Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πείραμα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
1.887 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 9 έτη
μ
μ (+)
== Είδη πειραμάτων ==
Βασική διάκριση των πειραμάτων, λαμβάνοντας υπόψη το πεδίο έρευνας, είναι τα πειράματα των θετικών Επιστημών, καλούμενα γενικά επιστημονικά πειράματα καθώς και εκείνα που αφορούν έρευνες συμπεριφοράς, των Συμπεριφορικών επιστημών, (Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας κ.λπ.). Άλλη διάκριση αυτών λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό ερευνητών, τον τόπο και τον τρόπο διεξαγωγής, είναι αντίστοιχα: ατομικά, ή ομαδικά (πειραματικές ομάδες), εργαστηριακά, στατιστικά, φυσικά, καθώς και τα λεγόμενα πειράματα δοκιμής και λάθους. Επίσης σοβαρή διάκριση των πειραμάτων είναι και αυτή που γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές επί των οποίων βασίζονται. Πολλοί τις αρχές αυτές χαρακτηρίζουν ως επιμέρους μεθόδους<ref>ΜΕΕ τομ.ΙΘ΄, σελ.861.</ref>, οι οποίες και είναι:
# Μέθοδος ή <u>Αρχή της συμφωνίας</u>. Κατ΄ αυτήν προσδιορίζεται μόνο μία αιτία του εξεταζόμενου φαινομένου, που δεν μεταβάλλεται κατά το πείραμα. Αν στη συνέχεια παραχθεί το εξεταστικό φαινόμενο και ταυτόχρονα μεταβάλλονται άλλες προϋπάρχουσες αιτίας, τότε η συγκεκριμένη είναι και η αιτία του φαινομένου.
# επί της αρχής (μεθόδου) της συμφωνίας,
# Μέθοδος ή <u>Αρχή της διαφοράς</u>, αντίθετη της προηγουμένης. Εξετάζονται τα αίτια φαινομένου εκτός από ένα. Αν κατά το πείραμα δεν παραχθεί το φαινόμενο παρά την παρουσία άλλων αιτών, τότε προσδιορίζεται η πραγματική αιτία.
# επί της αρχής (μεθόδου) της διαφοράς, αντίθετη της προηγουμένης,
# Μέθοδος ή <u>Αρχή των υπολοίπων (αιτιών)</u>. Πρόκειται για συνέχεια των προηγουμένων. Αν από προηγούμενο πείραμα αποκλειστούν ορισμένες αιτίες, τότε το υπόλοιπο του φαινομένου αν παραχθεί θα προέρχεται από τα υπόλοιπα αίτια, και
# επί της αρχής (μεθόδου) των υπολοίπων (αιτιών), και
# Μέθοδος ή <u>Αρχή των παράλληλων μεταβολών</u>. Επειδή οι προηγούμενες χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον έχουν προσδιοριστεί αιτίες ενός φαινομένου, στις περιπτώσεις που δεν κατέστη αυτό δυνατόν και παράλληλα όμως εκδηλώνονται και άλλα φαινόμενα που δεν μπορούν ν΄ απομονωθούν, τότε προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια μεταβάλλονται τα άλλα φαινόμενα και συνεπώς οι αιτίες αυτών. Παρακολουθώντας τα αποτελέσματα σταδιακά αν παραχθεί το φαινόμενο συμπεραίνεται η αμετάβλητη αιτία.
# επί της αρχής (μεθόδου) των παράλληλων μεταβολών.
 
Παρά των παραπάνω ο όρος πείραμα χρησιμοποιείται πολλές φορές με ποιο γενικευμένη έννοια κυρίως στην εφαρμογή μιας σκόπιμης καινοτομίας<ref>UNESCO "Λεξικό Κοινωνικών Όρων" τομ.2ος, σελ.696.</ref>, ειδικότερα όταν υπονοείται εισαγωγή δοκιμαστικής εφαρμογής επί κάποιας προσδοκίας, όπου τα αποτελέσματα στη περίπτωση αυτή παρακολουθούνται κατά την εφαρμογή.
41.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης