Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμαρχος της Νέας Υόρκης
Mayor of New York City
Σημαία του Δημάρχου
Κάτοχος
Έρικ Άνταμς (Δ)

από 1 Ιανουαρίου 2022
ΠροσφώνησηΟ/Η Αξιότιμος/η
ΚατοικίαΜέγαρο Γκρέισι
ΈδραΔημαρχείο της Νέας Υόρκης
Διάρκεια θητείας4 έτη, ανανεώσιμη άπαξ
Δημιουργία12 Ιουνίου 1665
Πρώτος κάτοχοςΤόμας Γουίλετ
Μισθός258.750$/έτος
Ιστοσελίδαwww.nyc.gov/mayor

Ο Δήμαρχος της Πόλης της Νέας Υόρκης (αγγλικά: Mayor of the City of New York) είναι ο επικεφαλής του εκτελεστικού τμήματος της Κυβέρνησης της Νέας Υόρκης. Το αξίωμα του Δημάρχου διαχειρίζεται όλες τις αστικές υπηρεσίες, τη δημόσια περιουσία, την αστυνομία και την πυροπροστασία, τους περισσότερους δημόσιους οργανισμούς και επιβάλλει όλους τους νόμους της πόλης και της Πολιτείας εντός της Πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο προϋπολογισμός, που εποπτεύεται από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Δήμου της Νέας Υόρκης, είναι ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός τοπικής αυτοδιοίκησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περίπου 92 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.[1] Η πόλη απασχολεί 325.000 άτομα, δαπανά περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση περισσότερων από 1,1 εκατομμυρίων μαθητών (το μεγαλύτερο δημόσιο σχολικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες) και αντλεί περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια από φόρους. Λαμβάνει ως χρηματοδότηση από την Πολιτεία και την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το γραφείο του Δημάρχου, που βρίσκεται στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης, έχει δικαιοδοσία και για τους πέντε Δήμους της Πόλης Νέας Υόρκης: Μανχάταν, Μπρούκλιν, Μπρονξ, Στέιτεν Άιλαντ και Κουίνς. Ο Δήμαρχος διορίζει πολλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των επιτρόπων που διευθύνουν τα τμήματα-υπηρεσίες της πόλης, καθώς και τους αντιδημάρχους του. Η νομοθεσία που εκδίδει ο Δήμαρχος περιλαμβάνεται στους Κανόνες της Πόλης της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο Δήμαρχος περιορίζεται σε δύο συνεχόμενες θητείες τεσσάρων ετών. Οι θητείες που μπορεί ένα άτομο να αναλάβει έγιναν από δύο σε τρεις στις 23 Οκτωβρίου 2008, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης ψήφισε υπέρ της αναθεώρησης του περιορισμού αυτού.[2] Ωστόσο, το 2010, ένα δημοψήφισμα επέστρεψε το όριο στις δύο θητείες.[3]

Ο σημερινός δήμαρχος είναι ο Έρικ Άνταμς, ο οποίος εξελέγη το 2021 και ορκίστηκε την 1η Ιανουαρίου 2022.

Διορισμοί αξιωματούχων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμαρχος έχει την εξουσία να διορίζει και να απολύει ανωτέρους υπαλλήλους περισσότερων από 40 δημοτικών υπηρεσιών και μέλη των διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών της πόλης.[4] Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης είναι ex-officio (λόγω θέσεως) μέλος του διοικητικού συμβουλίου των ακόλουθων οργανισμών:[4]

  1. OMB (25 Απριλίου 2019). «The City of New York Executive Budget» (PDF). 
  2. WCBS (23 Οκτωβρίου 2008). «'Aye' And Mighty: Bloomberg's Wish Is Granted». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2008. 
  3. «Is Term Limit Vote a Big Smack at Mayor? – New York Daily News». New York. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-06. https://web.archive.org/web/20130606081258/http://www.nydailynews.com/blogs/dailypolitics/2010/11/is-term-limit-vote-a-big-smack.html. 
  4. 4,0 4,1 «Office of the Mayor». New York City. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Δεκεμβρίου 17, 2013. Ανακτήθηκε στις Δεκεμβρίου 17, 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]