Ντολμά Μπαχτσέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιασόνιος)

Συντεταγμένες: 41°02′13″N 28°59′49″E / 41.03694°N 28.99694°E / 41.03694; 28.99694

Το «Ντολμαμπαχτσέ» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ντολμαμπαχτσέ (αποσαφήνιση).
Το Ανάκτορο των Ντολμά-Μπαχτσέ

Με την ονομασία Ντολμά-Μπαχτσέ φέρεται η πλέον αρχοντική παραλία της Κωνσταντινούπολης επί της ευρωπαϊκής ακτής του Βοσπόρου.

Το όνομα Ντολμά-Μπαχτσέ, που σημαίνει "γεμισμένος κήπος", προέρχεται από τις επιχωματώσεις που έγιναν στον άλλοτε εκεί ευρισκόμενο μικρό όρμο και βυζαντινό λιμένα, ο λεγόμενος Ιασόνιος ή Πεντηκοντορικός λιμένας. Από τις επιχωματώσεις εκείνες διαμορφώθηκε μια σπουδαία κρηπιδωμένη παραλία μήκους 600 μ. στην οποία προσεγγίζουν πλοία επίσημων επισκεπτών, μεγάλα κρουαζιερόπλοια, κ.π.ά.

Η παραλία του Ντολμά Μπαχτσέ εκτείνεται μεταξύ της συνοικίας Καμπατάς και του προαστίου Μπεσικτάς. Επί της παραλίας αυτής βρίσκεται το περίφημο ομώνυμο σουλτανικό Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ που δεσπόζει κυριολεκτικά του χώρου από ξηρά και από θάλασσα και που θεωρείται το σημαντικότερο από αρχιτεκτονικής πλευράς απ΄ όλα τα σουλτανικά ανάκτορα της Κωνσταντινούπολης. Επίσης στην ίδια παραλία, νοτιότερα του ανακτόρου φέρονται το ομώνυμο τζαμί Ντολμά-Μπαχτσέ Τζαμί και ο Πύργος-Ρολόι (Ντολμά-Μπαχτσέ Ρολόι), προ του οποίου και πλαγιοδετούν τα προσεγγίζοντα στη παραλία αυτή παραπάνω πλοία.

Σημειώνεται ότι όλη η κρηπίδωση της παραλίας έχει γίνει με λευκό μάρμαρο, όπως επίσης και η επίστρωσή της. Ο άλλοτε λιμένας Ιασόνιος εκτεινόταν μεταξύ της Ιασόνιας Άκρας, εκεί όπου σήμερα έχει ανεγερθεί το Ντολμαμπαχτσέ Τζαμί και της βορειοανατολικής άκρας όπου έχει ανεγερθεί το Ντολμαμπαχτσέ Ανάκτορο. Στο δε μυχό του, βορειοδυτικά της σημερινής παραλίας, που άλλοτε υπήρχαν κήποι που έφθαναν μέχρι το μεγάλο στρατόπεδο Ταξίμ, στον υπερκείμενο ΒΔ. λόφο, έχει ανεγερθεί το μεγάλο Στάδιο Ινονού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.14ος, σελ.643.