Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξερεύνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εξερευνητής)
Ο εξερευνητής Κάζιμιρς Νόβακ

Σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης η εξερεύνηση είναι η πράξη της αναζήτησης μιας άγνωστης περιοχής[1]. Επίσης, η εξερεύνηση είναι η πράξη της αναζήτησης με στόχο την ανακάλυψη πληροφορίας ή πόρων.

Εννοιολογικά πλαίσια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξερεύνηση συμβαίνει σε όλα τα ζωικά είδη, στα οποία περιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Ήδη από την προϊστορία η εξερεύνηση είναι βασικό συστατικό της επιβίωσης και της ανάγκης για επέκταση. Στην ανθρώπινη ιστορία, ραγδαία αύξηση της τάσης για ανακάλυψη παρατηρήθηκε στην εποχή των ανακαλύψεων όταν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές ταξίδεψαν και χαρτογράφησαν τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως σε αναζήτηση υλικού πλούτου, κάτι σχετίζεται με δευτερεύουσα σημασία του όρου[1]. Από τότε, οι μείζονες εξερευνήσεις μετά την εποχή των ανακαλύψεων συνέβησαν για λόγους που συνδέονται κυρίων με την ανακάλυψη και πρόσκτηση της πληροφορίας.

Μία τρίτη έννοια του όρου σχετίζεται με την προσεκτική παρατήρηση[1]. Στην επιστημονική έρευνα, η παρατήρηση είναι ένας από τους τρεις στόχους της εμπειρικής έρευνας (οι άλλες δύο είναι η περιγραφή και η ερμηνεία). Ο όρος χρησιμοποιείται και μεταφορικά. Για παράδειγμα το άτομο μπορεί να μιλά για εξερεύνηση του διαδικτύου, της σεξουαλικότητας κ.ά.

Παραπομπές σημειώσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. 1,0 1,1 1,2 «exploration». Oxford Dictionaries. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]