Διεθνής Ένωση Ηφαιστειολογίας και Χημείας του Εσωτερικού της Γης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΔΕΗΧΕΓ)

Η Διεθνής Ένωση Ηφαιστειολογίας και Χημείας του Εσωτερικού της Γης, (ΔΕΗΧΕΓ), (International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior - IAVCEI) είναι μία διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση ηφαιστειολόγων και γεωχημικών, που αποτελεί μία από τις οκτώ συστατικές ημι-αυτόνομες διεθνείς οργανώσεις της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής. Μέλη της Ένωσης αυτής είναι οι χώρες-μέλη της ΔΕΓΓ καθώς και ιδιώτες από το 1967.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΔΕΗΧΕΓ ιδρύθηκε επίσημα το 1922, κατά την πρώτη γενική συνέλευση της ΔΕΓΓ στη Ρώμη, αποτελώντας τμήμα αυτής. Ημι-αυτονομήθηκε υπό το όνομα Διεθνής Ένωση Ηφαιστειολογίας το 1930, κατά την τέταρτη γενική συνέλευση της ΔΕΓΓ στη Στοκχόλμη. Το 1967 έλαβε τη σύγχρονη ονομασία προκειμένου να εναρμονιστεί με την ονομασία έτερης συστατικής οργάνωσης σε θέματα σεισμολογίας.

Στόχοι - πεδία έρευνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικοί στόχοι και πεδία έρευνας, σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης είναι η μελέτη θεμάτων που αφορούν τα ηφαίστεια γενικά, τις γεωχημικές διεργασίες που σχετίζονται με τα ηφαίστεια καθώς και η ενθάρρυνση, η προώθηση και ο συντονισμός των σχετικών ερευνών διεθνώς με επιτηρήσεις και ανταλλαγές πληροφοριών. Άλλα βασικά επίσης πεδία έρευνας εκτός των παραπάνω της Ηφαιστειολογίας και Γεωχημείας είναι επιμέρους κλάδοι της Πετρολογίας (ηφαιστειακά πετρώματα), της Γεωχρονολόγησης, κ.ά. με επέκταση σε ηφαιστειακές διαδικασίες στη Σελήνη και σε πλανήτες όπως ο Άρης και η Αφροδίτη.
Απώτερος σκοπός των παραπάνω δεν είναι μόνο η άντληση γνώσεων επ΄ αυτών αλλά και η άμβλυνση των καταστροφών που προκαλούνται από τα ηφαίστεια.

Παράλληλα με τα παραπάνω η IAVCEI επιμελείται του Διεθνούς Καταλόγου Ηφαιστείων, στην έκδοση του Δελτίου Ηφαιστειολογίας, έχοντας θεσπίσει ειδικά τιμητικά μετάλλια για επιβραβεύσεις συναφών ερευνητών και δραστηριοτήτων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]