Βιβλιοθήκη Τμήματος Βιολογίας - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η βιβλιοθήκη του Τμήματος Βιολογίας στεγάζεται στο ισόγειο του νέου κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης[1] (Α.Π.Θ.) Απευθύνεται στους σπουδαστές του Τμήματος, στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας (διδακτικό προσωπικό, φοιτητές κ.λπ.) και στο υπόλοιπο κοινό που δεν ανήκουν στην κοινότητα αλλά την επισκέπτονται ως ερευνητές σε θέματα Βιολογίας. Αποστολή της βιβλιοθήκης και κύριο σκοπό της αποτελούν, η συνεχής επιμόρφωση των χρηστών της και η πληροφοριακή τους εξυπηρέτηση καθώς και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων τους μέσω υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης που παρέχει.

Προβάλλει τον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου με την προώθηση της μελέτης και της έρευνας και επιπρόσθετα, στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό το οποίο καθοδηγεί τον χρήστη στη σωστή χρήση των παρεχόμενων υπηρεσιών της. Το υλικό της καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Βιολογίας καθώς και τα μαθήματα που διδάσκονται στο Τμήμα, βάσει των προγραμμάτων σπουδών του ακαδημαϊκού έτους. Αποτελείται από 9.000 τίτλους βιβλίων, 400 τίτλους σε 12.000 τόμους έντυπων περιοδικών, 700 τίτλους προπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και 150 τίτλους μεταπτυχιακών που έχουν εκπονηθεί στο Τμήμα, 250 τίτλους διδακτορικών διατριβών και διδακτικά βοηθήματα τα οποία τα προτείνουν οι εκπαιδευτικοί του Τμήματος για βοηθήματα σε κάποια μαθήματα.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη διαθέτει και παρέχει στα μέλη της, τις εξής υπηρεσίες που καλύπτουν τις ερευνητικές τους ανάγκες:

 • Δανεισμός. Η κύρια συλλογή της βιβλιοθήκης, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων, δανείζεται στα εγγεγραμμένα μέλη της για 15 ημέρες ενώ, τα περιοδικά δε δανείζονται παρά μόνο για επιτόπια χρήση.
 • Διαδανεισμός. Μέσω της υπηρεσίας του διαδανεισμού, μπορούν να διατεθούν στους χρήστες βιβλία και άρθρα από άλλες βιβλιοθήκες του εσωτερικού και του εξωτερικού εάν αυτή δεν τα διαθέτει στη συλλογή της.
 • Εκπαιδευτικά σεμινάρια. Οργανώνει σεμινάρια με προγράμματα εκπαίδευσης για την εξοικείωση των χρηστών με τις υπηρεσίες της και τη χρήση των ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης.
 • Φωτοτύπηση. Παρέχεται η δυνατότητα φωτοτύπησης και εκτύπωσης υλικού με τη χρήση κάρτας και επιπλέον, η δυνατότητα σάρωσης εγγράφων (δωρεάν) καθώς και η αποστολή τηλεομοιότυπων (fax).
 • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Παρέχονται στους χρήστες 10 Η/Υ με σύνδεση στο Διαδίκτυο για την ηλεκτρονική τους αναζήτηση (αναζήτηση βιβλίων, περιοδικών, άρθρων κ.ά.) στις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης καθώς και στον κατάλογο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.
 • Κατάλογος (OPAC)[3]. Ο δημόσιος κατάλογος της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει τις βιβλιογραφικές εγγραφές του υλικού της και παρέχεται η δυνατότητα αναζήτησης.
 • Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης[4]. Μέσω του Ε.Κ.Τ. μπορεί ο χρήστης να εντοπίσει άρθρα περιοδικών από ελληνικές βιβλιοθήκες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 2. «Τμήμα Βιολογίας Α.Π.Θ. – Βιβλιοθήκη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτέμβριος 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτώβριος 2012. 
 3. «Κατάλογος (OPAC)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτέμβριος 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτώβριος 2012. 
 4. Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]