Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «SMTP»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
21 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 10 έτη
μ
Ρομπότ: Τροποποίηση: fa:قرارداد ساده نامه‌رسانی; διακοσμητικές αλλαγές
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: ms:Protokol Pindahan Mel Mudah)
μ (Ρομπότ: Τροποποίηση: fa:قرارداد ساده نامه‌رسانی; διακοσμητικές αλλαγές)
 
== Ιστορία ==
Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 είχε αρχίσει η ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ χρηστών [[mainframe]] [[Ηλεκτρονικός Υπολογιστής | υπολογιστών]]. Καθώς ο αριθμός των χρηστών και των υπολογιστών αυξανόταν, έγινε φανερή η ανάγκη δημιουργίας ενός πρωτοκόλλου για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ χρηστών που χρησιμοποιούσαν διαφορετικά συστήματα υπολογιστών. Εξέλιξη των αρχικών πρωτοκόλλων που αναπτύχθηκαν την εποχή (δεκαετία του 1970) αυτή αποτελεί το SMTP. Συγκεκριμένα οι ρίζες του SMTP εντοπίζονται στα πρωτόκολλα Mail Box Protocol (1971), FTP Mail (1973) και Mail Protocol. Όταν όμως άρχισε να σχηματίζεται το [[Διαδίκτυο]] (1980), ο Jon Postel πρότεινε την δημιουργία ενός νέου πρωτοκόλλου για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, το οποίο δεν θα βασιζόταν τόσο πολύ στο [[FTP]] όπως έκαναν οι πρόγονοί του. Έτσι λοιπόν το 1982 γεννήθηκε το SMTP.
 
Το πρόγραμμα [[Sendmail]] ήταν ένα από τα πρώτα προγράμματα που υλοποίησε το SMTP, ενώ σήμερα υπάρχει μία πληθώρα τέτοιων προγραμμάτων όπως για παράδειγμα τα Postfix, qmail, Novell GroupWise, Exim, Novell NetMail και άλλα. Σε μία μέτρηση που έγινε το 2001 βρέθηκαν τουλάχιστον 50 [[πρόγραμμα | προγράμματα]] τα οποία υλοποιούσαν το πρωτόκολλο SMTP είτε ως [[client]] (δηλαδή αποστολείς ηλεκτρονικών μηνυμάτων) είτε ως [[server]] (δηλαδή παραλήπτες ηλεκτρονικών μηνυμάτων).
 
Το αρχικό SMTP υποστήριζε κατά βάση μονάχα μηνύματα απλού κειμένου και όχι μετάδοση αρχείων (πχ. εικόνες, εκτελέσιμα, μουσική κοκ). Στην συνέχεια όμως αναπτύχθηκαν διάφορα standards που επέτρεπαν την εισαγωγή αρχείων στα ηλεκτρονικά μηνύματα. Ένα από αυτά τα standards είναι και το [[Multipurpose Internet Mail Extensions]] (MIME), το οποίο κωδικοποιεί τα αρχεία με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να μεταδοθούν σε απλά μηνύματ SMTP.
[[et:Lihtne meiliedastusprotokoll]]
[[eu:SMTP]]
[[fa:پروتکلقرارداد ساده انتقال پست الکترونیکینامه‌رسانی]]
[[fi:SMTP]]
[[fr:Simple Mail Transfer Protocol]]
81.159

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης