Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κολοσσιαίο άγαλμα του Αμένωφι Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κολοσσιαίο άγαλμα του Αμενχοτέπ Γ'
Αμενχοτέπ Γ'
ΟνομασίαΚολοσσιαίο άγαλμα του Αμενχοτέπ Γ'
Έτος δημιουργίας1380 π.Χ.
Είδοςπέτρινο άγαλμααα
Διαστάσειςύψος: 2,90 μ. (κεφάλι)
μήκος: 3,30 μ. (βραχίονας)
ΜουσείοΒρετανικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγουBS.15 (κεφάλι)
BS.55 (βραχίονας)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Από το Κολοσσιαίο άγαλμα του Αμενχοτέπ Γ έχει διασωθεί ένα κεφάλι και ένα χέρι που βρέθηκαν στο περίφραγμα του ιερού της θεάς Μουτ στο Καρνάκ της Αιγύπτου. Αγοράστηκε το 1823 από τον Χένρι Σαλτ για το Βρετανικό μουσείο και φιλοξενούνται σήμερα εκεί.[1]

Είναι κατασκευασμένα από ερυθρό γρανίτη. Δυο τμήματα έχουν βρεθεί, ένα κεφάλι και ένα χέρι. Πιστεύεται ότι είχε στηθεί από τον Φαραώ Αμενχοτέπ Γ' στις Θήβες. Είναι άγνωστο αν είχε στηθεί στον τόπο της ανακάλυψής του, ή αν μεταφέρθηκε εκεί από τις Θήβες στα αρχαία χρόνια.[1] Στα χρόνια της ανακάλυψής του οι αρχαιολόγοι το ερμήνευσαν εσφαλμένα ως άγαλμα του Τούθμωσι Γ΄, επειδή το άγαλμα και οι επιγραφές του είχαν μετατραπεί στην αρχαιότητα. Οι μετατροπές αυτές στα χαρακτηριστικά του προσώπου έγιναν πιθανόν στην εποχή του Ραμσή Β΄.[1] Το κεφάλι έχει ύψος 2,90 μέτρα. Παριστάνει τον Αμενχοτέπ Γ' να φοράει την διπλή κορώνα ψχεντ, σύμβολο της εξουσίας της Αιγύπτου.[2] Το χέρι έχει μήκος 330 εκατοστά και καταλήγει σε σφιχτή γροθιά.

Ιστορικό της ανακάλυψης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1817 από τους Τζιοβάνι Μπαττίστα Μπελτζόνι και Χέρι Ουίλλιαμ Μπίτσι. Λόγω της μάζας του, το κεφάλι μεταφέρθηκε με μεγάλη δυσκολία στο Λούξορ. Το χέρι δεν είναι ακριβώς γνωστό που ανακαλύφθηκε, αλλά πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκε μαζί με το κεφάλι.[1]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «statue». British Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2010. 
  2. «Colossal granite head of Amenhotep III». British Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2010. 

Περισσότερη βιβλιογραφία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • T.G.H. James and W.V. Davies, Egyptian sculpture (London, The British Museum Press, 1983)
  • A.P. Kozloff and B.M. Bryan, Egypts dazzling sun: Amenhotep (Cleveland Museum of Art, 1992)
  • Deborah Manley and Peta Rée, Henry Henry Salt: artist, traveller, diplomat, Egyptologist London: Libri, 2001)
  • Strudwick, Nigel, Masterpieces of Ancient Egypt, London: British Museum Publications, 2006 p160-1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]