Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μικροϋπολογιστής»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Robot: Changing Κατηγορία:Ηλεκτρονικός Υπολογιστής)
[[Image:Commodore64.jpg|thumb|300px|Ο [[Commodore 64]] ήταν ένας από τους πιο γνωστούς '''μικροϋπολογιστές''' της εποχής του και ο [[σπιτικός υπολογιστής]] με τις καλύτερες πωλήσεις]]
 
Αν και δεν υπάρχει αυστηρός ορισμός , ονομάζουμε '''μικροϋπολογιστή''' έναν [[υπολογιστής|υπολογιστή]] που διαθέτει [[μικροεπεξεργαστής|μικροεπεξεργαστή]] σανως [[κεντρική μονάδα επεξεργασίας]]. Άλλο ένα χαρακτηριστικό αυτών των υπολογιστών είναι ότι καταλαμβάνουν λίγο χώρο.
Ο μικροϋπολογιστής εμφανίστηκε μετά το [[μίνι υπολογιστής|μίνι υπολογιστή]], με πιο αξιοσημείωτη αλλαγή την αντικατάσταση όλων των εξαρτημάτων που συναποτελούσαν την κεντρική μονάδα επεξεργασίας του μίνι υπολογιστή με έναν [[ολοκληρωμένο κύκλωμα|ολοκληρωμένο]] μικροεπεξεργαστή. Πολλά μοντέλα στην αρχή ήταν απλοϊκά στον σχεδιασμό , με τους πρώτους μικροεπεξεργαστές να έχουν την λειτουργικότητα των τσιπ των υπολογιστών χειρός([[αριθμομηχανή]]). Παρολαυτά Ωστόσο, καθώς ο σχεδιασμός των μικροεπεξεργαστών αναπτύχθηκε ραγδαία από το 1970 και μετά, οι μικροϋπολογιστές έγιναν γρηγορότεροι και φτηνότεροι με παράλληλη αύξηση της δημοφιλίας τους.
Ο μικροϋπολογιστής εμφανίστηκε μετά τον [[μίνι υπολογιστής|μίνι υπολογιστή]], με πιο αξιοσημείωτη αλλαγή την αντικατάσταση όλων
των εξαρτημάτων που συναποτελούσαν την κεντρική μονάδα επεξεργασίας του μίνι υπολογιστή με έναν [[ολοκληρωμένο κύκλωμα|ολοκληρωμένο]] μικροεπεξεργαστή. Πολλά μοντέλα στην αρχή ήταν απλοϊκά στον σχεδιασμό , με τους πρώτους μικροεπεξεργαστές να έχουν την λειτουργικότητα των τσιπ των υπολογιστών χειρός([[αριθμομηχανή]]). Παρολαυτά , καθώς ο σχεδιασμός των μικροεπεξεργαστών αναπτύχθηκε
ραγδαία από το 1970 και μετά οι μικροϋπολογιστές έγιναν γρηγορότεροι και φτηνότεροι με αύξηση της δημοφιλίας τους.
 
Αν και δανείστηκαν κατά τοντο σχεδιασμό τους στοιχεία από προϋπάρχοντες υπολογιστές, η πιο σημαντική συνεισφορά τους ήταν ότι διεύρυναν την δυνατότητα πρόσβασης στους υπολογιστές και επέκτειναν την χρήση τους σε καινούργιους τομείς.
 
== Ορισμός ==
Οι [[Επιτραπέζιος υπολογιστής|Επιτραπέζιοιεπιτραπέζιοι υπολογιστές]], οι [[παιχνιδομηχανή|παιχνιδομηχανές]], οι [[φορητός υπολογιστής|φορητοί υπολογιστές]], οι [[υπολογιστής χειρός|υπολογιστές χειρός]], και άλλες παρόμοιες συσκευές μπορεί να θεωρηθούν ότι ανήκουν στην κατηγορία των μικροϋπολογιστών σύμφωνα με τον ορισμό που δώσαμε στην αρχή.
 
Ο όρος περιέγραφε τους πρώτους υπολογιστές που ήταν σχεδιασμένοι σε "ατομική κλίμακα" . Ήταν αρκετά μικροί ώστε να χωρούν σε ένα γραφείο και αρκετά φθηνοί για να αποτελούν ιδιοκτησία ενός ατόμου αντί να αποτελούν ιδιοκτησία οργανισμών, επιχειρήσεων και να μοιράζονται σε πολλά άτομα. Η έλευση του προσωπικού υπολογιστή που θα εκτελούσε εφαρμογές όπως το "[[VisiCalc]]" τοποθέτησε τους μικροϋπολογιστές μέσα στον χώρο εργασίας, αρχίζονταςοπότε αυτοί άρχισαν να παραμερίζειπαραμερίζουν τους μίνι υπολογιστεςυπολογιστές και τους κεντρικούς υπολογιστές της περιόδου. ClustersΣυστάδες μικρουπολογιστών(clusters) μικροϋπολογιστών μπορούν να κάνουναντικαταστήσουν ακόμα και τηνκεντρικούς δουλειά κεντρικώνυπολογιστές υπολογιστών(mainframes).
 
===Καθημερινή χρήση του όρου===
 
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά η χρήση του όρου "μικροϋπολογιστής" μειώθηκε σημαντικά και πλέον δενδε χρησιμοποιείται. Συνήθως συσχετίζεται με τους οκτάμπιτους οικιακούς υπολογιστές, όπως πχπ.χ. οι [[Apple II σειρά|Apple II]], [[Commodore 64]] και [[BBC Micro]]). Αν και μια μεγάλη κατηγορία συσκευών που βασίζονται σε μικροεπεξεργαστές (πχπ.χ. παιχνιδομηχανές) εμπίπτουν στον ορισμό του "μικροϋπολογιστή", δεν αναφέρονται με αυτό το όνομα στην καθομιλουμένη.
 
Ο όρος "μικρούπολογιστήςμικροϋπολογιστής" έχει πλέον αντικατασταθεί από τον όρο "[[προσωπικός υπολογιστής]] (PC-Personal Computer)", πουο οποίος περιγράφει το γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί κυρίως με τοντο σκοπό να χρησιμοποιηθεί από ένα άτομο κάθε φορά σε αντίθεση με τους μίνι υπολογιστές και τατους μέινκεντρικούς φρέϊμςυπολογιστές.
 
==Περιγραφή==
 
Σχεδόν οΟ περισσότερος εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε έναν μικροϋπολογιστή είναι ενσωματωμένος σε ένα μόνο κουτί, αν και μερικά μέρη μπορούν να βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις και να συνδέονται με το κουτί, όπως πχπ.χ. το πληκτρολόγιο, το ποντίκι , η οθόνη κτλ. Γενικά ένας μικροϋπολογιστής δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος , σε σημείο που να μην μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε ένα γραφείο. Ενώ αντίθεταΑντίθετα ένας [[μίνι υπολογιστής]], [[mainframe]] ή [[σούπερ-υπολογιστής]] μπορεί να επεκτείνεται στον χώρο με την προσθήκη υπομονάδων φτάνοντας να καταλαμβάνει ολόκληρα δωμάτια και [[cabinet (computer)|cabinet]].
 
Οι πιο πολλοί μικροϋπολογιστές εξυπηρετούν μόνο έναν χρήστη κάθε φορά, αν και ανάλογα με το λειτουργικό τους σύστημα μπορούν να εκτελούν ταυτόχρονα προγράμματα διαφορετικών χρηστών. Εκτός από την ΚΜΕ, ο μικροϋπολογιστής είναι εξοπλισμένος με τουλάχιστον έναν τύπο μονάδας αποθήκευσης δεδομένων, μια πολύ γρήγορη πτητική μνήμη γνωστή σαν [[μνήμη τυχαίας προσπέλασης|μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM)]]. Αν και μερικοί μικροϋπολογιστές (κυρίως οι οκτάμπιτοι) μπορούν να εκτελέσουν απλές εργασίες αρκούμενοι μόνο στη RAM, συνήθως μια [[Δευτερεύουσα αποθήκευση|μονάδα δευτερεύουσας αποθήκευσης]] είναι επιθυμητή. Στα πρώτα χρόνια της διάδοσης των μικροϋπολογιστών τον ρόλο της μονάδας δευτερεύουσας αποθήκευσης τον είχε μια απλή [[κασέτα]] που τοποθετούνταν σε ένα [[κασετόφωνο]], το οποίο μπορούσε να είναι και αυτόνομη συσκευή. Αργότερα το ομολογουμένως αργό κασετόφωνο αντικαταστάθηκε από τον [[οδηγός εύκαμπτου δίσκου|οδηγό εύκαμπτου δίσκου]], στον οποίον ο χρήστης εισήγαγε τη [[δισκέτα|εύκαμπτους δίσκους(δισκέτα)]], καθώς και [[Οδηγός σκληρού δίσκου|οδηγούς σκληρών δίσκων]] που ήταν ενσωματωμένοι στο κουτί του υπολογιστή.
Οι πιο πολλοί μικροϋπολογιστές εξυπηρετούν μόνο έναν χρήστη κάθε φορά, αν και ανάλογα με το λειτουργικό τους σύστημα μπορούν να εκτελούν ταυτόχρονα προγράμματα διαφορετικών χρηστών.
 
Άλλα υποσυστήματα που αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος μικροϋπολογιστή είναι και το [[Τροφοδοτικότροφοδοτικό (ηλεκτρονικός υπολογιστής)|τροφοδοτικό]] και συσκευές εισόδου/εξόδοεξόδου, όπως οι [[εκτυπωτής|εκτυπωτές]], η [[οθόνη υπολογιστή|οθνόνηοθόνη]] και άλλες [[συσκευές διεπαφής ανθρώπου|συσκευές διασύνδεσης με τον χρήστη]].
Εκτός από την ΚΜΕ , ο μικροϋπολογιστής είναι εξοπλισμένος με τουλάχιστον έναν τύπο μονάδας αποθήκευσης δεδομένων, μια πολύ γρήγορη πτητική μνήμη γνωστή σαν [[μνήμη τυχαίας προσπέλασης|μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM)]]. Αν και μερικοί μικροϋπολογιστές
(κυρίως οι οχτάμπιτοι) μπορούν να εκτελέσουν απλές εργασίες αρκούμενοι μόνο στην στην RAM, συνήθως μια [[Δευτερεύουσα αποθήκευση|μονάδα δευτερεύουσας αποθήκευσης]] είναι επιθυμητή. Στα πρώτα χρόνα της διάδοσης των μικροϋπολογιστών τον ρόλο της μονάδας
δευτερεύουσας αποθήκευσης τον είχε μια απλή [[κασέτα]] που τοποθετούνταν σε ένα [[κασετόφωνο]] το οποίο μπορούσε να είναι και αυτόνομη συσκευή. Αργότερα το ομολογουμένως αργό κασετόφωνο, το αντικατέστησε ο [[οδηγός εύκαμπτου δίσκου]] στον οποίο εισήγαγε ο χρήστης τη [[δισκέτα|εύκαμπτους δίσκους(δισκέτα)]] καθώς και [[Οδηγός σκληρού δίσκου|Οδηγούς σκληρών δίσκων]] που ενσωματώνονταν στο
κουτί του υπολογιστή.
 
Άλλα υποσυστήματα που αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος μικροϋπολογιστή είναι και το [[Τροφοδοτικό (ηλεκτρονικός υπολογιστής)]] και συσκευές εισόδου/εξόδο όπως οι [[εκτυπωτής|εκτυπωτές]], η [[οθόνη υπολογιστή|οθνόνη]] και άλλες [[συσκευές διεπαφής ανθρώπου|συσκευές διασύνδεσης με τον χρήστη]].
 
== Ιστορία ==
 
Ο πρώτος στον κόσμο εμπορικός μικροεπεξεργαστής ήταν ο [[Intel 4004|4004]] της [[Intel]], που κυκλοφόρησε στις [[15 Νοεμβρίου]] του [[1971]]. Ο 4004 επεξεργαζόταν 4 δυαδικά ψηφία ([[μπιτς]]) δεδομένων παράλληλα, δηλαδή ήταν τετράμπιτος (4 bit). Τριάντα χρόνια μετά, οι μικροϋπολογιστές σε ενσωματωμένα συστήματα (ευρισκόμενα σε οικιακές συσκευές, οχήματα και κάθε είδους εξοπλισμό ) είναι συνήθως [[8-bit]], [[16-bit]], [[32-bit]], ή [[64-bit]]. ΜικρουπολογιστέςΕπιτραπέζιοι Desktop/consumerμικροϋπολογιστές όπως ο [[Apple Macintosh]] και τα [[IBM PC συμβατός|PC]] είναι κυρίως [[32-bit]] αλλά σταδιακά γίνονται [[64-bit]], ενώ οι μικρουπολογιστές [[σταθμός εργασίας|σταθμοί εργασίας]] που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί καθώς και οι υπερυπολογιστές είναι [[64-bit]] (με μία ή περισσότερες KME). Η [[:κατηγορία:Πρώτοι μικροϋπολογιστές|πρώτη γενίαγενιά]]των μικροϋπολογιστών, ,που προορίζονταν για ειδικούς ηλεκτρολόγους μηχανικούς και για προσωπική χρήση από χομπίστες, ξεκίνησε στα μέσα της [[δεκαετία 1970|δεκαετίας 1970]], με τον [[Altair 8800|MITS Altair]] να αποτελεί το ποιόποιο γνωστό παράδειγμα. Με τοΤο 1977 ξεκίνησε να κυκλοφορεί η δεύτερη γενίαγενιά, γνωστή και σαν [[οικιακός υπολγιστήςυπολογιστής|οικιακοί υπολογιστές]]. Αυτοί ήταν πιο εύκολοι στηνστη χρήση από τους προκατόχους τους, τωνοι οποίωνοποίοι η χρήση απαιτούσεαπαιτούσαν εξοικείωση με πρακτική ηλεκτροτεχνία. Το κρίσιμο γεγονός που μετέτρεψε τοντο μικροϋπολογιστή από ένα χόμπυχόμπι μιας μικρής ομάδας ανθρώπων σε ένα εργαλείο για την επιχείρηση ήταν η διάθεση στην αγορά των προγραμμάτων [[VisiCalc]] ([[spreadsheet]]) (αρχικά για τον [[Apple II σειρά|Apple II]]). Μετά την έλευση από την IBM του [[IBM PC]] το 1981, ο όρος [[Προσωπικόςπροσωπικός υπολογιστής]] σήμαινε κυρίως μικροϋπολογιστές συμβατούς με την αρχιτεκτονική αρχιτεκτονική του IBM PC ([[PC συμβατός]]).
Ο πρώτος στον κόσμο εμπορικός μικροεπεξεργαστής ήταν ο [[Intel 4004|4004]] της [[Intel]] ,που κυκλοφόρησε τις [[15 Νοεμβρίου]] του [[1971]]. Ο 4004 επεξεργαζόταν 4 δυαδικά ψηφία ([[μπιτς]]) δεδομένων παράλληλα. Δηλαδή ήταν τετράμπιτος(4 bit) επεξεργαστής. Τριάντα χρόνια μετά , οι μικροϋπολογιστές σε ενσωματωμένα συστήματα ( που βρίσκονται σε οικιακές συσκευές , οχήματα
και κάθε είδους εξοπλισμό ) είναι συνήθως [[8-bit]], [[16-bit]], [[32-bit]], ή [[64-bit]]. Μικρουπολογιστές Desktop/consumer όπως ο [[Apple Macintosh]] και [[IBM PC συμβατός|PC]] είναι κυρίως [[32-bit]] αλλά σταδιακά γίνονται [[64-bit]], ενώ οι μικρουπολογιστές [[σταθμός εργασίας|σταθμοί εργασίας]] που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί καθώς και οι υπερυπολογιστές είναι [[64-bit]] (με μία ή περισσότερες KME). Η [[:κατηγορία:Πρώτοι μικροϋπολογιστές|πρώτη γενία]]των μικροϋπολογιστών ,που προορίζονταν για ειδικούς ηλεκτρολόγους μηχανικούς και για προσωπική χρήση από χομπίστες, ξεκίνησε στα μέσα της [[δεκαετία 1970|δεκαετίας 1970]] με τον [[Altair 8800|MITS Altair]] να αποτελεί το ποιό γνωστό παράδειγμα. Με το 1977 ξεκίνησε να κυκλοφορεί η δεύτερη γενία γνωστή και σαν [[οικιακός υπολγιστής|οικιακοί υπολογιστές]]. Αυτοί ήταν πιο εύκολοι στην χρήση από τους προκατόχους τους των οποίων η χρήση απαιτούσε εξοικείωση με πρακτική ηλεκτροτεχνία. Το κρίσιμο γεγονός που μετέτρεψε τον μικροϋπολογιστή από ένα χόμπυ μιας μικρής ομάδας ανθρώπων σε ένα εργαλείο για την επιχείρηση ήταν η διάθεση στην αγορά των προγραμμάτων [[VisiCalc]] [[spreadsheet]] (αρχικά για τον [[Apple II σειρά|Apple II]]). Μετά την έλευση από την IBM του [[IBM PC]] το 1981, ο όρος [[Προσωπικός υπολογιστής]] σήμαινε κυρίως μικροϋπολογιστές συμβατούς με την αρχιτεκτονική αρχιτεκτονική του IBM PC ([[PC συμβατός]]).
 
==Δείτε επίσης==
5.090

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης