Α.Π.Ο. Νέας Σμύρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΑΠΟ Ν. Σμύρνης)

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ν. Σμύρνης ιδρύθηκε το 1959 με το όνομα Α.Ο. Σμυρναϊκός. Καλλιεργεί το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ανδρών. Έχει χρώματα κόκκινο-μαύρο. Η ποδοσφαρική ομάδα αγωνίζεται στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμακίου, χωρητικότητας 124 καθήμενων θεατών και η ομάδα μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο Ν. Σμύρνης (Αρτάκης).

Προϊστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπολεμικά, στην προσφυγική συνοικία της Ν. Σμύρνης, είχαν ιδρυθεί διάφορες ανεξάρτητες ποδοσφαιρικές ομάδες, στις οποίες εύρισκαν διέξοδο οι νέοι της περιοχής. Οι εφήμερες αυτές ομάδες διαλύθηκαν το 1940 που ο Πανιώνιος εγκαταστάθηκε στο νέο γήπεδο της Ν. Σμύρνης και αποφάσισε να ιδρύσει ξανά την ποδοσφαιρική του ομάδα, που είχε διαλυθεί από το 1933. Οι ανεξάρτητες ομάδες που είναι γνωστές από την περιόδο αυτή και έδιναν αγώνες με σωματεία της Καλλιθέας, των Πετραλώνων, του Μπραχαμίου και του Ν. Κόσμου ήταν:

  • Ένωσις 4ης Αυγούστου Ν. Σμύρνης (1939-1940)
  • ΑΕ Νέας Σμύρνης (1939-1940)
  • Ολυμπιάς Ν. Σμύρνης (1940)
  • Αστήρ Ν. Σμύρνης (1940)

Μεταπολεμικά, ως το 1967 στη Νέα Σμύρνη εκτός από τον Πανιώνιο υπήρχαν δυο ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ο Α.Ο. Σμυρναϊκός και ο Αχιλλεύς, που αγωνίζονταν στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών. Ο Σμυρναϊκός ήταν παλιότερος σύλλογος. Με το ίδιο όνομα αναφέρονται ανεπίσημα σωματεία τη δεκαετία του '30 στη Ν. Ιωνία, το 1947-1949 στην Καισαριανή και το 1949-1959 στο Πολύγωνο με πρόεδρο τον γνωστό κονφερανσιέ Γιώργο Οικονομίδη. Σε αυτόν είχαν αγωνιστεί κατά καιρούς γνωστοί παίκτες, όπως οι: Γ. Καμάρας, Κανσός, Μπαρμπουνάκης, Σπυρόπουλος, Σώχος, Ζαφείρης, Νικολάου κ.ά.

Το 1959 παλιοί ποδοσφαιριστές της ομάδας του Πολυγώνου ίδρυσαν τον "Σμυρναϊκό Α.Ο. Ν. Σμύρνης". Αγωνιζόταν σε γήπεδο που είχε διαμορφώσει στην περιοχή "Μυτιληναίικα" της Άνω Νέας Σμύρνης και είχε χρώματα το άσπρο και το μαύρο. Το 1966-67 πρωταγωνιστούσε στη Β΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ.

Ο Αχιλλέας είχε ιδρυθεί αργότερα και το 1963-64 αγωνιζόταν στη Δ΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1967 το δικτατορικό καθεστώς επέβαλε τη συγχώνευση των δύο σωματείων σε ένα, στο οποίο δόθηκε προσωρινά η ονομασία "Αγαμέμνων". Τελικά, από τη συγχώνευση προέκυψε ο Α.Π.Ο. Νέας Σμύρνης με χρώματα το κόκκινο και το μαύρο.

Η επέκταση του νεκροταφείου της Ν. Σμύρνης στην περιοχή "Μυτιληναίικα" είχε ως αποτέλεσμα την απορρόφηση της έκτασης που χρησιμοποιούσε ως γήπεδο η ομάδα. Προσωρινά μετακόμισε στην περιοχή της Δεξαμενής στη συνοικία "Φάρος". Όμως, ο χώρος αυτός επελέγη για την ανέγερση κολυμβητηρίου, κλειστού γηπέδου αθλοπαιδιών και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων. Έτσι η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟ Ν. Σμύρνης έμεινε άστεγη και τελικά μετακόμισε στους Τράχωνες, στο γήπεδο Αλίμου, όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα συνεχίζει να λειτουργεί χάρις στο μεράκι των παλιών αθλητών της και ορισμένων φίλων του ποδοσφαίρου. Πάντα ήταν στη σκιά του μεγάλου συντοπίτη της, του Πανιωνίου, και όλα τα χρόνια της ύπαρξής της αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών.

Τα περισσότερα χρόνια ήταν στη Β΄ κατηγορία αλλά έχει αγωνιστεί και στην Α΄ κάποιες σεζόν.

  • Το 1977-78 τερμάτισε 2η (ηττήθηκε στα πέναλτι στον αγώνα κατάταξης για την πρωτιά από την ισόβαθμη Α.Ο. Δάφνης, σκορ 2-2, 3-2 πέναλτι) και ανέβηκε στην Α΄, από την οποία υποβιβάστηκε την επόμενη σεζόν 1978-79.Βασική συμβολή στην άνοδο έπαιξαν ο επιθετικός Συμεών Χατζής και ο αμυντικός ογκόλιθος Ιωάννης Σπανούδης,οι οποίοι αποτέλεσαν και μεταγραφικοί στόχοι του Απόλλων Αθηνών.
  • Το 1990-91 τερμάτισε 2η στον όμιλό της και ανέβηκε στην Α΄, στην οποία αγωνίστηκε για λίγες χρονιές, με πρόεδρο και χρηματοδότη τον Καλοκαιρινό, ο οποίος είχε σχέδια να την ανεβάσει στη Δ΄ Εθνική. Τελικά, δεν τα κατάφερε και τις επόμενες σεζόν υποβιβάστηκε ξανά στη Β΄ κατηγορία.

Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στη Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ.

  • Περίοδος 2008-09: Τη σεζόν 2008-09 η ομάδα αγωνίστηκε στον 1ο Όμιλο της Γ΄ κατηγορίας της ΕΠΣΑ. Την ομάδα αποτελούσαν οι ποδοσφαιριστές: Γιαννακάρης, Αλεξανδρής, Τσαϊρίδης, Σίνης, Μπαντίδος, Σακάτης, Παπαδάκης, Μαστραντώνης, Βουργουτζής, Λεμονής, Αγγέλου, Γόγουλας, Χριστοδούλου, Παπαδόπουλος, Κούτουλας, Βολικάκης, Νικολάου
  • Περίοδος 2012-13: Αγωνίστηκε στον 2ο όμιλο της Γ΄ ΕΠΣΑ και τερμάτισε στη 2η θέση κερδίζοντας την άνοδο στη Β΄ κατηγορία με α΄ προπονητή τον Μανώλη Γεωργαντίδη και βοηθό τον Κοκοβίνη. Βασική ομάδα: Παν. Χρυσανθακόπουλος, Παύλος Θεοφιλόπουλος, Κων. Γεράρδης, Παν. Σακάτης, Βασ. Κουνάδης, Στέλιος Βολικάκης, Κων. Χριστοφοράκης, Γιάννης Γκόγκος, Θοδωρής Θεοφιλόπουλος, Χρ. Κορογόνας, Βασ. Μαστρογιάννης, Ν. Λακιώτης, Βαγγ. Πολυμερόπουλος, Νικ. Τσομίδης, Γ. Σκιρλής.
  • Περίοδος 2013-14: Αγωνίστηκε στον 3ο όμιλο της Β΄ ΕΠΣΑ και τερμάτισε στην 13η θέση (39η της γενικής κατάταξης).

Γνωστοί ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παίκτες του ΑΠΟ Ν. Σμύρνης που έκαναν καριέρα σε μεγαλύτερες κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Μάκης (Συμεών) Χατζής, αμυντικός, που αγωνίστηκε 13 σεζόν στην Α΄ Εθνική (243 αγώνες): 5 με τον Απόλλωνα: 1979-80 ως 1983-84 (118 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 5 στο κύπελλο) και 8 με την ΑΕΚ: 1984-1992 (125 ματς).
  • Σ. Ταμπακόπουλος, έπαιξε στον Πανιώνιο το 1968-69.
  • Ν. Μάκος, έπαιξε στον Γ.Σ. Ηλιούπολης και το Χαραυγιακό. Είναι πατέρας του Γρηγόρη Μάκου.

Μπάσκετ - ΑΟΚ Ν. Σμύρνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από το ποδοσφαιρικό λειτουργεί και τμήμα μπάσκετ ανδρών. Το 2007-08 αγωνίστηκε στη Β΄ κατηγορία της ΕΣΚΑΝΑ, από την οποία υποβιβάστηκε. Κάποιες προσπάθειες που έγιναν να συγχωνευτεί με τον Ίκαρο Ν. Σμύρνης, δεν καρποφόρησαν.

Το 2009 το τμήμα καλαθοσφαίρας αποχώρησε από τον ΑΠΟΝΣ και δημιούργησε νέο σωματείο, τον ΑΟΚ Νέα Σμύρνη, που εντάχθηκε στη Δ΄ κατηγορία της ΕΣΚΑΝΑ, από την οποία το 2010 ανέβηκε στη Γ΄, όπου αγωνίστηκε τις σεζόν 2010-11 ως 2013-14, οπότε υποβιβάστηκε ξανά στη Δ΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]