Διοίκηση Επιχειρήσεων
Η διοίκηση επιχειρήσεων (επίσης γνωστή ως διαχείριση επιχειρήσεων) είναι η διοίκηση μιας εμπορικής επιχείρησης. Περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της εποπτείας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Από την άποψη της Διαχείρισης και της Ηγεσίας, καλύπτει επίσης τομείς που περιλαμβάνουν διαχείριση κτιρίων γραφείων, Λογιστική, Χρηματοοικονομικά, Σχεδιασμός, Διοίκηση και Διαχείριση Έργου, Τεχνολογία πληροφοριών, Έρευνα και Ανάπτυξη, Μάρκετινγκ κ.ά.
Επισκόπηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η διοίκηση επιχειρήσεων περιλαμβάνει την εκτέλεση ή τη διαχείριση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη λήψη αποφάσεων, καθώς και την αποτελεσματική οργάνωση των ανθρώπων και άλλων πόρων για την κατεύθυνση των δραστηριοτήτων προς την επίτευξη κοινών στόχων.[1][2] Σε γενικές γραμμές, η "διοίκηση" αναφέρεται σε ευρύτερες λειτουργίες διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών υπηρεσιών χρηματοδότησης, προσωπικού και MIS.[3] Για παράδειγμα, ένα σχέδιο κινήτρων πωλήσεων, το οποίο έχει την πιο άμεση σχέση με τα αποτελέσματα.[4]
Η διοίκηση μπορεί να αναφέρεται στη γραφειοκρατική ή επιχειρησιακή εκτέλεση καθηκόντων ρουτίνας γραφείου, συνήθως με εσωτερικό προσανατολισμό και αντιδραστική παρά προληπτική δράση.[5] Οι διαχειριστές, γενικά μιλώντας, εκτελούν ένα κοινό σύνολο λειτουργιών για την επίτευξη των στόχων του οργανισμού. Ο Henri Fayol (1841-1925) περιέγραψε αυτές τις "λειτουργίες" του διοικητικού υπαλλήλου ως τα "πέντε στοιχεία της διοίκησης".[6][7] Σύμφωνα με τον Φαγιόλ, οι πέντε λειτουργίες του μάνατζμεντ είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η διοίκηση, ο συντονισμός και ο έλεγχος. Χωρίς σωστή διαχείριση των επιχειρήσεων, μια επιχείρηση δεν μπορεί να αξιοποιήσει σωστά τους πόρους της, γι' αυτό και είναι ο πιο σημαντικός όρος στη διαχείριση μιας εμπορικής επιχείρησης.
Βασικές δεξιότητες για τη διοίκηση επιχειρήσεων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η στρατηγική σκέψη, η ηγεσία, η επίλυση προβλημάτων, η επικοινωνία και η ικανότητα αποτελεσματικής συνεργασίας με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και οργανισμών συγκαταλέγονται στις βασικές δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται από τους αποτελεσματικούς μάνατζερ.[8][9] Οι μάνατζερ πρέπει επίσης να είναι σε θέση να εξισορροπούν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των διαφόρων ενδιαφερομένων μερών, όπως οι εργαζόμενοι, οι πελάτες, οι μέτοχοι και η κοινωνία γενικότερα. Η διαχείριση αποτελεί κρίσιμη πτυχή κάθε επιτυχημένου οργανισμού και απαιτεί ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειρίας. Είτε διαχειρίζεστε μια μικρή ομάδα είτε μια μεγάλη εταιρεία, η αποτελεσματική διαχείριση είναι απαραίτητη για την επίτευξη της επιτυχίας και την προώθηση της ανάπτυξης.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «What is Business Administration? Everything you need to know». timespro.com. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2024.
- ↑ «What is Business Administration» (PDF). www.lavc.edu. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2024.
- ↑ «Business Administration» (PDF). www.christendom.edu. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2024.
- ↑ «How to Choose a Sales Incentive Program». clevenio.com. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2024.
- ↑ «Editorial on Business Administration». www.walshmedicalmedia.com. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2024.
- ↑ «Henri Fayol, practitioner and theoretician – revered and reviled». www.emerald.com. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2024.
- ↑ «Five Functions of Management by Henri Fayol». www.toolshero.com. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2024.
- ↑ «20 Examples of Leadership Competencies and Skills». www.intellspot.com. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2024.
- ↑ «Key Leadership Skills & Competencies Examples». teambuilding.com. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2024.