Σχολή Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχολή Θετικών Επιστημών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Λογότυπο ΑΠΘ
ΤύποςΔημόσιο
Ίδρυση1925, πριν 99 έτη (1925)
ΚοσμήτορεςΣπυρίδων Παυλίδης
Ακαδημαϊκό προσωπικό343
ΤοποθεσίαΘεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Ιστότοποςwww.sci.auth.gr

Η Σχολή Θετικών Επιστημών είναι μία από τις έντεκα σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.[1]

Χωρίζεται σε 6 τμήματα.

  • Τμήμα Μαθηματικών
  • Τμήμα Φυσικής
  • Τμήμα Χημείας
  • Τμήμα Βιολογίας
  • Τμήμα Γεωλογίας
  • Τμήμα Πληροφορικής

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή Θετικών Επιστημών ιδρύθηκε το 1925 ως Φυσικομαθηματική Σχολή, ενώ η λειτουργία της ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 1927-28 και αποτελούνταν από τα Τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής. Τα υπόλοιπα τμήματα ιδρύθηκαν μεταγενέστερα. Το 1943 ιδρύθηκε το Τμήμα Χημείας, ενώ ακολούθησαν τα Τμήματα Βιολογίας και Γεωλογίας το 1973 και τέλος το τμήμα Πληροφορικής το 1992. Το 1982 μετά από αλλαγές στην διοικητική δομή του πανεπιστημίου η σχολή απέκτησε την σημερινή της ονομασία.

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 6 τμήματα της Σχολής φοιτούν περίπου 11.000 φοιτητές. Το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.) της σχολής είναι περίπου 360 άτομα (Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουροι Καθηγητές, Λέκτορες)[1].

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εγκαταστάσεις τις Σχολής βρίσκονται στο Βόρειο-Δυτικό τμήμα του campus, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τα κτήρια που χρησιμοποιούνται είναι τα Α, Β & Δ Φυσικομαθηματικής,τα κτήρια Χημείας (Παλαιό Α & Νέο Β) και το κτήριο Βιολογίας.

Βιβλιοθήκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε Τμήμα της Σχολής έχει την δικιά του βιβλιοθήκη, που είναι διασυνδεδεμένη με το Σύστημα Βιβλιοθηκών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις διάφορες βιβλιοθήκες, υπάρχουν περίπου 55.000 τίτλοι βιβλίων, αλλά και εκατοντάδες επιστημονικά περιοδικά και άρθρα. Επίσης, οι φοιτητές έχουν πρόσβαση και σε όλες τις διπλωματικές εργασίας, αλλά και στις διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί από φοιτητές του εκάστοτε τμήματος.

Βιβλιοθήκη τμημάτων Φυσικής και Πληροφορικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη των Τμημάτων Φυσικής & Πληροφορικής, ιδρύθηκε το 1978 και στεγάζεται στο κτίριο της Βιολογίας. Το 1988 ξεκίνησε τον εξοπλισμό της με αγορά κάποιων επίπλων και ραφιών ενώ το 1989, με την υποστήριξη του Τμήματος Φυσικής και της Επιτροπής Εποπτείας, συμπλήρωσε τον εξοπλισμό της με αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, συστημάτων ασφαλείας κ.ά. Στις 15 Ιουνίου 1990, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της και ξεκίνησε τη λειτουργία της ουσιαστικά τον Σεπτέμβρη με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Η συλλογή της καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος και αποτελείται από 21.000 περίπου τόμους βιβλίων (περισσότερο στην ελληνική και λιγότερο στην αγγλική γλώσσα), πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εγχειρίδια κ.ά.), 200 τίτλους έντυπων και ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών, οπτικοακουστικό υλικό (CD-ROMs κ.ά.), διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτικές σημειώσεις του Τμήματος Φυσικής και Πληροφορικής.

Βιβλιοθήκη τμήματος Βιολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη του Τμήματος Βιολογίας στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου. Το υλικό της καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Βιολογίας καθώς και τα μαθήματα που διδάσκονται στο Τμήμα, βάσει των προγραμμάτων σπουδών του ακαδημαϊκού έτους. Αποτελείται από 9.000 τίτλους βιβλίων, 400 τίτλους σε 12.000 τόμους έντυπων περιοδικών, 700 τίτλους προπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και 150 τίτλους μεταπτυχιακών που έχουν εκπονηθεί στο Τμήμα, 250 τίτλους διδακτορικών διατριβών και διδακτικά βοηθήματα τα οποία τα προτείνουν οι εκπαιδευτικοί του Τμήματος για βοηθήματα σε κάποια μαθήματα.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ιστοσελίδα Τμήματος Μαθηματικών

Ιστοσελίδα Τμήματος Φυσικής

Ιστοσελίδα Τμήματος Χημείας

Ιστοσελίδα Τμήματος Βιολογίας

Ιστοσελίδα Τμήματος Γεωλογίας

Ιστοσελίδα Τμήματος Πληροφορικής