Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΑΜΟΤΟΕ)

Η Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΑΜΟΤΟΕ)[1] ιδρύθηκε το 2003,είναι μία από τις 50 αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες της ΓΓΑ και είναι γέννημα-θρέμμα της ΜΟΤ.Ο.Ε., της μοναδικής δευτεροβάθμιας ένωσης μοτοσυκλετιστών (Ομοσπονδία) στην Ελλάδα η οποία ιδρύθηκε το 1984 από αμιγώς μοτοσυκλετιστικά σωματεία. Η ΜΟΤ.Ο.Ε. είχε έντονη αγωνιστική δράση από τον 1ο χρόνο της λειτουργίας της, καθιερώνοντας στην χώρα την πλέον διαδεδομένη μορφή αγώνων, το Enduro.

Παράλληλα και εκτός της δυναμικής παρουσίας στο πλευρό κάθε μοτοσυκλετιστή, η ΜΟΤ.Ο.Ε. επηρέασε και τις διεθνείς εξελίξεις συν-ιδρύοντας, το 1988, μαζί με ενώσεις άλλων κρατών, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών (FEMA)[2].

Η αναγνώριση του μοτοσυκλετισμού ως αθλήματος το 1999 μέσω του νέου, τότε, Αθλητικού Νόμου (Ν2725/1999) άνοιξε τον δρόμο για την αναγνώριση της αθλητικής Ομοσπονδίας, όνειρο όλων των αθλητών του χώρου για δεκαετίες. Ετσι η ΜΟΤΟΕ, από το 2000 ακολούθησε τις επιταγές και τις διαδικασίες του νόμου προχωρώντας στην ίδρυση της Αθλητικής ΜΟΤΟΕ, η οποία έχει μέλη τα μοτοσυκλετιστικά σωματεία της Ελλάδας που έχουν αθλητικούς σκοπούς.

Κυρίαρχο προτέρημα των ΜΟΤΟΕ και ΑΜΟΤΟΕ αποτελεί η δομημένη παρουσία τους σε όλη την Ελλάδα μέσω των 85 σωματείων τους συνολικά, τα μέλη των οποίων ξεπερνούν τους 10.000 μοτοσυκλετιστές.

Από το σύνολο των σωματείων, τα 112, είναι αθλητικά και αποτελούν την θερμή ψυχή και το δυνατό σώμα της Αθλητικής ΜΟΤΟΕ, η οποία, από τις 21 Μαρτίου 2012, με απόφαση της Γ.Γραμματείας Αθλητισμού είναι η εθνικά αναγνωρισμένη Αθλητική Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού ενώ από την 1/1/2012 εκπροσωπεί την Ελλάδα και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIM).

Η ΑΜΟΤΟΕ ξεκίνησε την πορεία της το 2004 με διοργάνωση αγώνων Enduro φτάνοντας σήμερα να διοργανώνει κάθε μορφή αγώνων μοτοσυκλέτας σε εθνικό, διεθνές ή και παγκόσμιο επίπεδο συναρπάζοντας μεγάλο κομμάτι του ελληνικού κοινού, φτάνοντας σήμερα να διοργανώνει Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Οι δραστηριότητες των ΜΟΤΟΕ & ΑΜΟΤΟΕ αφορούν όλη την ελληνική επικράτεια, όλο το πληθυσμό της Ελλάδας και κυρίως την ελληνική νεολαία που διψά για ξεχωριστή δράση και άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε αυτήν.

Η ΑΜΟΤΟΕ προκηρύσσει πλέον Πανελλήνια Πρωταθλήματα, Κύπελλα, Περιφερειακά Πρωταθλήματα καθώς και μεμονωμένοι αγώνες/εκδηλώσεις σε κάθε γνωστή μορφή μοτοσυκλετιστικού αγωνίσματος (Enduro, Motocross, Ταχύτητα, Scramble, Dragster, Trial, RallyRaid, , Supermoto, ακόμα και Hill Climbing ή Freestyle). Η αθλητές σήμερα, ξεπερνούν τους 3500 με σημαντική τάση αύξησης

Πέραν όμως της αθλητικής δράσης, η ΜΟΤΟΕ διοργανώνει κάθε χρόνο (το 3ήμερο του Αγ. Πνεύματος) την πανηγυρική Πανελλήνια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών), την εκδήλωση-θεσμό του ελληνικού μοτοσυκλετισμού η οποία κάθε φορά συγκεντρώνει χιλιάδες μοτοσυκλετιστές από όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο!!) έχοντας κοινωνική, ψυχαγωγική και αθλητική διάσταση. Παράλληλα, συνεχίζει να συνεργάζεται με τις κρατικές υπηρεσίες σε θέματα μοτοσυκλετισμού, να οργανώνει ημερίδες μοτοσυκλετισμού, να συμμετέχει στα προβλήματα τις ελληνικής κοινωνίας με αιμοδοσίες, δωρεάν τεχνικούς ελέγχους, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία, εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις και πολλά άλλα, φτάνοντας να βοηθά σε προβλήματα ύδρευσης χωριών Αφρικανικών κρατών!

Με δεδομένη την συνύφανση της ελληνικής κοινωνίας και πραγματικότητας με το μηχανοκίνητο δίκυκλο (υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν περισσότερα από 1.000.000 μηχανοκίνητα δίκυκλα) οι ΜΟΤΟΕ-ΑΜΟΤΟΕ αποτελούν φορέα έκφρασης των αναγκών οδηγών δικύκλων αλλά και εργαλείο επίλυσης προβλημάτων που σχετίζεται με όλη αυτή την δραστηριότητα.

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]