Γενικές εκλογές στο Ναουρού (2016)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στο Ναουρού στις 9 Ιουλίου 2016.[1] Στις 10 Ιουνίου 2016, το Κοινοβούλιο διαλύθηκε από τον πρόεδρο Μπάρον Γουάκα έπειτα από τη συμπλήρωση της τριετούς θητείας των μελών του. Ο πρόεδρός του, Λούντβιγκ Σκότι προκήρυξε εκλογές για τις 9 Ιουλίου, με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων να γίνεται στο διάστημα 19 Ιουνίου με 25 Ιουνίου 2016. Στο Άιγουο οι εκλογές αναβλήθηκαν για τις 11 Ιουλίου.[2]

Εκλογικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα 19 μέλη του κοινοβουλίου εκλέγονται σε 8 πολυεδρικές περιφέρειες με τη χρήση του συστήματος Ντάουντολ, που αποτελει έναν τύπο συστήματος ιεραρχίας στην ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει ότι οι ψήφοι που καταμετρούνται ως κλάσμα του 1 θα διαιρούνται με τον αριθμό που δείχνει τη σειρά κατάταξης του υποψηφίου (π.χ. ένας υποψήφιος που ήρθε 2ος θα έχει 1/2). Οι υποψήφιοι με το μεγαλύτερο σύνολο εκλέγονται.[3]

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγησαν συνολικά 19 υποψήφιοι μη προσκείμενοι σε κόμματα. Έξι από αυτούς εισήλθαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.[2]

Επακόλουθο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο συνήλθε στις 13 Ιουλίου, με όλους τους νέους βουλευτές να συμμετέχουν στην προεδρική πλειοψηφία, επιτρέποντας στον Μπάρον Γουάκα να επανεκλεγεί πρόεδρος λαμβάνοντας 16 ψήφους έναντι 2 για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Ρίντελ Ακούα. Πρόεδρος του Κοινοβουλίου εξελέγη ο Σίριλ Μπούραμαν.[4][5] Ο προκάτοχος του Μπούραμαν, Λούντβιγκ Σκότι, έχασε την έδρα του στην περιφέρεια Αναμπάρ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Speaker appoints 9 July for general elections». Κυβέρνηση του Ναουρού. Ανακτήθηκε στις 2-7-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  2. 2,0 2,1 rulers.org
  3. Electoral system IPU
  4. Returning Nauru Govt promises more stability Radio New Zealand, 13-7-2016
  5. 13/7/16 NTV news report NTV News, 13-7-2016
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nauruan parliamentary election, 2016 της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).