Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ιξώδες»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 13 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (+Σημ.)
Η λέξη ''ιξώδες'' προέρχεται από τη λέξη ''ιξός'' (τη γνωστή κολλώδη ουσία που περιβάλλει κάποιους καρπούς) και σημαίνει το κολλώδες.
 
Γενικά όμως με τον όρο '''Ιξώδεςιξώδες''' στη [[Χημεία]] και στη [[Φυσική]] χαρακτηρίζεται μία από τις [[ιδιότητες της ύλης]] και, ιδίως των υγρών στηναλλά και των αερίων, η αντίσταση που παρουσιάζουν κατά τηντη [[ροή]] τους. Για παράδειγμα, διαφορετικα ρέουν το μέλι, το λάδι και το νερό.<br>
Η αντίσταση αυτή που παρουσιάζουν τα υγράρευστά οφείλεται στις εσωτερικές τριβές των μορίων τους από [[συνοχή|δυνάμεις συνοχής]], σε βαθμό που το ίδιο το ιξώδες ν΄ αποτελεί <u>μέτρο αντίστασης</u> του υγρού στη ροή και που εξετάζεται ιδιαίτερα από την [[Υδροδυναμική]].
*Το ιξώδες ως μέτρο αντίστασης αναφέρεται επίσης και ως <u>συντελεστής συνεκτικότητας</u> ή <u>συντελεστής εσωτερικής τριβής</u>, ή <u>συντελεστής ιξώδους</u> του υγρού.
Όσο ποιο παχύρευστο είναι ένα υγρό τόσο μεγαλύτερο ιξώδες λέμε ότι έχει, π.χ. το μέλι έχει μεγαλύτερο ιξώδες από το λάδι.
 
*Το ιξώδες ως μέτρο αντίστασηςτου αναφέρεταιιξώδους επίσηςείναι και ωςο <u>συντελεστής συνεκτικότητας</u> ή <u>συντελεστής εσωτερικής τριβής</u>, ή <u>[[συντελεστής ιξώδους</u>]] του υγρού. Όσο πιο παχύρρευστο είναι ένα υγρό, τόσο μεγαλύτερο ιξώδες λέμε ότι έχει, π.χ. το μέλι έχει μεγαλύτερο ιξώδες από το λάδι.
Το ιξώδες μετριέται με ειδικό όργανο που λέγεται '''ιξόμετρο'''. Η μέτρηση γίνεται σε βαθμούς, που σήμερα σε χρήση είναι οι βαθμοί Engler, ή βαθμοί Redwood, ή βαθμοί Saybott, κ.λπ, που παρέχονται από το εγχειρίδιο του, κατά περίπτωση χρήσης τύπου, ομώνυμου οργάνου.
 
Το ιξώδες μετριέται με ειδικό όργανο που λέγεται '''ιξόμετροιξωδόμετρο'''. Η μέτρηση γίνεται σε βαθμούς, που σήμερα σε χρήση είναι οι βαθμοί Engler, ή βαθμοί Redwood, ή βαθμοί Saybott, κ.λπ, που παρέχονται από το εγχειρίδιο του, κατά περίπτωση χρήσης τύπου, ομώνυμου οργάνου.
 
<u>Σημείωση</u>: Αντίθετος όρος του ιξώδους, κατ΄ έννοια και κατά μέτρο είναι η [[ρευστότητα]], έτσι ένα υγρό που παρουσιάζει μεγάλο ιξώδες έχει μικρή ρευστότητα, και αντίστροφα. Επίσης ταΤα μόνα υγρά που παρουσιάζουν μεταβλητό ιξώδες είναι τα [[ρευστό|θιξότροπα]] μετά την ανάδευσή τους.
 
<u>Σημείωση</u>: Αντίθετος όρος του ιξώδους, κατ΄ έννοια και κατά μέτρο είναι η [[ρευστότητα]], έτσι ένα υγρό που παρουσιάζει μεγάλο ιξώδες έχει μικρή ρευστότητα, και αντίστροφα. Επίσης τα μόνα υγρά που παρουσιάζουν μεταβλητό ιξώδες είναι τα [[ρευστό|θιξότροπα]] μετά την ανάδευσή τους.
 
[[Κατηγορία: Ιδιότητες της ύλης]]
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης