Έφιππος πολεμιστής (Βρετανικό Μουσείο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έκθεμα Βρετανικού Μουσείου αρ. 53
Mounted Warrior, British Museum No. 53.jpg
έφιππος πολεμιστής
ΟνομασίαΈκθεμα Βρετανικού Μουσείου αρ. 53
Δημιουργόςαρχαίος Κορίνθιος
Έτος δημιουργίας560-550 π.Χ.
Είδοςχαλκό ειδώλιο
Διαστάσειςύψος 23,6 εκ
ΜουσείοΒρετανικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγουGR 1904.7-3.1
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Στην αρχαϊκή συλλογή του Βρετανικού Μουσείου εκτίθενται με αριθμό καταλόγου 53 ειδώλιο έφιππου πολεμιστή που βρέθηκε στο Αρμέντο και αγοράστηκε στη Νάπολη το 1833 από τον συλλέκτη Gábor Fejérváry, για να μεταπουληθεί το 1904 στο Βρετανικό Μουσείο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αγαλματάκι διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Η επιφάνειά του είναι επικαλυμμένη με μια υπέροχη πατίνα. Αποτελείται από δύο μέλη, το άλογο και τον ιππέα, τα οποία κατασκευάστηκαν ξεχωριστά, εφαρμόζουν απόλυτα σχηματίζοντας ένα ενιαίο σύνολο. Το κράνος που φοράει ο καβαλάρης είναι διακοσμημένο με ανάγλυφα άνθη λοτού και καλύπτει ολόκληρη την κεφαλή. Το πρόσωπό του είναι νεανικό, αγένειο. Η κόμη προβάλει στο σβέρκο. Πρέπει να είχε μαι μια κορώνα, η οποία έχει χαθεί. Επίσης λείπει το χαλινάρι που κρατούσε στα χέρια του. Φοράει κοντό χιτώνα σφιγμένο με ζώνη στην μέση του. Η χαίτη και τα μαλλιά στο κούτελο του αλόγου είναι ανάγλυφα.

Ερμηνεία και ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρείται ως ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα Ελληνικής χαλκογλυπτικής τέχνης του 6ου αιώνα π.Χ.. Φέρει τα χαρακτηριστικά κορινθιακού εργαστηρίου, και πιθανόν να το έφεραν μαζί τους Κορίνθιοι αποικιστές που εγκαταστάθηκαν στην Νότιο Ιταλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]