Τζον Μπράουν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων
Δημιουργήθηκε από μετάφραση της σελίδας "John Brown (doctor)" |
(Καμία διαφορά)
|
Έκδοση από την 11:03, 25 Μαρτίου 2018
Ο Τζον Μπράουν (1735 – 17 Οκτωβρίου 1788) ήταν ένας Σκωτσέζος γιατρός και ο δημιουργός του Βραουνισμού (σύστημα της ιατρικής)
.
Η νεανική του ζωή
Ο Μπράουν γεννήθηκε στην Μπέρκσιαρ (Berwickshire). Αφού φοίτησε σε σχολείο της ενορίας Ντανς, μετακόμισε στο Εδιμβούργο, γράφτηκει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για να σπουδάσει Θεολογία ενώ συγχρόνως εργαζόταν ως οικοδιδάσκαλος. Το 1759 διέκοψε τις θεολογικές σπουδές και ξεκίνησε σπουδές ιατρικής, ως οικοδιδάσκαλος στην οικογένεια ενός από τους κορυφαίους γιατρούς του Εδιμβούργου τον Γουίλιαμ Κάλεν (William Cullen). Μάλιστα μετά από διαφωνία με τον Κάλεν και άλλους καθηγητές του πανεπιστημίου, ο Μπράουν σε δημόσιες διαλέξεις του περιλάμβανε και επιθέσεις στα διδασκόμενα συστήματα της ιατρικής, και στον ίδιο τον Κάλεν.[1] Το πτυχίο της ιατρικής το έλαβε από το Πανεπιστήμιο του St Andrews, το 1779.
Θεωρία της Ιατρικής
Το 1780, δημοσίευσε το Elementa Medicinae (Στοιχεία της Ιατρικής) στην αγγλική έκδοση, το οποίο για ένα διάστημα υπήρξε ένα κείμενο με ισχυρή επιροή.[1]. περιλάμβανε τις θεωρίες του, που συχνά αποκαλούνται το Brunonian σύστημα ιατρικής,που θεωρεί όλες τις ασθένειες ως θέμα υπερδιέγερσης ή υπο-διέγερσης.Η θεωρία του Τζον Μπράουν επικεντρώνεται σε εξωτερικούς παράγοντες, που διεγείρουν το σώμα και το οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες με διαφορετικά συμπτώματα.[2] Πρέσβευε ότι το σημαντικότερο στοιχείο στην παθογένεια των νόσων είναι είτε η έλλειψη εξωτερικών ερεθισμάτων είτε η υπερδιέγερση εξ αυτών και πρότεινε ανάλογες θεραπείες. Ο Μπράουν δεχόταν δύο είδη ασθενειών, τις χαρακτήριζε ως υπερδιέγερση (την σθεναρή κατάσταση, sthenic) και υπό-διέγερση (την ασθενή, asthenic)[3]. Ανάλογα συνηστούσε το όπιο, το ψητό βόειο κρέας, και τα αλκοολούχα ποτά.[4] έγραψε ότι "όλη η ζωή συνίσταται στο ερέθισμα, και τα δύο σε αφθονία και έλλειψη παραγωγικών των ασθενειών."[5]
Ο Immanuel Kant, θεώρησε το σύστημα ως εξαιρετικά μηχανικό και το συσχέτησε με τα μαθηματικά. Στο σύστημα αυτό εξηγείται ασθένεια ως ανισορροπία της διεγερσημότητας και θα μπορούσε να προσδιοριστεί ποσοτικά. Ο Καντ πίστευε ότι αυτή η ποσοτικοποίηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει την αιτία της νόσου και να οδηγήσει σε ιατρική για να θεραπεύσει ή να διορθώσει αυτή την ανισορροπία. Από την άλλη πλευρά, ένας φανατικός οπαδός στη Γερμανία, Ανδρέας Röschlaub, αντιλαμβανόταν την Brunonian ιατρική ως ένα παράδειγμα από τη φυσική φιλοσοφία και την αλλαγή της θεωρίας. Είδε αυτή την πρακτική ιατρική ως ένας τρόπος για να εξηγήσει τις σχέσεις ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο.
Αυτό το σύστημα ήταν επίσης αρκετά απλό και πολλοί γιατροί θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τον Brunonianism, καθώς δεν απαιτούσε εκτεταμένη ανατομική γνώση ή σύγκριση ειδικών εξωτερικά συμπτώματα ορισμένων ασθενειών. Λόγω αυτής της απλότητας, μεταξύ άλλων, έγινε πολύ δημοφιλές σε χώρες όπως η Γερμανία.[6]
Ο Τζέικομπ Friedrich Ludwig Lentin στο δημοσιευμά του Medizinische Bemerkungen auf ein literarischen Reise durch Deutschland (1800) αναφέρει για τη γερμανική μέθοδο, που κυριαρχείται από τους αγώνες της Brunonians και "αντι-Brunonian τρομοκράτες".[7] Υπάρχουν επίσης αναφορές από 400 φοιτητές που ξεσπάσαν σε διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών στη γερμανική πόλη του πανεπιστημίου του Göttingen το 1802.[8] Περιοδικά και εφημερίδες στη Γερμανία αντικατοπτρίζεται επίσης διαφορετικές ιδέες για τον Τζον Μπράουν σύστημα, κάποια θετικά και κάποια αρνητικά. Σημαντικός υποστηρικτής ήταν κάποιος Röschalub που εξέδωσε περιοδικό (Magazin) για να στηρίξει Brunonian ιατρική και να προαγει το συστήμα μέσα σε επικρίσεις από άλλες εκδόσεις. Συζήτηση σχετικά με τον Τζον Μπράουν άρχισε να σταματούν μετά το 1809 με το τέλος του Magazin του Röschalub. Από το 1817, ωστόσο, ο γερμανός ιστορικός της ιατρικής Κερτ Sprengel πρότεινε ότι Brunonian φάρμακο "έχει πολύ λίγους υποστηρικτές."[9] για μια ακόμη Φορά, Brunonian ιατρική, ήρθε πίσω στη δεκαετία του 1820, και στο επίκεντρο ήταν και πάλι, όπως François-Joseph-Victor Broussais αυξήθηκε σε φήμη. Broussais, ένας γάλλος γιατρός, είχε γίνει πολύ δημοφιλής στις αρχές του 1820 και του φαρμακευτικού θεωρία βασίστηκε σε John Brown δικό Brunonian φάρμακο. Ο μπράουν είχε γίνει, επίσης, ένα διάσημο ιστορικό πρόσωπο στη Γερμανία από το 1846, όταν ο Bernhard Hirschel δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με το σύστημα.. Ωστόσο, Brunonianism άρχισε να μειώνεται, καθώς οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι είναι κατάλληλα εξοπλισμένη μια επιστημονική εξήγηση σε ασθένειες και ασθένειες.[2]
Ο θάνατος
Το 1786 Μπράουν μετοίκησε στο Λονδίνο για να βελτιώσει τα οικονομικά του, αλλά πέθανε από αποπληξία δύο χρόνια αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου του 1788.
Σημειώσεις
- ↑ 1,0 1,1 Chisholm 1911.
- ↑ 2,0 2,1 Tsouyopoulos 1988.
- ↑ «18th–Century Medical Theory | Discovering Lewis & Clark ®». www.lewis-clark.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2017.
- ↑ Coulter, Harris (1973). Science and Ethics in American Medicine: 1800–1914. Berkeley, California: North Atlantic Books. σελ. 16. ISBN 0-913028-96-7.
- ↑ Brown, John (1814). Elements of Medicine. Philadelphia. σελ. 19.
- ↑ Kondratas, Ramunas (1988). «The Brunonian Influence on the Medical Thought and Practice of Joseph Frank». Med Hist Suppl (8): 75–88. PMC 2557343. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2557343/pdf/medhistsuppl00039-0082.pdf.
- ↑ Lentin, Jacob Friedrich Ludwig (1800). Medizinische Bemerkungen auf ein literarischen Reise durch Deutschland. Berlin. σελ. 63.
- ↑ Niewoehner-Desbordes, Ulrich (1994). «Der Brownianismus und die Göttinger Unruhen 1802 oder ein Scharlachstreit». Würzburger medizinhistorische Mitteilungen.
- ↑ Sprengel, Kurt (1817). Critical Review of the State of Medicine during the Last Ten Years. Edinburgh: George Ramsay. σελ. 14.
Αναφορές
- Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Brown, John (Scottish physician 1735-1788)» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα 4 (11η έκδοση) Cambridge University Press, σσ. 659-660)
- Tsouyopoulos, Nelly (1988). The Influence of John Brown's Ideas in Germany. PMC 2557344. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2557344/pdf/medhistsuppl00039-0070.pdf. Ανακτήθηκε στις 17 August 2017.
- Verspoor, Rudi (2015). «Romantic Science and Healthcare Article VI – The Brunonian System and Romantic Medicine». Hpathy. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2017.