Πρόεδρος του Βανουάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος του
Βανουάτου
Flag of the President of Vanuatu.svg
Προεδρικό Έμβλημα
Κάτοχος
Νικενίκε Βουρομπαράβου

από 23 Ιουλίου 2022
ΠροσφώνησηΕξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Διάρκεια θητείας5 έτη
Αρχικός κάτοχοςΆτι Τζορτζ Σοκομάνου

Ο Πρόεδρος του Βανουάτου είναι ο αρχηγός κράτους του Βανουάτου. Εκλέγεται για θητεία 5 ετών από εκλεκτορικό κολέγιο που αποτελείται από το κοινοβούλιο και τους προέδρους των περιφερειακών συμβουλίων. [1]

Ο ρόλος του είναι κυρίως εθιμοτυπικός. Με βάση το Σύνταγμα διορίζει τον ανώτατο δικαστή (επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου) και άλλους 3 δικαστές.

Από το 1906 ως το 1980 οι κάτοικοι αρμοστές των Νέων Εβρίδων ήταν Βρετανοί και Γάλλοι αποικιακοί αξιωματούχοι. Από το 1887 ως το 1906 των Νέων Εβρίδων ηγήθηκαν οι κοινοί ναυτικοί επίτροποι Αγγλίας-Γαλλίας.[2]

Ο πρόεδρος Ζαν Μαρί Λεγιέ Λενελγκάου απήχθη το 1996 και έμεινε όμηρος της Κινητής Δύναμης του Βανουάτου για μικρό χρονικό διάστημα αναφορικά με μία διαφωνία μισθοδοσίας. [3]

Σημερινός πρόεδρος, από τις 23 Ιουλίου 2022, είναι ο Νικενίκε Βουρομπαράβου.

Πρόεδροι του Βανουάτου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο Όνομα (γέννηση-θάνατος) Θητεία Προσκείμενος σε Χρόνος παραμονής στο αξίωμα
1 Ati George Sokomanu, (cropped).jpg Άτι Τζορτζ Σοκομάνου (1937-) (1η φορά) 30 Ιουλίου 1980 – 17 Φεβρουαρίου 1984 Vanua'aku Pati 3 έτη, 202 ημέρες
Coat of arms of Vanuatu.svg Φρέντερικ Καρλομουάνα Τιμακάτα (1936-1995) (1η φορά) 17 Φεβρουαρίου 1984 – 8 Μαρτίου 1984
Υπηρεσιακός
Vanua'aku Pati 20 ημέρες
(1) Ati George Sokomanu, (cropped).jpg Άτι Τζορτζ Σοκομάνου (1937-)(2η φορά) 8 Μαρτίου 1984 – 12 Ιανουαρίου 1989 Vanua'aku Pati 4 έτη, 310 ημέρες
Coat of arms of Vanuatu.svg Ονέιν Ταχί (1944-1998) 12 Ιανουαρίου 1989 – 30 Ιανουαρίου 1989
Υπηρεσιακός
Vanua'aku Pati 18 ημέρες
2 Coat of arms of Vanuatu.svg Φρέντερικ Καρλομουάνα Τιμακάτα (1936-1995)(2η φορά) 30 Ιανουαρίου 1989 – 30 Ιανουαρίου 1994 Vanua'aku Pati 5 έτη
Coat of arms of Vanuatu.svg Άλφρεντ Μασένγκ Νάλο (19??-2004) (1η φορά) 30 Ιανουαρίου 1994 – 2 Μαρτίου 1994
Υπηρεσιακός
Ένωση των Μετριοπαθών Κομμάτων 31 ημέρες
3 Coat of arms of Vanuatu.svg Ζαν Μαρί Λεγιέ Λενελγκάου (1932-2014) 2 Μαρτίου 1994 – 2 Μαρτίου 1999 Ένωση των Μετριοπαθών Κομμάτων 5 έτη
Edward Natapei 2009.jpg Έντουαρντ Ναταπέι (1954-2015) 2 Μαρτίου 1999 – 24 Μαρτίου 1999
Υπηρεσιακός
Vanua'aku Pati 22 ημέρες
4 Coat of arms of Vanuatu.svg Τζον Μπανί (1941-) 25 Μαρτίου 1999 – 24 Μαρτίου 2004 Ένωση των Μετριοπαθών Κομμάτων 5 έτη
Coat of arms of Vanuatu.svg Ρότζερ Αμπιούτ (1972-) (1η φορά) 24 Μαρτίου 2004 – 12 Απριλίου 2004
Υπηρεσιακός
Εργατικό Κόμμα Βανουάτου 19 ημέρες
5 Coat of arms of Vanuatu.svg Άλφρεντ Μασένγκ Νάλο (19??-2004) (2η φορά) 12 Απριλίου 2004 – 11 Μαΐου 2004
Η εκλογή του ακυρώθηκε[4]
Ένωση των Μετριοπαθών Κομμάτων 90 ημέρες
Coat of arms of Vanuatu.svg Ρότζερ Αμπιούτ (1972-) (2η φορά) 11 Μαΐου 2004 – 28 Ιουλίου 2004
Υπηρεσιακός
Εργατικό Κόμμα Βανουάτου 17 ημέρες
Coat of arms of Vanuatu.svg Τζόσιας Μόλι (1954-) 28 Ιουλίου 2004 – 16 Αυγούστου 2004
Υπηρεσιακός
Ένωση των Μετριοπαθών Κομμάτων 19 ημέρες
6 Kalkot Mataskelekele.jpg Καλκότ Ματασκελέκελε (1949-) 16 Αυγούστου 2004 – 16 Αυγούστου 2009 Εθνικό Ενωτικό Κόμμα 5 έτη
Coat of arms of Vanuatu.svg Μαξίμ Καρλότ Κορμάν (1942-) 16 August 2009 – 2 Σεπτεμβρίου 2009
Υπηρεσιακός
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Βανουάτου 17 ημέρες
7 Iolu Abil UNDP 2010.jpg Ιόλου Άμπιλ (1942-) 2 Σεπτεμβρίου 2009 – 2 Σεπτεμβρίου 2014 Vanua'aku Pati 5 έτη
Coat of arms of Vanuatu.svg Φιλίπ Μπεντορό (1958-) 2 Σεπτεμβρίου 2014 – 22 Σεπτεμβρίου 2014
Υπηρεσιακός
Vanua'aku Pati 20 ημέρες
8 Coat of arms of Vanuatu.svg Μπόλντουιν Λόνσντεϊλ (1950-2017) 22 Σεπτεμβρίου 2014 – 17 Ιουνίου 2017
(πέθανε εν ενεργεία).
Ανεξάρτητος 2 έτη, 268 ημέρες
Έσμον Σάιμον (1955-)
Υπηρεσιακός πρόεδρος
17 Ιουνίου 2017 - 6 Ιουλίου 2017 Μελανησιακό Προοδευτικό Κόμμα 19 ημέρες
9 Tallis Obed Moses 2017.jpg Τάλις Ομπέντ Μόουζες (1954-) 6 Ιουλίου 2017 -6 Ιουλίου 2022 Ανεξάρτητος 5 έτη
Coat of arms of Vanuatu.svg Σέουλε Σίμιον (1970-)
Υπηρεσιακός πρόεδρος
6 Ιουλίου 2022 - 23 Ιουλίου 2022 Ανεξάρτητος 17 ημέρες
10 Coat of arms of Vanuatu.svg Νικενίκε Βουρομπαράβου (1951-) 23 Ιουλίου 2022 - σήμερα Vanua'aku Pati 7007108864000000000126 ημέρες

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σύνταγμα του Βανουάτου
  2. Ben Cahoon, World Statesmen
  3. «Former Vanuatu President Jean-Marie Leye Dies». eastwestcenter.org. 10 Δεκεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-12-15. https://web.archive.org/web/20141215232844/http://pidp.eastwestcenter.org/pireport/2014/December/12-10-18.htm. Ανακτήθηκε στις 2015-06-13. 
  4. «VANUATU: President Removed by Supreme Court». RNZI (Pacific Magazine). 11 Μαΐου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-06-14. https://archive.is/20070614094204/http://www.pacificmagazine.net/news/2004/05/11/vanuatu-president-removed-by-supreme-court. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2008.