Διεθνείς Οργανισμοί Μετρολογίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Είναι διακρατικοί οργανισμοί που σκοπό έχουν το συντονισμό των κρατικών ινστιτούτων μετρολογίας, την ανάπτυξη και εφαρμογή των αρχών της μετρολογίας, την εξασφάλιση της ομοιομορφίας των μετρήσεων παγκοσμίως, την προώθηση του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (SI), παροχή συστάσεων για νομικά θέματα που έχουν σχέση με τις μετρήσεις και τα όργανα μετρήσεων, την πιστοποίηση των διαδικασιών συναλλαγής-λειτουργίας-οργάνωσης στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, και της παραγωγής.

Μετρολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μετρολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις μετρήσεις, τα όργανα μέτρησης, την αξιοπιστία των οργάνων και των μετρήσεων, τις μονάδες μέτρησης και γενικότερα με ότι αφορά στον ακριβή και αποδεκτό προσδιορισμό των τιμών των μεγεθών που προσδιορίζουν τις ιδιότητες των σωμάτων ή των συστημάτων. Οι αρχές της βρίσκουν εφαρμογή σε όλες τις επιστήμες που χρησιμοποιούν τη μέτρηση αλλά και σε τομείς της καθημερινής ζωής, στις συναλλαγές, στη βιομηχανία, στην ασφάλεια, στην υγεία, στον έλεγχο ποιότητας κ.ά. Η μετρολογία μπορεί να χωριστεί σε τρεις γενικούς τομείς:

  • Θεμελιώδης ή επιστημονική μετρολογία
  • Εφαρμοσμένη ή βιομηχανική μετρολογία
  • Νομική μετρολογία

(OIML)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Organisation Internationale de Μetrologie Legale Διεθνής Οργανισμός Νομικής Μετρολογίας.

Ο Διεθνής αυτός οργανισμός ιδρύθηκε το 1955 με σκοπό την προώθηση και την τυποποίηση όλων των διαδικασιών μέτρησης (μετρολογία). Ο κύριος σκοπός του είναι η προώθηση μετρολογικών οδηγιών και η εφαρμογή τους από τους διεθνείς και εθνικούς φορείς όσον αφορά τη χρήση των μονάδων μέτρησης, τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν τα όργανα μέτρησης, τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τις μετρήσεις αλλά και τα επιτρεπτά όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινούνται οι μετρήσεις π.χ. του οινοπνεύματος στο αίμα, της ποσότητας της ραδιενέργειας, των ρύπων κ.ά. Μέλη του οργανισμού είναι 59 χώρες ενώ υπάρχουν και χώρες που συμμετέχουν ως αντεπιστέλλοντα μέλη. Ο οργανισμός λειτουργεί μέσω κανονισμών και συστάσεων, που εκδίδει προς τα μέλη του για την υιοθέτηση, από τις εθνικές νομοθεσίες, συγκεκριμένων προτύπων μετρήσεων, προκειμένου οι κατασκευαστές να συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα μετρολογίας. Συνεργάζεται στενά από το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών.


(ΒΙPΜ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bureau International des Poids et Mesures Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών

Αποτελεί έναν από τους τρεις οργανισμούς που είναι εξειδικευμένοι στην διατήρηση του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων, που διαμορφώθηκε στα πλαίσια της Συμφωνίας του Μέτρου (Convention du Metre) η οποία υπογράφηκε στις 20 Μαΐου 1875. Αυτή αποτελεί μια διπλωματική συνθήκη υπογεγραμμένη από 51 χώρες (μέχρι το 2005) και λειτουργεί μέσα από μια σειρά Συμβουλευτικών Επιτροπών, μέλη των οποίων είναι Εθνικά Ινστιτούτα Μετρολογίας. Ο αρχικός σκοπός του Διεθνούς Γραφείου ήταν η διάδοση του μετρητικού συστήματος του γαλλικού μέτρου και του χιλιόγραμμου στον υπόλοιπο κόσμο. Αργότερα επεκτάθηκε και στην μέτρηση διάφορων πεδίων νέων τεχνολογιών, όπως η μέτρηση του ηλεκτρισμού (1937), η φωτομετρία (1937), η μέτρηση της ραδιενέργειας (1960) κλπ. Ο κύριος σκοπός του Διεθνούς Γραφείου είναι να διενεργεί έρευνα στο τομέα των μετρήσεων. Εδρεύει στο προάστιο του Παρισιού –Sebre. Η 20 Μαρτίου κάθε έτος είναι η Διεθνής Ημέρα Μετρολογίας προς τιμήν της ιδρύσεως του Διεθνούς Γραφείου.

ISO[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

International Organization for Standardization Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης

EURAMET[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

EUROLAB[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

WELMEC[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Western European Legal MEtrology Cooperation Δυτική Ευρωπαϊκή Νομική Συνεργασία Μετρολογίας

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]