Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
+ § Όργανα ΠΜΟ, κατ
μ (+ § Όργανα ΠΜΟ, κατ)
[[Image:Flag of the World Meteorological Organization.svg|right|220px]]
Ο '''Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός''' (''World Meteorological Organization'', '''W.M.O.'''), ελληνικά Π.Μ.Ο. (πι-μι-ό), ιδρύθηκε το [[1951]] και αποτελεί σήμερα ένα από τους πλέον εξειδικευμένους οργανισμούς του [[ΟΗΕ]]. Εδρεύει στη [[Γενεύη]] και έχει μέλη όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.
 
Κύριος σκοπός του Οργανισμού αυτού είναι η μεταξύ των χωρών συνεργασία για καλλίτερες και πληρέστερες πληροφορίες στους ενδιαφερομένους και κυρίως στη [[Ναυτιλία]] και την [[Αεροπορία]] με την ανάπτυξη δικτύων Μετεωρολογικών Σταθμών και την κατά τακτά διαστήματα αναφορά παρατηρήσεων και σταθεροποίηση αυτών, επ΄ ωφελεία στη [[ναυσιπλοΐα]], την [[αεροπλοΐα]], τη [[γεωργία]] κ.λπ. Επίσης προάγει και διατηρεί συστήματα ταχείας ανταλλαγής στοιχείων των σχετικών παρατηρήσεων, ενώ ενθαρύνει την έρευνα και εκπαίδευση επί του αντικειμένου του.
 
==Όργανα ΠΜΟ==
Όργανα του Π.Μ.Ο. είναι:
# Tο Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Συνέδριο, που συνέρχεται το αργότερο κάθε τέσσερα χρόνια.
# Η Εκτελεστική Επιτροπή που συγκροτείται από 24 Χώρες-μέλη.
# Η Γενική Γραμματεία του Π.Μ.Ο.
Προς διευκόλυνση του έργου, των σκοπών και στόχων του ΠΜΟ, πέραν των παραπάνω, υφίστανται και έξι ακόλουθες επιμέρους "Περιφερειακές Μετεωρολογικές Ενώσεις" (Αφρικής, Ασίας, Ν. Αμερικής, Β. και Κ. Αμερικής, Ευρώπης και ΝΔ. Ειρηνικού).
 
Ιδιαίτερο τμήμα του W.M.O. είναι η «Επιτροπή Ναυτιλιακής Μετεωρολογίας» (''Commission for Maritime Meteorology'') γνωστή και ως M.M. (=Εμ Εμ). Μαζί με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) οδήγησε στη δημιουργία της [[Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος|Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος]].
 
[[Κατηγορία: Διεθνείς οργανισμοί]]
[[Κατηγορία:Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών]]
[[Κατηγορία: Μετεωρολογία]]
[[Κατηγορία: Ναυτιλία]]
41.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης