Ηγήμων ο Θάσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ηγήμονας ο Θάσιος)


Ηγήμων ο Θάσιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Θάσος
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
κωμικός συγγραφέας
Περίοδος ακμής5ος αιώνας π.Χ.

Ο Ηγήμων ο Θάσιος ήταν αρχαίος Έλληνας κωμικός ποιητής του 5ου αιώνα π.Χ., με την ακμή του να συμπίπτει με την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Γνωστός και με το προσωνύμιο «Φακή», ο Ηγήμων διακρίθηκε κυρίως ως δημιουργός της παρωδίας ως θεατρικού είδους. Η παρωδία του «Γιγαντομαχία» ήταν ουσιαστικά μια σατιρική αυτοβιογραφία του, με την οποία ωστόσο οι Αθηναίοι γέλασαν τόσο πολύ, ώστε ξέχασαν την ήττα τους στη Σικελία, που την πληροφορήθηκαν τότε, και παρέμειναν στο θέατρο γελώντας και κλαίγοντας.

Γράφτηκε ότι στην παράσταση μιας κωμωδίας του ο Ηγήμων κουβάλησε στο θέατρο ένα σωρό από πέτρες για να τον λιθοβολήσουν οι θεατές, σε περίπτωση που δεν τους άρεσε η κωμωδία. Κύριος στόχος στα έργα του ήταν να δημιουργήσει αστείες εντυπώσεις. Ανέπτυσσε π.χ. επικό και μεγαλόπρεπο τόνο για να αφηγηθεί διενέξεις αχθοφόρων, και αυτό προκαλούσε το κωμικό αποτέλεσμα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιωάννη Κακαβούλια: «Ελληνική Γραμματολογία (αρχαία και βυζαντινή)», εκδ. Νικόδημος, Αθήνα
  • The Oxford Classical Dictionary (=OCD), εκδ. από S. Hornblower et al., Oxford 2012, s.v. Hegemon, of Thasos, σ. 652.
    • Αποσπάσματα: Parody: P. Brandt, Corpusculum poesis epicae graece ludibundae 1 (1888), 37-49, Comedy: PCG5. 546-7. Ερμηνεία: Meineke, FCG 1. 214 f.; Wilamowitz, Hermes 1905, 173 f. (= Kl. Schr. 4 (1962), 220 f.; A. Körte, RE 7/2 (1912), 2595 f. 'Hegemon' 3; D. Panomitros, Parnassus 45 (2003), 145–62.