Λουτς Βλαδιβοστόκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λουτς Ενέργκια Βλαδιβοστόκ)
Λουτς Βλαδιβοστόκ
Επίσημη ονομασίαФК «Луч»
Ίδρυση1958
Διάλυση2021
ΈδραΒλαδιβοστόκ, Ρωσία
ΣτάδιοΣτάδιο Ντιναμό, Βλαδιβοστόκ και Admirala Fokina Street in Vladivostok
ΙδιοκτήτηςΚράι Πριμόρσκι / Βλαδιβοστόκ
ΠρωτάθλημαΓ΄ Κατηγορία ποδοσφαίρου Ρωσίας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube

Η Λουτς Βλαδιβοστόκ (ρωσικά: «Луч-Энергия» Владивосток) είναι ποδοσφαιρική ομάδα από το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας. Τα χρώματα της είναι το κίτρινο και το μπλε. Η ομάδα διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες της στο Στάδιο Ντιναμό, χωρητικότητας 10.200 θεατών.

Ο σύλλογος ονομαζόταν «Λουτς» (Луч), που στα ρωσσικά σημαίνει "ηλιακτίδα", έως το 2003, όταν μετονομάστηκε σε «Λουτς Ενέργκια»[1] (Луч-Энергия) λόγω χορηγίας από την εταιρεία διανομής ενέργειας «Дальневосточная энергетическая компания». Κύριος μέτοχος του συλλόγου αποτελεί η Διοίκηση Κράι Πριμόρσκι. Το 2018, η ομάδα πήρε ξανά την ονομασία «Λουτς».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λουτς μετείχε στο Σοβιετικό Πρωτάθλημα από το 1958. Ο σύλλογος αγωνιζόταν στο περιφερειακό τουρνουά της Άπω Ανατολής ομάδων δευτέρου επιπέδου και το κατέκτησε τελικά το 1965, κερδίζοντας την άνοδο στην πρώτου επιπέδου κατηγορία. Η Λουτς μετείχε σε αυτό το περιφερειακό τουρνουά μέχρι την αναδιοργάνωση του πρωταθλήματος το 1972. Από το 1972 έως το 1991, η Λουτς αγωνιζόταν στην ανατολική ζώνη της Σοβιετικής Δεύτερης Κατηγορίας. Το καλύτερο αποτέλεσμα του συλλόγου ήταν η δεύτερη θέση το 1984. Το 1992, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Λουτς είχε το δικαίωμα να παίξει στην ανατολική ζώνη της Ρωσικής Πρώτης Κατηγορίας όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια. Μετείχε στην Ρωσική Κορυφαία Κατηγορία το 1993 και υποβιβάστηκε έχοντας τερματήσει 15η.

Η Λουτς αγωνίστηκε στη Ρωσική Πρώτη Κατηγορία από το 1994 μέχρι τον υποβιβασμό το 1997 και στη Ρωσική Δεύτερη Κατηγορία από το 1998 έως το 2003. Το 2003, η Λουτς Ενέργκια τερμάτισε στην 1η θέση στην ανατολική ζώνη και κέρδισε την άνοδο. Ο σύλλογος πέρασε άλλα 2 χρόνια στην Πρώτη Κατηγορία, κερδίζοντας την άνοδο στο Πρωτάθλημα Ρωσίας το 2005. Το 2008 η Λουτς τερμάτησε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στη Ρωσική Πρώτη Κατηγορία. Ο σύλλογος είχε ορισμένα οικονομικά προβλήματα και αναγκάστηκε να πουλήσει μερικούς από τους κορυφαίους πάικτες του, κάτι που κατέστησε την ομάδα εύάλωτη στην έδρα της, η οποία προηγουμένως θεωρούνταν φρούριο στην απομακρυσμένη ακτή του Ειρηνικού.

Επιπλοκές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα εδρεύει στη ρωσική Άπω Ανατολή, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας, π.χ. η πτήση προς Μόσχα διαρκεί 9 ώρες. Όταν η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης αγωνίστηκε στο Βλαδιβοστόκ, οι οπαδοί της ομάδας οδήγησαν 15.000 χιλιόμετρα με τ' αυτοκίνητά τους τα οποία υπέστησαν βλάβες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους. Τελικά επέστρεψαν και πάλι πίσω στην Αγία Πετρούπολη με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο, όπου ο σύλλογος τους επιβράβευσε με νέο αυτοκίνητο την 1η Οκτωβρίου του 2006.[2]

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταθλήτρια (2): 1992, 2005

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ποδόσφαιρο στην εξορία gazzetta.gr
  2. «Far East and far out: Russia's remotest derby, on the Sea of Japan». Four Four Two. 23 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα FC Luch-Energiya Vladivostok της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).