Η Μεγάλη Χίμαιρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μεγάλη Χίμαιρα)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Μεγάλη Χίμαιρα ήταν μία από τις βασικότερες φιλειρηνικές θεωρίες που είχαν αναπτυχθεί στα κράτη της Ευρώπης λίγο πριν το ξέσπασμα του Α' Π.Π.. Αποδιδόταν με την ίδια μεταφορική έννοια που αποδίδεται και στην ελληνική γλώσσα, δηλαδή ως μεγάλος απραγματοποίητος πόθος, ή μεγάλη φαντασία, δηλαδή ουτοπία, προσδιορίζοντας με αυτό τον οποιοδήποτε μελλοντικό πόλεμο.

Η θεωρία αυτή άρχισε να μεταδίδεται από την ομώνυμη οικονομική μελέτη "Μεγάλη Χίμαιρα" που εξέδωσε ο Νόρμαλ Άτζελ το 1910 στην οποία διατύπωσε την θεωρία με τα δεδομένα της εποχής ότι αποκλείεται να γίνει σπουδαίος ή ευρείας κλίμακας πόλεμος μεταξύ των Δυνάμεων της Ευρώπης διότι το κόστος ένας τέτοιου πολέμου στην οικονομία αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα.
Βέβαια την εποχή εκείνη ακόμα και οι θιασώτες αυτής της θεωρίας, συμμερίζονταν ταυτόχρονα και ένα μεγάλο φόβο ξεσπάσματος, ακριβώς τον ίδιο φόβο που είχαν και οι Μεγάλες Δυνάμεις την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσαν οι συνάψεις συμμαχιών και ο δρόμος ταχύτητας των τότε εξοπλισμών.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]