Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πυρηνική αντίδραση»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: simple:Nuclear reaction)
μ
'''Πυρηνική αντίδραση''' ονομάζεται η διαδικασία οποιασδήποτε μετατροπής των πυρήνων των ατόμων ενός στοιχείου, που συμβαίνει κυρίως μέσα σε ειδικό χώρο αντιδραστήρα ή που μπορεί να συμβεί και εκτός (πυρηνικά όπλα). Η αντίδραση αυτή συμβαίνει μεταξύ του πυρήνα (ενός ατόμου) και ένος σωματιδίου - βλήματος που εισέρχεται σ΄ αυτό από την οποία και προκύπτει μετάπτωση του στοιχείου με διαφορετικό ατομικό πυρήνα ([[μεταστοιχείωση]]).
 
Διακρίνονται τρεις τύποι πυρηνικών αντιδράσεων:
Στις πυρηνικές αντιδράσεις οι πυρήνες των ατόμων είτε διασπώνται, οπότε γίνεται λόγος γιά σχάση, είτε συνενώνονται, οπότε γίνεται λόγος για σύντηξη, είτε μεταμορφώνονται, συνήθως λόγω βομβαρδισμού από άλλους πυρήνες ή σωματίδια τα [[νετρόνιο|νετρόνια]]. Επειδή τα σωματίδια του πυρήνα συγκρατούνται με ισχυρές ελκτικές δυνάμεις, μια πυρηνική αντίδραση είναι επόμενο να απελευθερώνει τεράστια ποσά [[ενέργεια|ενέργειας]].
 
Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών τύπων πυρηνικών αντιδράσεων είναι η [[''μεταστοιχείωση]]'' που συμβαίνει ανεξάρτητα της συνέχειας της αντίδρασης.
 
Οι "πυρηνικοί σταθμοί ισχύος" χρησιμοποιούν την ενέργεια των ελεγχόμενων πυρηνικών αντιδράσεων μέσα σε ένα [[πυρηνικός αντιδραστήρας|πυρηνικό αντιδραστήρα]] προκειμένου να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
41.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης