Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μέτρα ασφαλείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ασφάλεια (μέτρο))

Μέτρα ασφαλείας ονομάζονται το σύνολο ιδιαίτερων προληπτικών μέτρων που σχεδιάζει και αναπτύσσει μια Υπηρεσία, επιφορτισμένη ειδικά επ΄ αυτών, π.χ. Σώματα Ασφαλείας ή και γενικευμένα ένα κράτος σε πολυπληθείς εκδηλώσεις όπως π.χ. Ολυμπιακοί αγώνες προς πρόληψη επαπειλούμενης διατάραξης της δημόσιας τάξης. Υπηρεσίες που αναπτύσσουν τέτοια μέτρα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και τα Σώματα Ασφαλείας.

Παρόμοια μέτρα ασφαλείας μπορούν να λάβουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για προσωπικές ανάγκες ή ως εκπρόσωποι τρίτων (Εταιρίες σεκιούριτι), που μπορούν να παράσχουν πρόσθετη ασφάλεια.

Στις στρατιωτικές μονάδες και επιχειρήσεις, η ασφάλεια περιλαμβάνει τις απαιτήσεις, ενέργειες και τα μέτρα που αναπτύσσονται/λαμβάνονται για την προστασία κάποιας μονάδας ή μονάδων από εχθρική επίθεση, κατασκοπεία ή δολιοφθορά.

  • Το αντικείμενο προστασίας που καλύπτουν τα μέτρα ασφαλείας χαρακτηρίζεται στόχος.
  • Περίμετρος ασφάλειας στόχου καλείται η θέση ανάπτυξης μέτρων ασφαλείας ως προς την θέση του στόχου. Ανάλογα του επαπειλούμενου κινδύνου και του είδους του στόχου δυνατόν να αναπτυχθούν περισσότερες της μιας τέτοιοι περιμέτροι.
  • Παράλληλες εγκαταστάσεις και όργανα (μέσα) δια των οποίων επιχειρούνται μέτρα ασφαλείας ονομάζονται συστήματα και μέσα ασφαλείας, π.χ. κάμερες, θύρες ακτίνων, κάρτες εισόδου - εξόδου κ.λπ.