Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τουρμπάνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άντρας Σιχ φοράει τουρμπάνι, Απρίλιος 2012
Ο Χαρτζίτ Σινγκ Σατζάν, Υπουργός Εθνικής Αμύνης του Καναδά, φοράει τουρμπάνι των Σιχ. Το τουρμπάνι είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της κοινότητας των Σιχ.

Το τουρμπάνι (από το περσικό: دولبند‌, ντουλμπάντ) είναι μια λωρίδα λεπτού υφάσματος που τυλίγουν κάποιοι μουσουλμάνοι γύρω από το κεφάλι τους. Περιέχει διάφορες παραλλαγές και το φορούν άτομα από διάφορους πολιτισμούς.[1] Το τουρμπάνι φοριέται σε πολλούς πολιτισμούς στην Ινδική υποήπειρο, την Νοτιοανατολική Ασία, την Αραβική Χερσόνησο, τη Μέση Ανατολή, τη Κεντρική Ασία, τη Βόρεια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής. Είναι προϊσλαμικής προέλευσης, και με την έλευση του Ισλάμ έγινε πολύ σημαντικό και για την ιστορία της Ανατολής. Το τουρμπάνι αποτελείται από ένα ή περισσότερα μακριά υφάσματα, σύμφωνα με μια ειδική μέθοδο δένεται στο κεφάλι ή φοριέται κάτω από ένα καπέλο ή φέσι.

Οι Σιχ συμπεριλαμβάνουν τα τουρμπάνια στην ενδυμασία τους, ενώ είναι δημοφιλές και στις γυναίκες.[2] Το τουρμπάνι χρησιμοποιείται και για θρησκευτικούς σκοπούς, όπως οι Σιίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι το να φέρει κάποιος τουρμπάνι είναι Σούνα Μου'ακάντα (επιβεβαιωμένη παράδοση).[3]

Το τουρμπάνι είναι μέρος της παραδοσιακής ενδυμασίας των μελετητών του σιχισμού. Επίσης, συχνά φορούσαν τουρμπάνια ευγενείς ανεξαρτήτως θρησκείας. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη προστασία των μαλλιών ή ως κάλυμμα για το κεφάλι των γυναικών που βρίσκονται σε θεραπείες για τον καρκίνο.[4]

  1. «Turbans Facts, information, pictures | Encyclopedia.com articles about Turbans». www.encyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2016. 
  2. «Do Sikh women have to wear a Turban (Dastaar) as well as men? | Sikh Answers». www.sikhanswers.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2016. 
  3. Haddad, Sh. G. F. «The turban tradition in Islam». Living Islam. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2013. 
  4. «Alternative Wig Idea: Cover Hair Loss With a Cute Cap Instead». About.com Health. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2016.