Γουλιέλμος Α΄ του Μάισεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γουλιέλμος Α΄ του Μάισεν
Wilhelm I. (Meißen).jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 19  Δεκεμβρίου 1343
Δρέσδη
Θάνατος 9  Φεβρουαρίου 1407
Γκρίμμα
Τόπος ταφής καθεδρικός ναός του Μάισεν
Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Ελισάβετ της Μοραβίας
Γονείς Φρειδερίκος Β΄ του Μάισεν και Matilda of Bavaria, Margravine of Meissen
Αδέλφια Ελισάβετ του Μάισεν
Βαλτάσαρ της Θουριγγίας
Φρειδερίκος Γ΄ της Θουριγγίας
Λουδοβίκος του Μάισεν
Οικογένεια Οίκος των Βέτιν

Ο Γουλιέλμος Α΄ ο μονόφθαλμος (γερμ.: Wilhelm I der einäugige, 19 Δεκεμβρίου 1343 - 9 Φεβρουαρίου 1407) από τον Οίκο των Βέττιν ήταν μάργραβος του Μάισεν (1382-1407). Η προσωνυμία του οφείλεται στο θρύλο ότι, όταν διαπληκτίστηκε με την Εκκλησία, ο Άγ. Μπέννο εμφανίστηκε σε όνειρό του και του έβγαλε το ένα μάτι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Φρειδερίκου Β΄ μαργράβου του Μάισεν και της Ματίλντας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Λουδοβίκου Δ΄ της Γερμανίας.

Τρίτος αδελφός ήταν ο Λουδοβίκος αρχιεπίσκοπος του Μάιντς και μετά του Μαγδεβούργου. Εκτός από αυτόν, οι υπόλοιποι τρεις αδελφοί διαδέχθηκαν από το 1349 τον πατέρα τους από κοινού στο Μάισεν, ώσπου το 1381 απεβίωσε ο πρωτότοκος Φρειδερίκος Γ΄ λαντγκράβος της Θουριγγίας. Τότε οι εναπομείναντες αδελφοί μοίρασαν στο Χέμνιτς την επικράτεια: ο δευτερότοκος Βαλτάσαρ έλαβε τη Θουριγγία και ο Γουλιέλμος Α΄ του Μάισεν.

Η σύζυγός του Ελισάβετ των Λουξεμβούργου ήταν αδελφή του Ιακώβου της Γερμανίας και εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου, ο οποίος όρισε αντιπρόσωπό του (vicarius) στο Βρανδεμβούργο τον Γουλιέλμο Α΄. Ήταν από τους πιο ενεργούς του Οίκου του: εργάστηκε ευφυώς για τον περιορισμό της δύναμης των μικροευγενών στο Μάισεν και υπεραμύνθηκε του Οίκου της συζύγου του.

Απέκτησε τον έλεγχο του Κόλντιτς, που του έφερε το πλούσιο μπουργκραβάτο της Ντόχνα· αργότερα το πώλησε. Ήταν μεγάλος προστάτης του καθεδρικού του Μάισεν και με τη φορολογική απαλλαγή που του χορήγησε, τον βοήθησε να ενισχυθεί επιτυχώς. Το 1404 ίδρυσε τη μονή Αυγουστίνων στη Δρέσδη και την προμήθευσε με ιδιοκτησίες.

Το 1407 απεβίωσε στο κάστρο Γκρίμμα σε ηλικία 64 ετών άτεκνος και τον διαδέχθηκαν οι ανιψιοί του, ο Φρειδερίκος Α΄ ο φιλόνικος, ο Γουλιέλμος Β΄ (γιοί του Φρειδερίκου Γ΄) και ο Φρειδερίκος Δ΄ ο ειρηνικός (γιος του Βαλτάσαρ).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Ελισάβετ των Λουξεμβούργου, κόρη του Ιωάννη-Ερρίκου μαργράβου της Μοραβίας (αδελφού του Καρόλου Δ΄ της Γερμανίας).

Το 1400 απεβίωσε η Ελισάβετ και ο Γουλιέλμος Α΄ έκανε δεύτερο γάμο με την Άννα του Μπράουνσβαϊκ. Δεν απέκτησε απογόνους από τους γάμους του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Matthias Donath: Die Grabmonumente im Dom zu Meißen. Leipziger Universitätsverlag, 2005, ISBN 978-3-937209-45-6, S. 285-287.
  • Heinrich Theodor Flathe (1898), "Wilhelm I., Markgraf von Meißen", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 43, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 118–124
  • Carl Wenck: Die Wettiner im XIV. Jahrhundert insbesondere Markgraf Wilhelm und König Wenzel nebst einem Exkurs: Der vogtländische Krieg, Duncker & Humblot, Leipzig 1877
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William I, Margrave of Meissen της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).