Ελληνικό Κύπελλο Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ελληνικό Κύπελλο (Hellenic Cup) είναι μια ετήσια ποδοσφαιρική διοργάνωση, στην οποία μετέχουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες των Ελλήνων ομογενών της Αυστραλίας, κυρίως από την Μελβούρνη. Ξεκίνησε το 1983 σε μια προσπάθεια να τυποποιηθεί μια ποδοσφαιρική ομογενειακή διοργάνωση, στη θέση διαφόρων τουρνουά που διεξάγονταν αποσπασματικά και ανοργάνωτα και πιο παλιά, τις δεκαετίες του '60 και '70. Το Ελληνικό Κύπελλο διοργανώνει η "Hellenic Cup Committee".

Ιστορικό-λεπτομέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τις δεκαετίες '60 και '70 με πρωτοβουλία διαφόρων σωματείων διεξάγονταν τουρνουά με συμμετοχή ελληνικών ομογενειακών συλλόγων. Το πρώτο γνωστό τουρνουά που αναφέρεται διεξήχθη το Νοέμβριο του 1962 με τη συμμετοχή των συλλόγων: Αθηνά Μπρούνσβικ, Μέγας Αλέξανδρος Μελβούρνης, Ηρακλής Πρίνσες Παρκ, Ολυμπιακός Ντέντενονγκ και Δόξα Ρίτσμοντ. Την επόμενη δεκαετία ο αριθμός των ελληνικων ομογενειακών συλλόγων αυξήθηκε. Ορισμένες από αυτές, όπως ο Ερμής Μόρντιαλοκ, ο Ηρακλής Νόρθκοουτ και η Νέα Ελλάς επιθυμούσαν να διοργανώσουν το δικό τους "Greek Cup" με τη συμμετοχή και άλλων ομογενειακών σωματείων. Χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των συλλόγων που επιθυμούσαν να είναι διοργανωτές αύξανε.

Το 1982 ο Τεντ Παπάζογλου και μερικοί άλλοι ποδοσφαιρόφιλοι αποφάσισαν να κάνουν μια πιο οργανωμένη προσπάθεια. Δημιούργησαν την Επιτροπή "Hellenic Cup Committee" που ανέλαβε να καθιερώσει μια ετήσια διοργάνωση, όπου μπορούσαν να συμμετάσχουν όλες οι ελληνικές ομογενειακές ομάδες που επιθυμούσαν. Έτσι δημιουργήθηκε το Χελένικ Καπ (Hellenic Cup Tournament). Το πρώτο Δ.Σ. της Επιτροπής αποτελούσαν οι: Νικ Κουτούλης (πρόεδρος), Στιβ Ρίντης (γραμματέας), Τεντ Παπάζογλου (ταμίας), Τζορτζ Ζαφειρόπουλος, Νικ Αθανασόπουλος, Γεράσιμος Κατηφόρης, Δημήτρης Αμανατίδης και Εμμανουήλ Βάθης.

Στην πρώτη διοργάνωση μετείχαν 16 σύλλογοι και την φιλοξένησε η Πορτ Μέλμπουρν από 16 Ιανουαρίου ως 6 Μαρτίου 1983. Είχε μεγάλη επιτυχία ώστε αποφασίστηκε να γίνει και δεύτερη στα τέλη του έτους τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το 1984 η ελληνική κυβέρνηση αθλοθλέτησε βαρύτιμο τρόπαιο για το νικητή της διοργάνωσης που απονέμεται κάθε χρόνο. Η νικήτρια ομάδα το κρατά για ένα διάστημα ενώ στην κατοχή της μένει ένα αντίραγφο. Το Ελληνικό Κύπελλο φυλάσσεται μόνιμα στο Μουσείο του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και Έρευνας (Museum of National Centre for Hellenic Studies & Research) στο Πανεπιστήμιο Λα Τρόουμπ (La Trobe University, Bundoora).

Σήμερα στη διοργάνωση μετέχουν πάνω από 45 ελληνοαυστραλιανοί σύλλογοι όλων των κατηγοριών, από τις επαγγελματικές, όπως η Ελλάς Μελβούρνης, μέχρι συνοικιακές εθνικοτοπικών συλλόγων, όπως η "Braeside United Lemnos Soccer Club". Το τρόπαιο έχουν κατακτήσει 11 διαφορετικοί σύλλογοι, με πολυνίκη την ομάδα "Παγκύπριος" Γκρηνς Μελβούρνης (Bentleigh Greens). Οι αγώνες φιλοξενούνται κάθε χρόνο σε μια έδρα. Αρχικά ήταν νοκ-άουτ, όπως και ο τελικός. Σταδιακά η διοργάνωση εξελίχθηκε και η πρώτες φάσεις γίνονται σε ομίλους. Διάφορες δυσκολίες δεν επέτρεψαν να γίνουν οι αγώνες τα έτη 1988, 1989, 1998 και 2005.

Από το 2006 εκτός από το κύπελλο ανδρικών ομάδων, διεξάγονται αντίστοιχα Κύπελλα Γυναικών (Ladies Hellenic Cup), Νέων (Youth Hellenic Cup) και Βετεράνων (Veterans Hellenic Cup). Το 2008 έγιναν και δυο διοργανώσεις Παίδων Κ-14 και Κ-13.

Κύπελλο Γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Νικητής Φιναλίστ Σκορ
2006 Μ. Αλέξανδρος Πανελλήνιος Μελβ.
2007 Μ. Αλέξανδρος Παγκύπριος Γκρηνς Μελβ.
5-0
2008 Μ. Αλέξανδρος Ελλάς Μελβούρνης
0-0 (7-6 πέν.)
2009 Μ. Αλέξανδρος Ελλάς Μελβούρνης
4-0
2010 Μ. Αλέξανδρος Άσμπερτον Γουίμεν'ς Σόκερ
2011
-
-
-
2012 Μ. Αλέξανδρος Μποξ Χιλ Γιουνάιτεντ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hellenic Cup της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).