Λουκάς Μ. Μίλλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λουκάς Μιλτιάδης Μίλλερ)
Λουκάς Μ. Μίλλερ
Μέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. από την 6η περιφέρεια του Ουισκόνσιν
Περίοδος
4 Μαρτίου 1891 – 3 Μαρτίου 1893
ΠροκάτοχοςCharles B. Clark
ΔιάδοχοςOwen A. Wells
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΛουκάς Μιλτιάδης15/91824, Λιβαδειά, Α' Ελληνική Δημοκρατία
Θάνατος4/12/1902
Oshkosh, Ουισκόνσιν, Η.Π.Α.
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πολιτικό κόμμαΔημοκρατικό
Επάγγελμαπολιτικός
δικηγόρος
γεωργός
επιχειρηματίας
νομικός
νομοθέτης

Ο Λουκάς Μιλτιάδης Μίλλερ (15 Σεπτεμβρίου 1824 - 4 Δεκεμβρίου 1902) ήταν Ελληνοαμερικανός έμπορος, δικηγόρος και πολιτικός που υπηρέτησε ως Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ από το Ουισκόνσιν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στη Λιβαδειά της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας (προσωρινό κράτος που υπήρχε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης του 1821), ο Μίλερ έμεινε ορφανός σε ηλικία τεσσάρων ετών, όποτε υιοθετήθηκε από τον υπέρμαχο της κατάργησης της δουλείας Τζόναθαν Πέκαμ Μίλερ, έναν Αμερικανό που υπηρέτησε ως συνταγματάρχης στον Ελληνικό Στρατό κατά την ελληνική επανάσταση. Επέστρεψε μαζί με τον πατέρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκαν στο Μονπελιέ του Βερμόντ το 1828. Φοίτησε στα πρώιμα δημόσια σχολεία και σπούδασε νομικά, ενώ έγινε δεκτός στο δικηγορικό σύλλογο το 1845.

Ξεκίνησε την πρακτική του στην δικηγορία στο Oshkosh, του Wisconsin, το 1846 ενώ παράλληλα, σε συνεργασία με έναν άλλον φίλο του μετανάστη από το Βερμόντ, τον Έντουαρντ Ίστμαν, είχαν την δικιά τους επιχείρηση με είδη παντοπωλείου. Επίσης, εκτός από το εμπόριο ασχολήθηκε και με την γεωργία και υπηρέτησε ως συνταγματάρχης του στρατού στον Αμερικανικό-Μεξικανικό πόλεμο.

Είχε προταθεί για την θέση του γερουσιαστή για την Τέταρτη Περιφέρεια της Γερουσίας της Πολιτείας του Ουισκόνσιν το 1849 ως υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος ("Union Democratic Party") (που σύντομα θα ενταχθεί στο κόμμα Free Soil ) του Ουισκόνσιν, αλλά έχασε από τον John A. Eastman, που ανήκε στους regular democrats ή στους "Hunker"[1].

Υπηρέτησε ως μέλος της Πολιτειακής Συνέλευσης του Ουισκόνσιν το 1853 και ήταν επίτροπος του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων του Ουισκόνσιν. Υπηρέτησε δέκα χρόνια ως πρόεδρος του συμβουλίου εποπτών της κομητείας Winnebago.

Ο Μίλλερ εξελέγην ως δημοκρατικός στο πεντηκοστό έβδομο συμβούλιο του Κονγκρέσου (4 Μαρτίου, 1891- Μαρτίου, 1893), παρόλο που απέτυχε να επανεκλεγεί το 1892. Πέθανε στις 4 Δεκεμβρίου του 1902 στο Oshkosh του Ουινσκόνσιν και θάφτηκε στο νεκροταφείο του Riverside.[2]

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κογκρέσο, πρότεινε μια Συνταγματική τροποποίηση με σκοπό την μεταβολή του ονόματος της χώρας σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Γης». [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "'Birds of a Feather'" Fond du Lac Journal April 29, 1852; p. 2, col. 5
  2. https://www.findagrave.com/memorial/7181738/lucas-miltiades-miller
  3. Dwyer, Jim, ed. (1989). "Immortal Amendments". Strange Stories, Amazing Facts of America's Past. Pleasantville, New York/Montreal: The Reader's Digest Association. p. 13. ISBN 0-89577-307-4.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρότυπο:CongBio