Βουλευτικές εκλογές στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 2018

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε στις 7 Οκτωβρίου 2018.[1] Δημοτικές εκλογές και εκλογές για το περιφερειακό συμβούλιο στο νησί Πρίνσιπε πραγματοποιήθηκαν παράλληλα.

Εκλογικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα 55 μέλη της Εθνικής Συνέλευσης εκλέγονται από κλειστή λίστα με αναλογική εκπροσώπηση σε επτά πολυεδρικές περιφέρειες.[2]

Κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές έλαβαν μέρος υποψήφιοι από πέντε κόμματα και δύο εκλογικές συμμαχίες,[3] τρία από τα οποία είχαν υποψήφιο για την πρωθυπουργία, το κυβερνών Ανεξάρτητη Δημοκρατική Δράσης (ADI), υπό τον πρωθυπουργό Πατρίς Τροβοάντα, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό MLSTP-PSD υπό την ηγεσία του νεοεκλεγέντος πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ζόρζε Μπομ Ζεσούς, και έναν κεντροδεξιό συνασπισμό που σχηματίστηκε τον Αύγουστο μεταξύ της Ένωσης MDFM–UDD  (συγχώνευση της MDFM-PL και του UDD)[4] και το Κόμμα Δημοκρατικής Συσπείρωσης (PCD). Ο συνασπισμός είχε υποψήφιο πρωθυπουργό τον αρχηγό του PCD Αρλίντο Καρβάλιο.

Επιπλέον, το νεοσύστατο Κόμμα Δύναμη του Λαού, η συμμαχία ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα και στο Κόμμα των Πρασίνων (MSD–PVSTP), το Κόμμα για Όλους τους Κατοίκους του Σάο Τομέ  (PTOS), και η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε (MCISTP) με έδρα την Καουέ έλαβαν μέρος στις εκλογές.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογές κατά την εποχή του πολυκομματισμού, τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν το βράδυ των εκλογών για τις δύο μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες,την  Água Grande και την Μενιλμοντάν.-Ζότσι, για συνολικά 26 έδρες. Τα αποτελέσματα από τις πέντε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες έδωσαν 14 έδρες για το ADI, 12 για το MLSTP/PSD, μία στον συνασπισμό PCD–MDFM–UDD  και δύο στο MCISTP στην εκλογική περιφέρεια του Καουέ.

Το βράδυ των εκλογών ο γενικός γραμματέας της ADI Λεβί Ναζαρέ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του είχε κερδίσει 26 έδρες και θα συνέχιζε να κυβερνά με την υποστήριξη του MCISTP, ενώ το MLSTP/PSD είχε κερδίσει 23 έδρες, αλλά αυτή η ανακοίνωση έγινε πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.[5]

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 25 έδρες για το ADI, 23 για  το MLSTP-PSD, 5 για τον συνασπισμό PCD/MDFM-UDD  και 2 για το MCISTP, αμφότερες στην εκλογική περιφέρεια Καουέ.

Κόμμα Ψήφοι % Έδρες
+/−
Ανεξάρτητη Δημοκρατική Δράση 32.805 41,81 25 -8
MLSTP/PSD 31.634 40,32 23 +7
PCD–MDFM–UDD 7.451 9,50 5 -1
MCISTP 1.659 2,11 2 Νέο
Κόμμα Δύναμη του Λαού 823 1,05 0 Νέο
Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα/Κόμμα των Πρασίνων 499 0,64 0 0
Κόμμα για Όλους τους Κατοίκους του Σάο Τομέ
224 0,29 0 Νέο
Άκυρα/λευκά ψηφοδέλτια 3.236
Συνολικά 78.456 100 55 0
Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι/προσέλευση 97.274 80,65
Πηγή: CEN

Επακόλουθα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε κοινή συνέντευξη τύπου οι ηγέτες του MLSTP/PSD και του συνασπισμού PCD–MDFM–UDD ανακοίνωσαν τη σύναψη προεκλογικής συμφωνία για να συγκυβερνήσουν και ζήτησαν να γίνει πρωθυπουργός ο Ζόρζε Μπομ Ζεσούς, όμως το ADI επέμεινε ότι η χώρα είχε κυβερνήσεις μειοψηφίας και πριν και ότι εκείνοι, ως το μεγαλύτερο κόμμα, έπρεπε να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το ADI ζήτησε την επαλήθευση περισσότερων από 2.000 άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων ελπίζοντας ότι θα αποκτήσουν μια επιπλέον έδρα, και ότι θα εξασφάλιζαν την πλειοψηφία μαζί με το MCISTP.[6] Αυτό πυροδότησε ταραχές σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς υποστηρικτές της αντιπολίτευσης φοβήθηκαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να νοθεύσει τα αποτελέσματα.

Στις 12 Οκτωβρίου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια 72ωρη απαγόρευση διαδηλώσεων μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από το Συνταγματικό Δικαστήριο.[7] Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν παράνομο, καθώς μόνο ο Πρόεδρος θα μπορούσε να επιτρέψει μια απαγόρευση έπειτα από προτροπή της κυβέρνησης και με τη συγκατάθεση της εθνοσυνέλευσης, και ότι δεν θα συμμορφώνονταν με την απαγόρευση, εάν τα τελικά αποτελέσματα απέκλιναν από εκείνες που θα δημοσιεύονταν από την εκλογική επιτροπή.[8]

Η διακήρυξη της απαγόρευσης έγινε μετά την έξοδο από τη χώρα του προέδρου Εβαρίστο Καρβάλιο προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της 50ής επετείου από την ανεξαρτησία της Ισημερινής Γουινέας. Στο αεροδρόμιο ο Καρβάλιο δήλωσε ότι θα εφαρμόσει  το σύνταγμα και θα δώσει την εντολή στο κόμμα με τις περισσότερες έδρες να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση,[9] κάτι που σημαίνει ότι ο Πατρίς Τροβοάντα θα μπορούσε να παραμείνει ως πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι το ADI έχασε την αυτοδυναμία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]