Βερντέν (ταινία, 1928)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βερντέν (1928))
Βερντέν
Verdun. Visions d'histoire
ΣκηνοθεσίαLéon Poirier
ΠαραγωγήCompagnie Universelle Cinématographique
ΣενάριοLéon Poirier
ΠρωταγωνιστέςAlbert Préjean … γάλλος στρατιώτης,
Jeanne Marie-Laurent … μητέρα,
Suzanne Bianchetti … η σύζυγος,
Hans Brausewetter … Φριτς γερμανός στρατιώτης,
Thomy Bourdelle … γερμανός αξιωματικός,
Berthe Jalabert,
Maurice Schutz … στρατάρχης,
Pierre Nay … γιος,
Jean Dehelly … αγόρι,
Daniel Mendaille … ο σύζυγος,
Αντονέν Αρτώ … ο διανοούμενος,
André Nox … παπάς,
Paul Amiot,
José Davert … αγρότης,
Henri Delannoy … Φρανσουά
ΜουσικήAndré Petiot
ΦωτογραφίαGeorges Million
Πρώτη προβολή8 Νοεμβρίου 1928
Διάρκεια151'
ΠροέλευσηΓαλλία

Βερντέν (γαλ. Verdun, visions d'histoire) είναι γαλλική υπερπαραγωγή του βωβού κινηματογράφου του 1928. Ο Πουαριέ για να δώσει αυθεντική μορφή στην ιστορία του, προσέλαβε για πρωταγωνιστές κυρίως ερασιτέχνες ηθοποιούς που είχαν πολεμήσει στα χαρακώματα του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Εκτός από τις σκηνές που γύρισε με ηθοποιούς, χρησιμοποίησε ένα μεγάλο μέρος αυθεντικού υλικού από τις μάχες στο μέτωπο, ενώ στις σκηνές που γύρισε χρησιμοποίησε για σκηνικό τα αυθεντικά τοπία που είχαν διαδραματισθεί οι μάχες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο παρουσιάζει τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα την αιματηρότατη Μάχη του Βερντέν που έγινε το 1916. Διαιρείται σε τρία μέρη, τα οποία ονομάζονται Visions. Το πρώτο μέρος με τον τίτλο La Force περιγράφει τις δυνάμεις που κυριαρχούσαν. Το δεύτερο μέρος με τον τίτλο L'Horreur περιγράφει την επίθεση των Γερμανών. Το τρίτο μέρος, με τον τίτλο Le Destin περιγράφει την άμυνα των Γάλλων.

Πέρα από τις σκηνές του πολέμου, το έργο περιγράφει την μοίρα των απλών ανθρώπων μέσα στην πολυτάραχη ζωή του πολέμου. Ο φαντάρος που φεύγει για το μέτωπο και τον αποχαιρετά με σπαραγμό όλη η οικογένειά του. Ο αγρότης που αρνείται να εγκαταλείψει το πατρικό του σπίτι που τώρα βρίσκεται μέσα στο μέτωπο.

Ο Πουαριέ γύρισε το έργο στα αυθεντικά μέρη όπου είχαν διαδραματιστεί οι αιματηρές μάχες του πολέμου. Χρησιμοποιεί για σκηνικό τα αυθεντικά ερείπια των φρουρίων του Βω (Vaux) και του Ντουαμόν (Douaumont).

Η πρεμιέρα του έργου προβλήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1928 στην Opéra Garnier στο Παρίσι προς τιμήν των δέκα χρόνων από την λήξη του πολέμου. Το έργο διασώζεται σήμερα χάρις στην εργασία του Cinémathèque de Toulouse.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]