Σιχισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Χάντα, ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του Σιχισμού

Ο Σιχισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία, η οποία ξεκίνησε τον 15ο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία, με επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό και το Ισλάμ.[1] Βασίζεται στις διδασκαλίες του Νάνακ Ντεβ και των εννέα διαδόχων του. Το σύστημα αυτό θρησκευτικών φιλοσοφιών είναι γνωστό παραδοσιακά με το όνομα Γκουρμάτ (δηλαδή οι διδασκαλίες των γκουρού) ή Σιχ Ντάρμσ. Η ονομασία "Σιχισμός" προέρχεται από τη λέξη Σιχ (Sikh), η οποία προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα śiṣya που σημαίνει "απόστολος" ή "αρχάριος", ή śikṣa που σημαίνει «διδασκαλία». Οι πιστοί του Σιχισμού είναι γνωστοί ως Σιχ.

Διδασκαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρυσός Ναός (Χαρμαντίρ Σαχίμπ) στο Αμριτσάρ της Ινδίας

Το κύριο δόγμα του Σιχισμού είναι η πίστη στον Βαχεγκούρου (Θεό). Ο Σιχισμός απαιτεί την αναζήτηση της σωτηρίας μέσω της πειθαρχημένης, προσωπικής περισυλλογής, στο όνομα και στο μήνυμα του Θεού. Ο εγωισμός, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση και η λαγνεία είναι γνωστά ως "Τα Πέντε Κακά", τα οποία επιφέρουν χωρισμό από τον Θεό και μπορούν να θεραπευθούν μόνο με την έντονη και αδιάκοπη αφοσίωση προς αυτόν.[2] Οι οπαδοί του Σιχισμού πρέπει να ακολουθούν τις διδασκαλίες των δέκα γκουρού (διαφωτισμένοι ηγέτες), καθώς επίσης και την ιερή τους γραφή, την Γκουρού Γκρανθ Σαχίμπ.

Χάλσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον όρο "Χάλσα" (παντζάμπι: ਖ਼ਾਲਸਾ Khālsā, μετάφραση: αγνός) αναφερόμαστε στους Σιχ, που έχουν τη λάβει την Αμρίτ (αθανασία), στην τελετή Αμρίτ Σανσκάρ.[α] Οι Σιχ που έχουν κάνει τη συγκεκριμένη τελετή, ονομάζονται Αμριτντάρι και είναι υποχρεωμένοι να φέρουν τα pañj kakkē ή pañj kakār: Αυτά αποτελούνται από τα εξής:

  • kēs: άκοπα μαλλιά, τα οποία καλύπτονται συνήθως με ένα είδος τουρμπανιού (Dastar ή Pagṛi)
  • kaṅghā: μικρή χτένα για την περιποίηση των μακριών μαλλιών
  • kaṛā: σιδερένιο βραχιόλι που συνήθως φοριέται στον δεξιό καρπό
  • kirpān: μικρό τελετουργικό ξίφος
  • kachchhera: κοντό παντελόνι, που χρησιμοποιείται ως εσώρουχο

Ο θεσμός αυτός ιδρύθηκε το 1699 από τον τελευταίο γκουρού.

Απαγορεύσεις στο Σιχισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει μια σειρά από θρησκευτικές απαγορεύσεις στον Σιχισμό. Απαγορευμένες είναι οι εξής:

  1. Κοπή μαλλιών: Απαγορεύεται αυστηρά το κόψιμο των μαλλιών στον Σιχισμό. Ο κάθε Σιχ επιβάλλεται να διατηρήσει τα μαλλιά του ακούρευτα (χωρίς να τα κόψει, ψαλιδίσει).
  2. Δηλητηρίαση: Η κατανάλωση αλκοόλ, τα ναρκωτικά, ο καπνός, και άλλες τοξικές ουσίες, δεν επιτρέπονται. Τοξικές ουσίες απαγορεύονται αυστηρά για ένα Σιχ. Ωστόσο, οι Νιχάνγκ του Παντζάμπ κάνουν χρήση κάνναβης για να βοηθούνται στο διαλογισμό.
  3. Μοιχεία: Στο Σιχισμό, οι σύζυγοι πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά πιστοί ο ένας στον άλλον.
  4. Τυφλή πνευματικότητα: Δεν πρέπει να ακολουθούν ή να παρακολουθούν προλήψεις και τελετές συμπεριλαμβανομένων των προσκυνημάτων, νηστειών, τελετουργιών κάθαρσης, της περιτομής, ειδωλολατρίας, προσκυνήματος σε τάφους, υποχρεωτικής χρήσης του πέπλου για τις γυναίκες, κ.α.

Ο Σιχισμός ανά τον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παραδόσεις και οι διδασκαλίες του Σιχισμού συνδέονται ευδιάκριτα με την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό του Παντζάμπ, όπου ζει το 75% των Σιχ σήμερα, ενώ αριθμούν 25,8 εκατομμύρια παγκοσμίως. Πολλοί Σιχ συναντώνται σε χώρες του δυτικού κόσμου, όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα δημιουργήθηκε μια σημαντική κοινότητα στη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, σημαντικοί πληθυσμοί υπάρχουν στην Ανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

α. ^ Το Amrita ή Amrit είναι ιερό ποτό το οποίο περιέχει διαλυτά συστατικά, όπως ζάχαρη. Στην τελετή οι Σιχ πρέπει να πιουν το ποτό αυτό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νέα Παιδική Εγκυκλοπαίδεια Άλφα, Τόμος 6, Εκδόσεις Άλφα, Αθήνα 1993, σ. 729, ISBN 960-7347-01-3
  2. Parrinder, Geoffrey (1971). World Religions: From Ancient History to the Present. United States: Hamlyn Publishing Group Limited. σελ. 253. ISBN 0-87196-129-6. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]