ΑΦΚ Γουίμπλεντον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΑΦΚ Γουίμπλετον)
Γουίμπλεντον
Ίδρυση2002
ΈδραΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΣτάδιοPlough Lane, Λονδρέζικος Δήμος του Μέρτον
ΠροπονητήςΝιλ Άρντλεϊ
ΠρωτάθλημαΛιγκ Του
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η ΑΦΚ Γουίμπλεντον (αγγλικά: AFC Wimbledon) είναι ένας επαγγελματικός σύλλογος ποδοσφαίρου που εδρεύει στο Κίνγκστον, νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Ο σύλλογος αγωνίζεται στης κατηγορίες του συστήματος ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Αγγλίας. Έχει έδρα το Κίνγκσμεντοου (πλήρης ονομασία: Cherry Red Records Stadium, για εμπορικούς λόγους) στο Κίνγκστον απόν Τεμς, ένα γήπεδο που μοιράζεται με την Κινγκστόνιαν ΦΚ.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε από τους οπαδούς της Γουίμπλεντον ΦΚ το 2002, ως άμεση αντίδραση στην ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να επιτρέψει στη Γουίμπλεντον ΦΚ να μεταφερθεί στο Μίλτον Κέινς στο Μπάκιγχαμσαϊρ, 56 μίλια βόρεια του Γουίμπλεντον. Η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών της Γουίμπλεντον ΦΚ αντέδρασαν πολύ έντονα στην ιδέα της μεταφοράς της ομάδας τόσο μακριά, αισθανόμενη ότι ο σύλλογος μεταφέρθηκε στο Μίλτον Κέινς και έτσι δεν θα μπορούσε να εκπροσωπεί την ιστορία και την παράδοση της Γουίμπλεντον ΦΚ.[1][2][3] Η Γουίμπλεντον ΦΚ μετακόμισε το 2003 και μετονομάστηκε επισήμως σε Μίλτον Κέινς Ντονς το 2004.[2][4]

Οι οπαδοί της Γουίμπλεντον ΦΚ έκαναν μια εκστρατεία εναντίον της μεταφοράς θεωρώντας ότι τα επίσημα εγκαίνια της νέας ομάδας σήμαναν τον "θάνατο" της παλιάς. Η ΑΦΚ Γουίμπλεντον θεωρείται από τα μέλη της ως πνευματική συνέχεια της παλιάς ομάδας αντί της Μίλτον Κέινς Ντονς. Ο σύλλογος μετά την ίδρυσή του προσχώρησε στην Κομπάιντ Κάουντις Λιγκ, ενάτου επιπέδου κατηγορία της Αγγλίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Μαΐου του 2002 μια ομάδα οπαδών της Wimbledon F.C. οδηγήθηκαν από τον Kris Stewart και τα ιδρυτικά μέλη Marc Jones και Trevor Williams και ανακοίνωσαν τα σχέδια τους να δημιουργήσουν την “AFC Wimbledon”. Στις 13 Ιουνίου 2002 με νέο προπονητή, εμφάνιση, σήμα και στάδιο έγινε η παρουσίαση σε οπαδούς και Μ.Μ.Ε. στο κοινοτικό κέντρο του Γουίμπλετον. Στις 29 Ιουνίου 2002 στο κοινοτικό κέντρο του Γουίμπλετον έγινε συνάντηση για την ενεργοποίηση του συλλόγου όπου παρευρέθηκαν 230 οπαδοί. Λίγες μέρες μετά, διεξήχθη το πρώτο φιλικό της νεοσύστατης ομάδας. Μπροστά σε 5.000 ανθρώπους η ΑΦΚ Γουίμπλεντον έχασε με 4-0 από την Σάτον Γιουνάιτεντ.

Η Γουίμπλεντον, με αφεντικά και ιδιοκτήτες πάντα τους οπαδούς της, πανηγύρισε 5 ανόδους σε 9 σεζόν, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2011 να τη βρει στις επαγγελματικές κατηγορίες, όντας η πρώτη ομάδα με έτος ίδρυσης τον 21ο αιώνα που αγωνίστηκε στο επίπεδο της Φούτμπολ Λιγκ. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, ο σύλλογος αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, πέρασε από όλες τις ερασιτεχνικές κατηγορίες και λίγους μήνες μετά την άνοδο στην 3η κατηγορία, προσπέρασε στην βαθμολογία την μεγάλη της αντίπαλο, ΜΚ Ντονς.[5]

Έμβλημα, χρώματα και ψευδώνυμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της AFC Wimbledon έχει βάσει με αυτό του Δήμου του Γουίμπλετον, με κύριο χαρακτηριστικό τον μαύρο δικέφαλο αετό. Σε σχέση με την τοπική παράδοση πιστεύετε ότι ο Ιούλιος Καίσαρας κάποτε στρατοπέδευσε στην περιοχή του Γουίμπλετον. Το έμβλημα σχεδιαστικέ βάσει της αυθεντικής Wimbledon F.C.

Τα χρώματα που επελέγησαν από την ομάδα είναι το “βασιλικό γαλάζιο” και το κίτρινο που αντιπροσωπεύουν την αυθεντική Wimbledon και αυτή η εμφάνιση χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο φιλικό που έδωσε η ομάδα το 2002.

Τα “ψευδώνυμα” (nicknames) της AFC είναι τα ίδια με την αυθεντική Wimbledon, δηλαδή το “The Dons” και “The Wombles”.

Χορηγός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χορηγός της AFC Wimbledon είναι η Sports Interactive (δημιουργεί της γνωστής σειράς Championship Manager/Football Manager) και συνεργάζονται από το 2002. Ο γενικός διευθυντής της S.I. Miles Jacobson είχε δήλωση: “Είμαστε μεγάλη οπαδοί του παραδοσιακού ποδοσφαίρου, οι ποιο πολλοί από εμάς παίζουμε ποδόσφαιρο σύμφωνα με τις παραδόσεις και ξέρουμε ότι τα αστέρια του αύριο θα έρθουν από τις παραδόσεις μας.”

Μασκότ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2000 έως το 2003 η αυθεντική Wimbledon F.C. χρησιμοποιούσε τον “Womble” που ήταν ένα φανταστικό γούνινο ζωάκι δημιούργημα της συγγραφέως Ελίζαμπεθ Μπέρεσφορντ (Elisabeth Beresford) που αρχικά εμφανίστηκε σε σειρές παιδικών μυθιστορημάτων το 1968. Του είχαν δώσει το όνομα “Wandle" από τον ποταμό Wandle. Το 2006 η AFC Wimbledon διοργάνωσε διαγωνισμό για να δοθεί νέο όνομα στην μασκότ, όπου τελικά το όνομα το έδωσε η ίδια η συγγραφέας, όπου ανακοίνωσε το όνομα το νέου Womble θα είναι “Haydon” από την οδό Haydon, που είναι ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σταθμός της έδρας της αυθεντικής Wimbledon.

Έδρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει έδρα το Kingsmeadow (Cherry Red Records Stadium, λόγο του επίσημου χορηγού του γηπέδου) που μοιράζετε με την Kingstonian F.C. Η AFC Wimbledon θέλει να χτίσει στάδιο 10.000 θέσεων (με την ονομασία New Plough Lane) στην περιοχή του London Borough of Merton όπου είχε έδρα η αυθεντική Wimbledon. Τα σχέδια του νέου γηπέδου εγκρίθηκαν ομόφωνα στις 10 Δεκεμβρίου 2015.

Ιδιοκτησία και νομικό καθεστώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AFC Wimbledon ανήκει στους οπαδούς της ομάδας κατά 75% με την ονομασία Dons Trust. H Dons Trust είναι μια “Βιομηχανική και Μετοχική εταιρία” (Industrial and provident society) κατοχυρωμένη από την “Υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων” (Financial Services Authority) ως “Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης Γουίμπλετον Φ.Κ.” (Wimbledon Football Club Supporters' Society Limited). Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την Wimbledon Independent Supporters Association (WISA) που είναι κατοχυρωμένη να αγοράζει μερίδια της AFC Wimbledon ως μετοχικής εταιρίας. Ο ισόβιος διευθυντής είναι ο Eric Samuelson ο οποίος έχει τον ετήσιο μισθό της 1 γκινέας (49 λίρες)!

Προσφορά στην κοινότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ρόλο της ως κοινοτική εστία στην τοπική κοινότητα και μέρος αυτού του ρόλου είναι η προσφορά της δυνατότητας προς όλους να παίζουν ποδόσφαιρο, γι’αυτό τον λόγο εγκαθίδρυσε το “Ποδοσφαιρικό Κοινοτικό Σχήμα” (Community Football Scheme (CFS)) το 2004. Την 01 Μαΐου 2010 η AFC Wimbledon βραβεύτηκε από την FA Charter Standard Club Programme με την υψηλότερη τιμητική διάκριση “Community Club Award” για το έργο που έχει προσφέρει στην κοινότητα. Στις 27 Μαρτίου 2012 η AFC Wimbledon τιμήθηκε με το βραβείο “Big Society Award” από τον υπουργό Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων Hugh Robertson για το κοινοτικό της έργο. Η AFC Wimbledon προσφέρει σχολικό ποδοσφαιρικό πρόγραμμα σε γειτονικούς δήμους.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AFC Wimbledon έχει το ρεκόρ των 78 αήττητων αγώνων από τον Φλεβάρη του 2003 έως και τον Δεκέμβρη του 2004. Από την παλιά Wimbledon μόνο 2 συνέχισαν στην MK Dons, ο τερματοφύλακας David Martin και ο αμυντικός Dean Lewington. Το όνομα της AFC Wimbledon ακούστηκε για μια αποτυχημένη προσπάθεια στησίματος αγώνων όταν οι εφημερίδες έβγαλαν το σκάνδαλο ότι 2 επιχειρηματίες μαζί με τον παίχτη Michael Boateng ότι στήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2014 ο αγώνας της AFC με την Dag & Red.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Parker, Raj· Stride, Steve· Turvey, Alan (28 Μαΐου 2002). Report of the Independent Commission on Wimbledon F.C.'s wish to relocate to Milton Keynes (PDF). The Football Association. σελίδες 17–18, 61–67. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Νοεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. 2,0 2,1 White, Jim (2003-01-11). «Pitch battle». The Guardian (London: Guardian News and Media). https://www.theguardian.com/football/2003/jan/11/clubsincrisis.sport. Ανακτήθηκε στις 2009-06-05. 
  3. «Dons get Milton Keynes green light». BBC. 2002-05-28. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/w/wimbledon/2012312.stm. Ανακτήθηκε στις 2009-08-31. 
  4. «AFC Wimbledon Website, Honours». AFC Wimbledon. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2007. 
  5. «Γουίμπλεντον-ΜΚ Ντονς: Ένα ντέρμπι (πολύ) διαφορετικό από τα άλλα». agones.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]