Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ηλεκτρονική έγχυση καυσίμου»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
επιμέλεια και τεχνικές βελτιώσεις/προσθήκες, αφαίρεση προτυπου επιμέλειας
(επιμέλεια και τεχνικές βελτιώσεις/προσθήκες, αφαίρεση προτυπου επιμέλειας)
Το σύστημα '''ηλεκτρονικού ψεκασμού''' (''electronic fuel injection, EFI'') οχήματος είναι το σύγχρονο -ηλεκτρονικά ελεγχόμενο- [[σύστημα έγχυσης καυσίμου]] (ψεκασμού), το οποίο έχει αντικαταταστήσει τα παραδοσιακά μηχανικά συστήματα τροφοδοσίας καυσίμου ([[καρμπυρατέρ]]) στα τετράτροχα οχήματα και σε πολλές [[μοτοσικλέτα|μοτοσικλέτες]].
{{επιμέλεια}}
 
Μέχρι την καθιέρωση των καταλυτικών αυτοκινήτων, το βασικό σύστημα τροφοδοσίας για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες ήταν το σύστημα με εξαερωτήρα (καρμπυρατέρ). Οι εξελίξεις όμως της σύγχρονης τεχνολογίας και οι ολοένα αυστηρότερες προδιαγραφές των χωρών για μηδενικές εκπομπές ρύπων οδήγησαν τους κατασκευαστές στα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα ψεκασμού τα οποία, σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα με καρμπυρατέρ, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας.
Το σύστημα '''ηλεκτρονικού ψεκασμού''' (''electronic fuel injection, EFI'') αυτοκινήτου είναι το σύγχρονο -ηλεκτρονικά ελεγχόμενο- [[σύστημα έγχυσης καυσίμου]] (ψεκασμού), το οποίο έχει αντικαταταστήσει τα παραδοσιακά μηχανικά συστήματα τροφοδοσίας καυσίμου ([[καρμπυρατέρ]]).
 
Το βασικό σύστημα τροφοδοσίας για τα συμβατικά αυτοκίνητα ήταν το σύστημα τροφοδοσίας με εξαερωτήρα (καρμπυρατέρ). Οι εξελίξεις όμως της σύγχρονης τεχνολογίας και οι ολοένα αυστηρότερες προδιαγραφές των χωρών για μηδενικές εκπομπές ρύπων οδήγησαν τους κατασκευαστές στα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα ψεκασμού. Σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα με καρμπυρατέρ, τα συστήματα ηλεκτρονικού ψεκασμού παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας.
 
==Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα==
\
Πλεονεκτήματα συστημάτων ηλεκτρονικού ψεκασμού, έναντι των συμβατικών συστημάτων τροφοδοσίας:
*Ομοιόμορφο μίγμα αέρα καυσίμου σε κάθε κύλινδρο.
*Χαμηλότερες εκπομπές καυσαερίων.{{πηγή}}
 
Το σημαντικότερο, ίσως, μειονέκτημα είναι το υψηλότερο κόστος των ηλεκτρονικών συστημάτων ψεκασμού, είναι το υψηλότερο κόστος σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα.
 
==Αρχή λειτουργίας==
*''Με διαδοχικό (μονός – σε σειρά ) ψεκασμός ή ανεξάρτητος:'' Στο σύστημα αυτό κάθε ψεκαστήρας λαμβάνει παλμούς με την ίδια σειρά όπως και η ανάφλεξη στα [[μπουζί]]. Ο ψεκαστήρας ψεκάζει καύσιμο στον κινητήρα λίγο πριν ή μόλις ανοίγει η βαλβίδα εισαγωγής. Αυτό το είδος ψεκασμού γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλές επειδή βελτιώνει την απόδοση του κινητήρα. Επίσης το κάθε μπεκ ψεκάζει όλη την απαιτούμενη ποσότητα μια μόνο φορά σε κάθε κύκλο λειτουργίας και μάλιστα πριν ανοίξει η βαλβίδα εισαγωγής (δηλαδή στο χρόνο εξαγωγής). Η σειρά με την οποία πραγματοποιείται ο διαδοχικός ψεκασμός είναι ίδια με την σειρά ανάφλεξης του συγκεκριμένου κινητήρα (1 – 3 – 4 – 2). Από την ιδιότητα αυτή προκύπτει και η ονομασία ''σε σειρά ψεκασμός''.
 
==Μέρη==
==Υποσύστημα τροφοδοσίας καυσίμου.==
 
Κάθε ηλεκτρονικό σύστημα ψεκασμού αποτελείται από τρία βασικά υποσυστήματα:
Το υποσύστημα τροφοδοσίας καυσίμου παρέχει το απαιτούμενο καύσιμο με πίεση (π.χ. 2,5 Βαr ) και αποτελείται κυρίως από τα εξής μέρη :
*Υποσύστημα τροφοδοσίας καυσίμου
*Υποσύστημα εισαγωγής και μέτρησης αέρα.
*Υποσύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου (αισθητήρες – εγκέφαλος).
 
===Υποσύστημα τροφοδοσίας καυσίμου===
 
Το υποσύστημα τροφοδοσίας καυσίμου παρέχει το απαιτούμενο καύσιμο με πίεση (πχ 2,5 bar) και αποτελείται από τα εξής μέρη :
*Δοχείο καυσίμου (ρεζερβουάρ)
*Φίλτρο καυσίμου
*Διακλαδωτήρας σωληνώσεων των μπέκ (για πολλαπλό ψεκασμό μόνο)
*Ρυθμιστής πίεσης καυσίμου
*Ηλεκτρομαγνητικός ψεκαστήρας (μπεκ). Στα συστήματα κεντρικού (μονού) ψεκασμού, υπάρχει μόνο ένας ψεκαστήρας, ενώ στα πολλαπλού ψεκασμού, ένας σε κάθε κύλινδρο.
*Ηλεκτρομαγνητικά μπέκ ψεκασμού (ένα για κεντρικό ψεκασμό ή ένα σε κάθε κύλινδρο για πολλαπλό ψεκασμό)
*Μπέκ ψυχρής εκκίνησης (για πολλαπλό ψεκασμό, σήμερα στα περισσότερα συστήματα δεν υπάρχει) και θερμικός χρονοδιακόπτης
 
====Φίλτρο καυσίμου====
 
Τα φίλτρα καυσίμου παρέχουν εξαιρετικά λεπτό φιλτράρισμα έτσι να προστατεύονται τα μικρά ανοίγματα στα ακροφύσια του ψεκαστήρα (μπεκ). Κανονικά τα ακροφύσια δεν μπορούν να καθαριστούν εύκολα. Αν βουλώσουν πρέπει να αντικατασταθεί ο ψεκαστήρας. Ακόμη, οι αντλίες καυσίμου και οι ρυθμιστές πίεσης είναι συνήθως εξαιρετικά αξιόπιστες μονάδες σφραγισμένες από το εργοστάσιο που δεν μπορούν να ρυθμιστούν ή να υποστούν επισκευή. Σε περίπτωση βλάβης, αντικαθίστανται. Για το λόγο αυτό, είναι κρίσιμη η αντικατάστασή του φίλτρου στα χρονικά διαστήματα που συστήνονται από τον κατασκευαστή του συστήματος.
 
====Αντλία====
 
Αποτελείται από δυο τμήματα, τον ηλεκτρικό κινητήρα και την κυρίως αντλία η οποία περιλαμβάνει μια βαλβίδα αντεπιστροφής ή βαλβίδα ελέγχου, μια ανακουφιστική βαλβίδα και το πρώτο φίλτρο καυσίμου. Ο κινητήρας δίνει κίνηση στην αντλία και αποτελούν μαζί μια ενιαία μονάδα. Το καύσιμο περνάει μέσα από το εσωτερικό της αντλίας (ρότορας – τυλίγματα, ψήκτρες κλπ).
Το μοτέρ και η κυρίως αντλία βρίσκονται μαζί τοποθετημένα σε μια θήκη, το μοτέρ δίνει κίνηση στην αντλία και αποτελούν μαζί μια ενιαία μονάδα της αντλίας. Το καύσιμο περνάει μέσα από το εσωτερικό της αντλίας (ρότορας – τυλίγματα, ψήκτρες κλπ).
 
Η βαλβίδα αντεπιστροφής δεν επιτρέπει την επιστροφή του καυσίμου όταν σβήσει ο κινητήρας πίσω στο ρεζερβουάρ διευκολύνοντας έτσι την επανεκκίνηση του κινητήρα. Η ανακουφιστική βαλβίδα επιτρέπει την διαφυγή του καυσίμου πίσω στο ρεζερβουάρ, όταν κάποιο σωληνάκι βουλώσει ή δημιουργηθεί υπερπίεση στο κύκλωμα τροφοδοσίας. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το σύστημα τροφοδοσίας. Η πίεση ανοίγματος είναι περίπου 5 bar.
 
====Διακλαδωτήρας====
 
Ο διακλαδωτήρας των σωληνώσεων των μπέκμπεκ εξασφαλίζει την ίδια πίεση σε όλα τα μπεκ ψεκασμού. Ο όγκος του είναι σχετικά μεγάλος για να μπορεί να μειώνει και τις μικρές διακυμάνσεις της πιέσεις που προέρχονται από τον ψεκασμό των μπέκμπεκ σε κάθε κύκλο λειτουργίας. Επιπλέον διευκολύνει την αφαίρεση και επανατοποθέτηση των μπεκ). Ο διακλαδωτήρας υπάρχει μόνο στον πολλαπλό ψεκασμό.
 
====Ρυθμιστής πίεσης καυσίμου====
Ο ρυθμιστής πίεσης ρυθμίζει την πίεση των μπεκ. Στα συστήματα πολλαπλού ψεκασμού, βρίσκεται όπως ήδη προαναφέρθηκε τοποθετημένος στο άκρο του διακλαδωτήρα και εξασφαλίζει μια σταθερή πίεση στο σύστημα περίπου 2,5 bar ή 3,0 bar. Ο ρυθμιστής πίεσης καυσίμου αποτελείται εξωτερικά από ένα μεταλλικό περίβλημα και εσωτερικά δύο θαλάμους βενζίνης. Στον ένα θάλαμο (βενζίνης) υπάρχει μια είσοδος καυσίμου και μια έξοδος (επιστροφή προς το ρεζερβουάρ). Στον άλλο θάλαμο (υποπίεσης) υπάρχει μια μεμβράνη και ένα σπειροειδές ελατήριο. Στον θάλαμο υποπίεσης υπάρχει μια υποδοχή για την εφαρμογή υποπίεσης μέσω ενώ σωλήνα από την πολλαπλή εισαγωγής. Η πίεση του συστήματος παροχής καυσίμου εξαρτάται από την επικρατούσα υποπίεση σε κάθε κατάσταση λειτουργίας του κινητήρα.
 
Όπως στα συστήματα πολλαπλού ψεκασμού είναι απαραίτητος ο ρυθμιστής πίεσης, έτσι είναι απαραίτητος, λειτουργώντας με παρόμοιο τρόπο, και στα συστήματα με μονό ψεκασμό. Η πίεση λειτουργίας όμως εδώ είναι 1 έως 1,2 bar. Στο μονό ψεκασμό, υπάρχουν ρυθμιστές πίεσης καυσίμου χωρίς χρήση υποπίεσης.
===Ρυθμιστής πίεσης καυσίμου===
====α) Ρυθμιστής πίεσης σε πολλαπλό ψεκασμό====
Ο ρυθμιστής πίεσης ρυθμίζει την πίεση των μπεκ. Βρίσκεται όπως ήδη προαναφέρθηκε τοποθετημένος στο άκρο του διακλαδωτήρα και εξασφαλίζει μια σταθερή πίεση στο σύστημα περίπου 2,5 bar ή 3,0 bar. Ο ρυθμιστής πίεσης καυσίμου αποτελείται εξωτερικά από ένα μεταλλικό περίβλημα και εσωτερικά δύο θαλάμους βενζίνης. Στον ένα θάλαμο (βενζίνης) υπάρχει μια είσοδος καυσίμου και μια έξοδος (επιστροφή προς το ρεζερβουάρ). Στον άλλο θάλαμο (υποπίεσης) υπάρχει μια μεμβράνη και ένα σπειροειδές ελατήριο. Στον θάλαμο υποπίεσης υπάρχει μια υποδοχή για την εφαρμογή υποπίεσης μέσω ενώ σωλήνα από την πολλαπλή εισαγωγής. Η πίεση του συστήματος παροχής καυσίμου εξαρτάται από την επικρατούσα υποπίεση σε κάθε κατάσταση λειτουργίας του κινητήρα.
 
====Ηλεκτρομαγνητικό μπέκ ψεκασμού====
====β) Ρυθμιστής πίεσης σε μονό ψεκασμό====
 
Όπως στα συστήματα πολλαπλού ψεκασμού είναι απαραίτητος ο ρυθμιστής πίεσης, έτσι είναι απαραίτητος και λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στα συστήματα με μονό ψεκασμό. Η πίεση λειτουργίας όμως εδώ είναι 1 έως 1,2 bar. Στο μονό ψεκασμό, υπάρχουν ρυθμιστές πίεσης καυσίμου χωρίς χρήση υποπίεσης.
 
===Ηλεκτρομαγνητικό μπέκ ψεκασμού===
 
Το μπεκ ψεκασμού είναι ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που ανοιγοκλείνουν σύμφωνα με τα σήματα που λαμβάνονται από τον [[εγκέφαλος αυτοκινήτου|εγκέφαλο]] (ECU). Η αρχή λειτουργίας τους στηρίζεται στην κίνηση ενός πυρήνα ο οποίος όπως φαίνεται στο σχήμα καταλήγει σε μια βεληνοειδή βαλβίδα, μέσα σε ένα πηνίο. ¨Όταν η ECU στείλει ηλεκτρικό σήμα, τροφοδοτείται με ρεύμα το πηνίο, έλκεται ο πυρήνας, ο οποίος υπερνικά την δύναμη του ελατηρίου και ανοίγει η οπή ψεκασμού από τη βελονοειδή βαλβίδα. Όταν η ECU διακόψει το σήμα, τότε το ελατήριο σπρώχνει τον πυρήνα και η βελονοειδής βαλβίδα κλείνει την οπή ψεκασμού. Τα μπεκ τοποθετούνται στην πολλαπλή εισαγωγής ή στην κυλινδροκεφαλή μαζί με μια ελαστική μόνωση, ώστε να αποφεύγονται :
Τα μπεκ συνδέονται μεταξύ τους παράλληλα και τροφοδοτούνται από το διακλαδωτήρα, ώστε να ψεκάζουν σε συγκεκριμένη γωνία ψεκασμού πρίν τη βαλβίδα εισαγωγής. Η διάρκεια του χρόνου ψεκασμού καθορίζεται από τον εγκέφαλο (ECU), συναρτήσει πολλών παραγόντων, ενώ ο τρόπος ψεκασμού ποικίλει. Συνήθως τα μπεκ πλευρικής ροής χρησιμοποιούνται στον μονό ψεκασμό.
 
====Μπεκ ψυχρής εκκίνησης (σε πολλαπλό ψεκασμό )====
 
Ο σκοπός του μπεκ ψυχρής εκκίνησης (που είναι και αυτό ένα ηλεκτρομαγνητικό μπεκ) είναι να ψεκάζει για ορισμένο χρονικό διάστημα μια πρόσθετη ποσότητα βενζίνης. Ο χρόνος ψεκασμού καθορίζεται από ένα θερμικό χρονοδιακόπτη, ανάλογα με την θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα. Ο πρόσθετος αυτός ψεκασμός βενζίνης είναι απαραίτητος, γιατί η εξαερωμένη βενζίνη συμπυκνώνεται στα ψυχρά τοιχώματα και έτσι το μίγμα περιέχει λιγότερη βενζίνη από ότι όταν ο κινητήρας είναι ζεστός, με αποτέλεσμα να γίνεται μη αναφλέξιμο. Με αυτόν τον τρόπο όμως επιτυγχάνεται λεπτός ψεκασμός βενζίνης που εμπλουτίζει το μίγμα ακριβώς μετά το πάτημα της πεταλούδας γκαζιού. Στα σημερινά σύγχρονα συστήματα ψεκασμού συνήθως δεν υπάρχει το μπεκ ψυχρής εκκίνησης. Ο εμπλουτισμός γίνεται με την αύξηση του χρόνου ψεκασμού των μπεκ από τον εγκέφαλο (ECU) . Επίσης δεν υπάρχει και στο μονό ψεκασμό.
 
Ο θερμικός χρονοδιακόπτης ανοίγει ή κλείνει το κύκλωμα του μπέκμπεκ ψυχρής εκκίνησης και η λειτουργία του εξαρτάται από τηντη θερμοκρασία του κινητήρα.
 
===Υποσύστημα εισαγωγής και μέτρησης αέρα===
==ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΕΡΑ==
 
Το υποσύστημα εισαγωγής αέρα είναι αυτό που επιτρέπει την εισαγωγή και με τηντη μέτρηση της ποσότητας και της θερμοκρασίας του αέρα που εισέρχεται στους θαλάμους καύσης του κινητήρα. Αποτελείται από τα εξής κύρια μέρη :
*Φίλτρο αέρα
*Μετρητής ροής αέρα
*Σώμα πεταλούδας γκαζιού
*Βαλβίδα πρόσθετου αέρα
*Θάλαμος εισαγωγής αέρα
*Πολλαπλή εισαγωγή
 
Στο μονό ψεκασμό, η πεταλούδα και η βαλβίδα πρόσθετης παροχής αέρα βρίσκονται ενσωματωμένα στο σώμα της μονάδας ψεκασμού.
'''1) φίλτρο αέρα.'''
 
Ο μετρητής αέρα έχει ως προορισμό τη μέτρηση του εισερχόμενου αέρα στον κινητήρα. Η πληροφορία αυτή μεταφέρεται, με τη μορφή ηλεκτρικού σήματος, στον εγκέφαλο (ECU) για τον υπολογισμό της αναλογίας αέρα – καυσίμου.
'''2) Μετρητής ροής αέρα.'''
 
'''3) Σώμα πεταλούδας γκαζιού.'''
 
'''4) Βαλβίδα πρόσθετου αέρα.'''
 
'''5) Θάλαμος εισαγωγής αέρα.'''
 
'''6) Πολλαπλή εισαγωγή.'''
 
 
Στον μονό ψεκασμό η πεταλούδα και η βαλβίδα πρόσθετης παροχής αέρα βρίσκονταί ενσωματωμένα στο σώμα ψεκασμού.
 
 
===Φίλτρο αέρα===
 
Ο ατμοσφαιρικός αέρας που εισέρχεται στον κινητήρα περιέχει σκόνη και άλλα αιωρούμενα σωματίδια. Το φίλτρο αέρα φιλτράρει τον εισερχόμενο αέρα, γιατί η εισαγωγή ξένων σωματιδίων στον κινητήρα δημιουργεί φθορά στους κυλίνδρους.
 
===Μετρητής ροής αέρα===
 
Ο μετρητής αέρα έχει σαν προορισμό την μέτρηση του εισερχόμενου αέρα στον κινητήρα. Η πληροφορία αυτή μεταφέρεται με την μορφή ηλεκτρικού σήματος στον εγκέφαλο (ECU) για τον υπολογισμό της σχέσης αέρα – καυσίμου.
 
===Σώμα πεταλούδας γκαζιού===
 
Το σώμα της πεταλούδας του γκαζιού ψεκασμού είναι το επόμενο κατά σειρά εξάρτημα μετά από την ποσότητα του εισερχόμενου αέρα.
 
===Θάλαμος=Πολλαπλές εισαγωγής αέρα – πολλαπλή εισαγωγή====
 
Ο θάλαμος εισαγωγής έχει την ικανότητα απόσβεσης της παλμικής κίνησης του αέρα και την μέτρηση του με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον μετρητή.
 
 
===Πολλαπλές εισαγωγής===
 
Έχει αποδειχθεί θεωρητικά και πρακτικά ότι το μήκος της πολλαπλής εισαγωγής επηρεάζει σημαντικά την απόδοση του κινητήρα. Σήμερα χρησιμοποιούνται πολλαπλές εισαγωγής αέρα με δυνατότητα να κατευθύνεται ο αέρας μέσα από πολλά κανάλια αυξάνοντάς ή μειώνοντας τη διαδρομή του και έτσι να επιτυγχάνεται αύξηση της απόδοσης του κινητήρα σε περισσότερες από μία περιοχές στροφών.
Αυτό επιτυγχάνεται τοποθετώντας μέσα στην πολλαπλή και, σε διάφορα σημεία, πεταλούδες (περιστροφικά διαφράγματα) τα οποία ελέγχονται από την υποπίεση του κινητήρα και την ECU.
 
==ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ (ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ – ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ )==
 
Τα κύρια μέρη του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου είναι τα παρακάτω :
 
'''a) Αισθητήρες εισόδου και εξόδου.'''
 
'''b) Ηλεκτρική μονάδα ελέγχου – ECU (Εγκέφαλος ή υπολογιστής ).'''
 
 
 
===Αισθητήρες===
 
'''Α) Αισθητήρας θερμοκρασίας εισερχόμενου αέρα:'''
Μετράει την θερμοκρασία του αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα και στέλνει την πληροφορία στον εγκέφαλο.
 
'''Β) Αισθητήρας θερμοκρασίας νερού:'''
Μετράει την θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού και δίνει την πληροφορία στον εγκέφαλο
 
'''Γ) Αισθητήρας οξυγόνου ή λήπτης λάμδα:'''
Μετράει την ποσότητα οξυγόνου στα καυσαέρια και δίνει την πληροφορία στον εγκέφαλο.
 
'''Δ) Αισθητήρας στροφών κινητήρα rpm & αισθητήρας ΑΝΣ:'''
Ανιχνεύει την ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα και τις μεταδίδει στον εγκέφαλο επίσης ανιχνεύει τα σημάδια αναφοράς για τον προσδιορισμό της γωνίας ανάφλεξης.
 
'''Ε) Αισθητήρας θερμοκρασίας καυσίμου:'''
Μετράει την θερμοκρασία του καυσίμου και δίνει την πληροφορία στον εγκέφαλο.
 
'''ΣΤ) Αισθητήρας χτυπήματος:'''
Όταν η μηχανή δονείται ο αισθητήρας χτυπήματος παράγει μια μικρή τάση που στέλνει στην ECU και η ECU από την μορφή που έχει το σήμα προσδιορίζει αν είναι σήμα χτυπήματος η όχι. Δηλαδή ανιχνεύει πότε ο κινητήρας χτυπάει πειράκια.
 
'''Ζ) Αισθητήρας ταχύτητας αυτοκινήτου:'''
Ο αισθητήρας αυτός ανιχνεύει την πραγματική ταχύτητα του αυτοκινήτου και δίνει της πληροφορίες στην ECU για να ελέγξει κυρίως:
 
===Υποσύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου====
-Το σύστημα του ρελαντί.
 
Τα κύρια μέρη του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου είναι:
-Τον εμπλουτισμό του μίγματος στην επιτάχυνση.
*Αισθητήρες εισόδου και εξόδου
*Ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ([[εγκέφαλος|εγκέφαλος]], ECU)
 
====Αισθητήρες====
-Την αποκοπή του καυσίμου στην επιβράδυνση.
Οι παρακάτω [[αισθητήρας|αισθητήρες]] μετατρέπουν φυσικά μεγέθη σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία διαβάζονται από τον εγκέφαλο του οχήματος:
*Ο ''αισθητήρας θερμοκρασίας εισερχόμενου αέρα'' μετράει τη θερμοκρασία του αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα.
*Ο ''αισθητήρας θερμοκρασίας νερού'' μετράει τη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού.
*Ο ''αισθητήρας οξυγόνου (αισθητήρας λ)'' μετράει την ποσότητα οξυγόνου στα καυσαέρια.
*Ο ''αισθητήρας στροφών κινητήρα και άνω νεκρού σημείου (ΑΝΣ)'' ανιχνεύει την ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα, καθώς και την τρέχουσα θέση του εμβόλου. Η τελευταία χρησιμεύει στον προσδιορισμό της γωνίας προπορείας ανάφλεξης (''αβάνς'').
*Ο ''αισθητήρας θερμοκρασίας καυσίμου''.
*O ''αισθητήρας κρουστικής καύσης (knock sensor)'' παράγει σήμα ανάλογο των στιγμιαίων κραδασμών των τοιχωμάτων του κυκλινδρου. Από αυτό το σήμα, η προσδιορίζει αν συμβαίνει κρουστική καύση (αυτό που οι τεχνίτες αποκαλούν «χτυπάει πειράκια»).
*Ο ''αισθητήρας ταχύτητας οχήματος'' ανιχνεύει την πραγματική ταχύτητα και δίνει της πληροφορίες στην ECU για να ελέγξει κυρίως το σύστημα διατήρησης ρελαντί, τον απαραίτητο εμπλουτισμό του μίγματος κατά την επιτάχυνση και την αναγκαία αποκοπή του καυσίμου κατά την επιβράδυνση.
 
====Ηλεκτρική μονάδα ελέγχου (ECU)====
 
ΕίναιΗ ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (εγκέφαλος) του οχήματος είναι ένας υπολογιστής ο οποίος δέχετεδέχεται δεδομένα από αισθητήρες και τα επεξεργάζεται ετσι ωστεγια να δίνει τις καταλληλες εντολές γιαπου τηνείναι καληαπαραίτητες για τη λειτουργία του συστήματος ψεκασμου όπωςψεκασμού και των άλλων συστημάτων.υποσυστημάτων του οχήματος.
22.264

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης