Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς
ΣκηνοθεσίαΓιάννης Οικονομίδης
ΣενάριοΓιάννης Οικονομίδης, Χάρης Λαγκούσης και Δημοσθένης Παπαμάρκος
ΠρωταγωνιστέςΒασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Βασιλική Καλλιμάνη, Σοφία Κουνιά
ΜουσικήJean-Michel Bernard
Εταιρεία παραγωγής
  • Argonauts
  • Faliro House Productions
  • EZ Films
  • Sutor Kolonko
  • Yannis Economides Films
ΔιανομήArgonauts/Tulip
Πρώτη προβολή5  Μαρτίου 2020
Διάρκεια140 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς είναι ελληνική μαύρη κωμωδία σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη και σενάριο Γιάννη Οικονομίδη, Χάρη Λαγκούση και Δημοσθένη Παπαμάρκου. Η ταινία αφορά μια παντρεμμένη γυναίκα η οποία το σκάει από τον σύζυγό της, κλέβοντάς του ένα εκατομμύριο ευρώ, ώστε να συνάψει δεσμό με πρώην λαϊκό τραγουδιστή, ο οποίος διατηρεί νυχτερινό κέντρο στην επαρχία. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Γιαννόπουλος και Λένα Κιτσοπούλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάνος, πρώην δημοφιλής τραγουδιστής και πλέον ιδιοκτήτης νυκτερινού κέντρου, συναντά συχνά την Όλγα σε επαρχιακό ξενοδοχείο για να κάνουν σεξ. Η Όλγα είναι σύζυγος του Ηρακλή, ο οποίος είναι εργοστασιάρχης, με τον οποίο όμως πλέον βρίσκεται σε διάσταση. Η Όλγα αποφασίζει να εγκαταλείψει τον Ηρακλή και να κλεφτεί με τον Μάνο, και φεύγοντας από το σπίτι παίρνει και ένα σάκο με ένα εκατομμύριο ευρώ. Το ζευγάρι καταφεύγει σε ένα απομονωμένο σπίτι το οποίο τους το παραχωρεί ο Γλάρος. Ο Ηρακλής αντιλαμβάνεται την κλοπή και αποφασίζουν μαζί με την μητέρα του να εκδικηθούν το ζευγάρι. Αποφασίζουν να καταφύγουν σε πληρωμένους δολοφόνους ώστε να τους σκοτώσουν. Παράλληλα, ο Μάνος προσπαθεί και αυτός να βρει μια λύση με τη δικιά του μητέρα, η οποία διευθύνει το νυχτερινό κέντρο και με την οποία έχει τεταμένη σχέση. Αποφασίζουν και αυτοί να προσλάβουν προστασία.

Καθώς οι δύο ομάδες δολοφόνων, οι οποίες γνωρίζονται μεταξύ τους, αντιλαμβάνονται τι μέλει γενέσθαι και μαθαίνουν για την ύπαρξη του ενός εκατομμυρίου ευρώ συναντιόνται και καταστρώνουν ένα σχέδιο ώστε να τους ξεφορτωθούν, στο οποίο πέρα από τις δύο ομάδες συμμετέχει και ο Γλάρος, ο οποίος μεταξύ άλλων παρακολουθεί το σπίτι. Το σχέδιο αρχίζει με την άφιξη δύο ακόμη δολοφόνων από την Αθήνα και ακολουθεί η δολοφονία της μητέρας του Ηρακλή και έπειτα του ίδιου του Ηρακλή. Όμως στη συνέχεια τα τσιράκια της μίας ομάδας, ο Σάκης και ο Βαγγέλης, σκοτώνουν αρχικά τον ένα από τους δύο δολοφόνους και στη συνέχεια σκοτώνουν τους αρχηγούς των δύο ομάδων. Παράλληλα ο Γλάρος βρίσκει τον Μάνο και τη μητέρα του και αφού σκοτώσει τον Ντίνο και την μητέρα του, αναγκάζει τον Μάνο να του δώσει το σάκο με τα λεφτά και στη συνέχεια τον δολοφονεί. Έπειτα ο Γλάρος πάει στο σπίτι, όπου βρίσκει την ναρκωμένη Όλγα και στη συνέχεια πάει να θάψει τον σάκο. Εκεί όμως πυροβολείται και το σάκο τον παίρνει ο Βαγγέλης, ο οποίος προηγούμενος έχει σκοτώσει και τον Σάκη. Η Όλγα ξυπνάει την επόμενη μέρα και φεύγει για την Πάτρα και το πατρικό της.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2018 και έλαβαν χώρα στη Λαμία. Είναι η πρώτη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη η οποία γυρίστηκε εκτός Αττικής, καθώς και η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στην περιοχή μετά την ίδρυση του Film Office της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.[1] Τη μουσική επιμέλεια της ταινίας ανέλαβε ο Γάλλος συνθέτης Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ, δημιουργώντας μουσική υπόκρουση με πολλά στοιχεία, από τζαζ και μπλουζ μέχρι ροκ.[2]

Η προώθηση της ταινίας ξεκίνησε με ένα μουσικό βίντεο με τους τίτλους τέλους της ταινίας και μια διασκευή του τραγουδιού «Ροκ του Καραγκιόζη», το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.[3] Ακολούθησαν δύο teaser trailer, με το δεύτερο teaser, το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα Ιανουαρίου, να επικεντρώνεται στις μητέρες των δύο πρωταγωνιστών, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ως ημερομηνία κυκλοφορίας τις 5 Μαρτίου.[4] Το πρώτο κανονικό trailer δημοσιεύθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου.[5]

Θεματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Γεωργία Τσατσάνη εντάσσει την Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς στη φιλμογραφία του σκυλάδικου από το 1995-2020, όταν κατά την τελευταία περίοδο του ελληνικού σινεμά εντόνως υπάρχει μία επικαιροποίηση του λαϊκού ως ένα χρονισμό του κινηματογράφου με τον πολιτισμό της καθημερινότητας (pop culture).[6]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε ως επί το πλείστον θετικές κριτικές. Ο Χρήστος Μήτσης από το Αθηνόραμα χαρακτήρισε την ταινία με 3,5 στα 5 αστέρια αναφέροντας ότι αποτελεί «καθαρό σινεμά με δυναμική αφήγηση, περίτεχνη πλοκή και στιβαρά πλάνα», επηρεασμένο από τη μαύρη κωμωδία των αδελφών Κοέν.[7] Ο Θοδωρής Κουτσογιανόπουλος από τη LiFO εκθείασε τις ερμηνείες και το φινάλε, αλλά ανέφερε ότι η μεγάλη διάρκεια επηρεάζει τη συνοχή της πλοκής. Βαθμολόγησε την ταινία με 3,5 στα 5 αστέρια.[8] Ο Ηλίας Φραγκούλης από το freecinema.gr ανέφερε ότι έργο διακατεχόταν από γαλήνη παρά το βίαιο χαρακτήρα του και το χαρακτήρισε με 4 στα 5 αστέρια.[9]

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους για μια εβδομάδα πριν σταματήσουν οι προβολές λόγω της πανδημίας κορονοϊού, κόβοντας 3.595 εισιτήρια από μία αίθουσα στην Αθήνα.[10] Η ταινία ήταν αυτή που επέλεξαν να παίξουν οι περισσότεροι θερινοί κινηματογράφοι με την επανέναρξη της λειτουργίας τους[11] και το πρώτο τετραήμερο της επαναλειτουργίας των κινηματογράφων έκοψε 5.138 εισιτήρια, φτάνοντας τα 12.221.[12] Την επόμενη εβδομάδα έφτασε τα 18.729 εισιτήρια, γεγονός που την κατέταξε ως τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του Οικονομίδη.[13] Συνολικά έκοψε 35.483 εισιτήρια.[14]

Η ταινία είναι υποψήφια για 15 Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το οποίο αποτελεί αριθμό ρεκόρ.[15] Κέρδισε ένα βραβείο, το β΄ γυναικείου ρόλου για τη Βασιλική Καλλιμάνη.[16]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη ξεκίνησε γυρίσματα. Το Flix ήταν εκεί! - FLIX». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2020. 
  2. Χαρμπής, Αιμίλιος. «Μια μπαλάντα για τη Λαμία διά χειρός... Γάλλου». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2020. 
  3. ««Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»: Θα μάθεις… από Μάρτη!». FreeCinema. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2020. 
  4. ««Σκατά με φράουλες»! Νέο (επικό) teaser Οικονομίδη!». FreeCinema. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2020. 
  5. ««Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» έχει κανονικό trailer». FreeCinema. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2020. 
  6. Τσατσάνη, Γεωργία (16 Μαΐου 2021). «Πάμε Μπουζούκια ξανά; Η «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» μας δείχνει το δρόμο...». Έθνος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2021. 
  7. «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς». αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2020. 
  8. «Σινεμά: Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς». LiFO. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2020. 
  9. «Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ». FreeCinema. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2020. 
  10. «Ελληνικό box-office: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (βασικά… κλείσαμε)!». FreeCinema. 12 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2020. 
  11. «Επιστροφή και στο ελληνικό box office με την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»». flix.gr. 1 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2020. 
  12. «Ξέρουμε τι είδατε το τετραήμερο που πέρασε: Ελληνικό box office 04/6-08/6/2020». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2020. 
  13. «Ξέρουμε τι είδατε το τετραήμερο που πέρασε: Ελληνικό box office 11/6-14/6/2020». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2020. 
  14. «Must-see 5 πράγματα που δε ξέρατε για την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»». athinorama. 17 Απριλίου 2021. 
  15. Ζουμπουλάκης, Γιάννης (28 Απριλίου 2021). «Μπαλάντα τρύπιας καρδιάς VS Digger». Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2021. 
  16. «Βραβεία Ιρις 2021: Η τελετή απονομής - FLIX». flix.gr. 16 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]