Μαγδαληναίος πολιτισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ζωγραφιά ενός βοδιού από Μαγδαλένιους

Ο Μαγδαλένιος πολιτισμός ήταν πολιτισμός που κατατάσσεται στην Ανώτερη παλαιολιθική περίοδο. Κατά την διάρκεια αυτής της εποχής έγιναν αλλαγές που ανέβασαν τον πήχη της Παλαιολιθικής περιόδου και από πολλούς θεωρείται η ακμή της περιόδου αυτής.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαγδαλένιος πολιτισμός τοποθετείται χρονολογικά 11.000 με 17.000 χρόνια πριν. Αυτήν την περίοδο μεγάλες αγέλες ταράνδων, βισόνων και αγρίων αλόγων κυριαρχούσαν την πλειονότητα των περιοχών. Έτσι οι Μαγδαλένιοι που είχαν ανεπτυγμένα εργαλεία και παγίδες μπορούσαν και ζούσαν με σχετική αφθονία στην τροφή. Ζούσαν σε βραχοσκεπές ή σε σπηλιές. Πολλές φορές οργανώνονταν πολλές οικογένειες μαζί και ζούσαν σε μεγάλες κατοικίες τον χειμώνα και μικρές σκηνές το καλοκαίρι. Η μεγάλη ποσότητα που έχουμε από καλλιτεχνικές δημιουργίες μάς δείχνουν ότι οι Μαγδαλένιοι είχαν ελεύθερο χρόνο. Επίσης βίωσαν μια περίοδο μεγάλης πληθυσμιακής αύξησης. Η περιοχή της Γαλλίας απέκτησε πάνω από 50.000 κατοίκους την εποχή των Μαγδαλένιων.

Εργαλεία Μαγδαλένιου Πολιτισμού. Διακρίνεται η προσοχή στην λεπτομέρεια.

Η επιστροφή της τέχνης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των πολύτεχνων δημιουργημάτων της Ωρινάκιας εποχής τα οποία είχαν χαρακτηριστικά όπως πολυχρωμία, ακρίβεια στο χρώμα κτλ. Στην πρώτη φάση, τα απλά σχήματα -τις περισσότερες φορές ατελή- χωρίς λεπτομέρειες κυριαρχούσαν στα σπήλαια. Αργότερα, όσο περνούσε ο καιρός και οι άνθρωποι είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, άρχισαν τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα να γίνονται πιο περίπλοκα. Τα πόδια και τα κέρατα στα ζώα είχαν πραγματικές διαστάσεις και μέτρο και φαίνεται ότι άρχιζε η ζωγραφική να αναγνωρίζεται ως τέχνη από τους ανθρώπους. Στην τελευταία φάση γίνονται όλες οι πρωτοπορίες στον τομέα της Μαγδαλένιας τέχνης και κουλτούρας. Οι λεπτομέρειες ήταν το ζωτικό σημείο πλέον. Οι σπηλιές ήταν πολύχρωμες και χαραγμένες με μηνύματα στην μορφή ζωγραφιών. Οι άνθρωποι που αναπαρίσταντο στις ζωγραφιές δεν είχαν σχέση μεταξύ τους αλλά ήταν πλέον με ανθρώπινες διαστάσεις και χαρακτηριστικά. Οι όγκοι των ανθρώπων ήταν σε πραγματικά επίπεδα.

Ο πολιτισμός των Μαγδαλένιων άρχισε να εκλείπει όταν το κρύο κλίμα της Τέταρτης Περιόδου των Παγετώνων άρχισε να ζεσταίνει και να καθιστά υπό εξαφάνιση τα ζώα αγέλης. Πολλοί θεωρούν ότι οι πολύ περίπλοκες δημιουργίες τέχνης των τελευταίων ετών της Μαγδαλένιας Περιόδου ήταν κάποιου είδους θρησκευτική τελετή-επίκληση για να επανεμφανιστούν τα ζώα και να προσφέρουν τροφή. Ο επόμενος πολιτισμός που θα διαδεχθεί τους Μαγδαλινούς (Αζιλιακός) ήταν φτωχός σε δημιουργίες τέχνης μάλλον λόγω έλλειψης πλεονασματικής τροφής.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]