Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκι ντε Σαρπινί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γκυ ντε Σαρπινύ)
Γκι ντε Σαρπινί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος1295
Χώρα πολιτογράφησηςΠριγκιπάτο της Αχαΐας
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής13ος αιώνας
Οικογένεια
ΤέκναΟύγος Β΄ ντε Σαρπινύ
ΓονείςΟύγος Α΄ ντε Σαρπινύ

Ο Γκυ ντε Σαρπινύ (Guy de Charpigny, ... - 1295) ήταν γαλλικής καταγωγής ιππότης, ευγενής του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, Βάιλος και βαρώνος της Βοστίτσας. Ήταν γιος του Ούγου Α΄ ντε Σαρπινύ.

Η Αραγωνική έκδοση του χρονικού του Μορέως περιέχει αντίθετη εκδοχή από την ελληνική και γαλλική, που πιστεύεται ότι οφείλεται σε λάθος κατά την αντιγραφή και μετάφραση του χρονικού, και θέλει τον Γκυ ως τον πρώτο βαρώνο της Βοστίτσας και πατέρα του Ούγου. Επίσης ισχυρίζεται ότι έχτισε ένα κάστρο, ονόματι Λέλε, στην Λακωνία (πιθανόν παραφθορά του Έλους). Το ελληνικό Χρονικόν από την άλλη αναφέρει τον Ούγο ως "ντε Λέλε", πράγμα που έχει οδηγήσει στην εικασία ότι η οικογένεια προέρχεται από τη Λιλ της Γαλλίας.

Το 1289 για μερικούς μήνες ορίστηκε βάιλος του πριγκιπάτου από την πριγκίπισσα Ισαβέλλα Βιλεαρδουίνου. Γιος και διάδοχος του ήταν ο Ούγος Β΄.

Ο Γκυ αναφέρεται ότι φονεύθηκε από τον Καλαβρυτινό άρχοντα Φώτιο Ζασσή, όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια κατά λάθος, αφού τον πέρασε για τον καστελλάνο της Κορίνθου, Γκωτιέ του Λίντερκερκ, που είχε μαζί του διαφορές για τα κτήματα τους που γειτόνευαν. Μάλιστα ο Ζασσής είχε μαζί και όλη τη φρουρά των Καλαβρύτων. Ο Ζασσής αναφέρεται ότι ήταν από από τους ντόπιους που έγιναν ευγενείς του Πριγκιπάτου της Αχαΐας και μετά τη Βυζαντινή αυτοκρατορία διατηρώντας τα κτήματα τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]