Αστράγαλος ο μεμβρανώδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αστράγαλος (φυτό))
Αστράγαλος ο μεμβρανώδης

Ο αστράγαλος (επιστ. ονομασία Astragalus membranaceus] είναι φυτό κινεζικής προέλευσης. Είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή], όπως η κβερκετίνη και σε φυτοστερόλες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα. Δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τον αστράγαλο.

Η δράση του ενισχύεται σημαντικά εάν λαμβάνεται ταυτόχρονα με εχινάτσια και pau d’ arco. Ο Αστραγαλος χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε κλινικές έρευνες που έγιναν πάνω σε άτομα που παρουσιάζουν συχνά κρυολογήματα και έρπη (simplex keratitis), παρατηρήθηκε σαφής βελτίωση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τον οργανισμό. Η ευεργετική δράση του Αστράγαλου έχει συνδεθεί με την υψηλή περιεκτικότητα του σε πολυζαχαρίτες. Το βοτανο θεωρείται ότι είναι ιδανικό για χρήση από άτομα που αισθάνονται ατονία, κόπωση, κρυολογούν συχνά ή βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης. Χρησιμοποιείται συχνά μαζί με το τζινσενγκ ως τονωτικό του οργανισμού.

H ρίζα του αστράγαλου είναι πλούσια σε μαγνήσιο (1,860ppm) και σε κάλιο (10,000ppm) ενώ περιέχει επίσης σίδηρο, λινολεϊκό οξυ, μαγγάνιο, χολίνη, μπεταϊνη, ρουματακενίνη και Β-σιστερόλη. Ο αστραγαλος θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στην αποβολή πύου από τον οργανισμό.

Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες. Η κύρια χρήση του ήταν η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που χρησιμοποιείται για διάφορες περιπτώσεις υγείας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, της ινομυαλγίας και του διαβήτη.