Διόνυσος (συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Διόνυσος (ροκ συγκρότημα))

Οι Διόνυσος είναι ένα ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Κερατσίνι[1] στις αρχές του ’90[2]. Αποτελείται από τους Δημήτρη Πετροβίτση (Jim Hionatos Petrovitsis), τον Νίκο Σουλιμιώτη, τον Κώστα Γιουρτζόγλου,τον Στέλιο Μοίρα και τον Θοδωρή Αριανούτσο. Από τις αρχές του 2000, οι Διόνυσος έχουν κυκλοφορήσει πέντε προσωπικούς δίσκους ενώ έχουν και αρκετές συμμετοχές και συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής σκηνής. Υιοθέτησαν την ονομασία Διόνυσος επηρεασμένοι από τις πρώτες σκέψεις του Jim Morrison γύρω από το Dionysos, πριν καταλήξει στο The Doors.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 1990 ο Δημήτρης Πετροβίτσης , δημιουργεί στο Κερατσίνι τους Διόνυσος[3].Ξεκινούν σχεδόν αμέσως τις ζωντανές εμφανίσεις. Για πολλά χρόνια στροβιλίζονται ανάμεσα σε live περιπλανήσεις σε όλη την Ελλάδα και ανακατατάξεις, έτσι δημιουργούν ένα σταθερό κοινό που τους ακολουθεί πιστά παντού. Στα τέλη της δεκαετίας του 90 και έπειτα από μία αυτοσχέδια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Κρυστάλλινα Φτερά» από την δισκογραφική εταιρία Music Wave.Ο δίσκος κυμαίνεται σε πιο ποπ συχνότητες, με το κομμάτι «Έφυγες» να ξεχωρίζει από το δίσκο. Σιγά σιγά αρχίζει να παίζει σε όλα τα ραδιόφωνα της χώρας και έτσι οι Διόνυσος δύο χρόνια αργότερα το 2002 κυκλοφορούν και τον δεύτερο τους δίσκο με τίτλο «Στην Άκρη Της Πόλης» από την ίδια εταιρεία. Ο τίτλος του δίσκου είναι δανεισμένος από το σπουδαίο μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου «Σαββάτο βράδυ στην άκρη της πόλης». Ο δεύτερος αυτός δίσκος με τα κομμάτια «Ομορφότερη στιγμή» και «Estella», αλλά και οι συνεχιζόμενες εμφανίσεις τους κυρίως στην επαρχεία, τους δίνουν την ευκαιρία να αποδείξουν την σταθερά ανοδική τους πορεία και να υπογράψουν ένα συμβόλαιο, τον Απρίλιο του 2003 με την Alpha Records. Ξεκινάνε αμέσως τις ηχογραφήσεις και τον Φεβρουάριο του 2004 κυκλοφορούν τον τρίτο τους δίσκο με τίτλο «Από Άκρη Σε Άκρη» μέσω και ενός δικού τους label με τίτλο «revolver productions» Στο δίσκο αυτό υπάρχουν και 2 διασκευές το «Στέλλα η Σμυρνιά» του Γιώργου Μουκίδη που έχει τραγουδήσει ο Νότης Σφακιανάκης αλλά και το «'Όσο αργεί να ξημερώσει» κομμάτι από τις Μάσκες. Το «Στέλλα η Σμυρνιά» ήταν και το πρώτο video clip της μπάντας που έπαιξε στην τηλεόραση[4]. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 τελευταία μέρα του χρόνου οι Διόνυσος κυκλοφορούν μέσω του προσωπικού τους label «revolver productions» τον τέταρτο προσωπικό τους δίσκο με τίτλο « Η γη είναι επίπεδη» που διανέμεται δωρεάν μέσω του διαδικτύου. Τον Νοέμβριο του 2017 οι Διόνυσος κυκλοφορούν την πέμπτη δισκογραφικά τους δουλεία με τίτλο «Παράπλευρες απώλειες»[5] ένα mini Ep που περιέχει μία διασκευή σε ένα κομμάτι των Αργεντινών Los enanitos verdes το Lamento Boliviano καθώς και μία διασκευή σε Ελληνικούς στίχους του κομματιού των Kings of Leon «Don't matter». Οι Διόνυσος σαν γνήσια ροκ μπάντα ακολουθούν την οδό των ζωντανών εμφανίσεων, που είναι η κύρια πηγή δημιουργίας τους, έχοντας συνεργαστεί επί σκηνής με σπουδαία ονόματα όπως ο Παύλος Παυλίδης, τα Υπόγεια ρεύματα, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Πετρίδης, ο Γιώργος Δημητριάδης, οι Socrates, οι Μάσκες και πολλοί άλλοι.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημήτρης Πετροβίτσης - Jim Hionatos Petrovitsis (Φωνή, κιθάρα)

Νίκος Σουλιμιώτης (Κιθάρα)

Κώστας Γιουρτζόγλου (Μπάσο)

Στέλιος Μοίρας (Τύμπανα)

Θοδωρής Αριανούτσος (Κιθάρα)

Πρώην Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στάθης Σίμος (κιθάρα, πλήκτρα)

Τάσος Μουλατσιώτης (κιθάρα)

Γιάννης Στρίγκος ( Πλήκτρα Μπάσο)

Γιώργος Κατσαμάκης (Κιθάρα)

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμς

2000: Κρυστάλλινα φτερά[6]

2002: Στην άκρη της πόλης[7]

2004: Από άκρη σε άκρη[8]

2013. Η γη είναι επίπεδη[9]

2017: Παράπλευρες απώλειες[10]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πέτρος Δραγουμάνος, Κατάλογος Ελληνικής Δισκογραφίας 1950-2007, σελίδα 303 - Έκτη έκδοση Αθήνα 2007

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.dionysosrockband.gr/
  2. «Αnexartisi.gr/dionysos». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2013. 
  3. «www.rock-elliniko.gr/Dionysos». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2013. 
  4. Greek-movies.com - Βίντεο, "H Στέλλα η Σμυρνιά"
  5. «ΔΙΟΝΥΣΟΣ». ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2018. 
  6. Διόνυσος - Κυκλοφορία: 2000
  7. Διόνυσος - Κυκλοφορία: 2002
  8. Διόνυσος - Κυκλοφορία: 2004
  9. Διόνυσος - κυκλοφορία 2013
  10. «ΔΙΟΝΥΣΟΣ». ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2018. 

http://www.dionysosrockband.gr/