Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ερρίκος Γ΄ του Σάουμμπουργκ-Χόλσταϊν»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
μ
{{χωρίς παραπομπές|22|09|2017}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Ερρίκος Γ΄, κόμης του Σάουμπουργκ-Χόλσταϊν''' (''Heinrich III. von Schauenburg-Holstein'', πέθανε το [[1421]]), επίσκοπος του Όσναμπρουκ ([[1403]] - [[1410]]) και κόμης του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ ([[1404]] - [[1421]]) ήταν ο μικρότερος γιος του [[Ερρίκος Β΄ του Χόλσταϊν-Ρένντσμπουρκ|Ερρίκου Β΄, κόμη του Χόλσταϊν-Ρένντσμπουρκ]] και της δεύτερης συζύγου του [[Ίνγκεμποργκ του Μεκλεμβούργου-Σβερίν]]. Σαν νεώτερος γιος προοριζόταν για εκκλησιαστική σταδιοδρομία και έγινε αρχικά διάκονος στο Όσναμπρουκ, μετά τον θάνατο του επισκόπου Ντίτρις (1403) ορίστηκε διάδοχος του. Οι δυο μεγαλύτεροι αδελφοί του [[Γεράρδος ΣΤ΄ του Χόλσταϊν-Ρένντσμπουρκ]] και [[Αλβέρτος Β΄, κόμης του Χόλσταϊν-Ρένντσμπουρκ]] πέθαναν πρόωρα σε μάχες αφήνοντας τον Ερρίκο μοναδικό διάδοχο στο Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ και διεκδικητή του δουκάτου του [[Σλέσβιχ]] το οποίο είχε παραχωρηθεί ως δώρο στον Γεράρδο ΣΤ (1386). Η [[Μαργαρίτα Α΄ της Δανίας]] και ο διάδοχος της [[Έρικ της Πομερανίας]] το αρνήθηκαν επειδή βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να προσαρτήσουν το [[Σλέσβιχ]] στην [[Δανία]].
 
Ο Έρικ της Πομερανίας έκανε σύγκλιση της αριστοκρατίας στο Κόλντινγκ και συνέλαβε αιχμάλωτο τον Ερρίκο Γ΄ στο νησί του ΦίνΦιν, για την απελευθέρωση του τον ανάγκασε να πληρώσει 11.000 μάρκα και να προσαρτήσει το [[Φλένσμπουργκ]] στην Δανία για έναν χρόνο, τελικά το δέχτηκε χωρίς να πάρει χρήματα από τον Ερρίκο. Αυτό οδήγησε σε πόλεμο μεταξύ του Χόλσταϊν, του Ρέντσμπουργκ και της Δανίας, στις 13 Ιουλίου 1409 ο Έρικ συμμάχησε με το Ντίτμαρς. Στις 12 Αυγούστου 1410 οι δυο στρατοί συναντήθηκαν στο οροπέδιο κοντά στο Έγκεμπεκ, ο στρατός του [[Χόλσταϊν]] νίκησε και ο Δανός στρατιωτικός αρχηγός Μότζεν Μάνκ έπεσε στην μάχη, στις 26 Μαΐου 1411 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κόλντινγκ.
Η Μαργαρίτα πέθανε τον Οκτώβριο του 1412 και οι ευγενείς του Χόλσταϊν αρνήθηκαν να παραδώσουν την περιοχή στον Ερρίκο όπως είχε το 1411, ο Έρικ της Πομερανίας συγκάλεσε την αριστοκρατία στο Νίμποργκ στις 29 Ιουλίου 1413 που απαγόρευσε στον Ερρίκο Γ΄ να παραλάβει το δουκάτο. Τα στρατεύματα της Δανίας κατέλαβαν το Σλέσβιχ, ο Ερρίκος αναγκάστηκε να συμμαχήσει με το Αμβούργο το οποίο δεν ήθελε κάποιον ισχυρό γείτονα. Τα στρατεύματα της Δανίας κατέλαβαν και λεηλάτησαν το [[Φέμαρν]] αλλά τα στρατεύματα του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ συναθροίστηκαν και νίκησαν ξανά κοντά στο Χάντερσλεβ, μια νέα ειρήνη κλείστηκε στις 26 Νοεμβρίου 1420.
Στις αρχές του 1421 ο Ερρίκος Γ΄ εξελέγη επίσκοπος του Σλέσβιχ αλλά δεν πρόλαβε να πάρει την θέση επειδή πέθανε αμέσως μετά τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου.
 
==Πηγές==
* Allgemeine Encyklopädie der Wissenschaften und Künste, vol. II p. 324
 
*Allgemeine Encyklopädie der Wissenschaften und Künste, vol. II p. 324
 
{{Authority control}}
84.645

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης