Ασαγιάκατλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αξαγιάκατλ)
Ασαγιακάτλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1449
Τενοτστιτλάν
Θάνατος1481
Τενοτστιτλάν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
Οικογένεια
ΤέκναCuitláhuac
Μοντεσούμα
ΓονείςTezozomoc και Atotoztli Huiteilxochtzin[1]
ΑδέλφιαTizoc
Aculnahuacatl Tzaqualcatl
Ahuitzotl
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαtlatoani (1469–1481)[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ασαγιάκατλ (ισπανικά: Axayácatl που σημαίνει "πρόσωπο του νερού", έζησε περίπου το 1449–1481) ήταν ο έκτος τλατοάνι του Τενοτστιτλάν και ηγέτης της Τριπλής Συμμαχίας των Αζτέκων.

Βιογραφία και ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ασαγιάκατλ ήταν γιος της πριγκίπισσας Ατολόστλι Β΄ και του ξαδέλφου της, του πρίγκιπα Τεσοσομόκ. Ήταν εγγονός των αυτοκρατόρων Μοκτεσούμα Α΄ και Ίτσκοατλ. Ήταν απόγονος του βασιλιά Κουαουτοτοτσίν. Ήταν διάδοχος του Μοκτεσούμα και οι αδερφοί του ήταν οι αυτοκράτορες Τίσοκ και Αουιτσότλ. Αδελφή του ήταν η πριγκίπισσα Τσαλτσιουνενετσίν. Ήταν θείος του αυτοκράτορα Κουαουτέμοκ και πατέρας των αυτοκρατόρων Μοκτεσούμα Β΄ και Κουιτλάουακ.

Άνοδος στην εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της νεολαίας του, η στρατιωτική του ανδρεία του οδήγησε στο να κερδίσει την εύνοια σημαντικών προσώπων της εποχής, όπως ο Νεσαουαλκόγιοτλ και Τακαακαέλ Α΄. Έτσι, μετά τον θάνατο του Μοκτεσούμα Α΄ το 1469, επιλέχθηκε να ανέβει στο θρόνο, παρά την δυσαρέσκεια των αδερφών του. Είναι επίσης σημαντικό ότι η Μεγάλη Πέτρα του Ήλιου, επίσης γνωστή ως Ημερολόγιο των Αζτέκων, χαράχτηκε υπό την ηγεσία του. Το 1475 σημειώθηκε ένας μεγάλος σεισμός που κατέστρεψε πολλά σπίτια στο Τενοτστιτλάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]