Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σικυών (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σικυών
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΖευξίππη
ΤέκναΧθονοφύλη
ΓονείςΜαραθών, Μητίονας, Πέλοπας και Ερεχθέας
ΑδέλφιαΚόρινθος (μυθολογία)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Σικυώνας

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία ο Σικυών ήταν ο επώνυμος της Πελοποννησιακής πόλης Σικυώνα που ονομαζόταν πριν Αιγιάλεια.[1] Ο πατέρας του σύμφωνα με διαφορετικές πηγές ήταν ο Μαραθών ή ο Μητίονας ή ο Ερεχθέας ή ο Πέλοπας.[2] Παντρεύτηκε την Ζευξίππη κόρη του προηγούμενου βασιλιά Λαμέδοντα, διαδέχθηκε τον πεθερό του και έδωσε το όνομα του στην πόλη.[3] Η κόρη τους Χθονοφύλη έκανε δύο γιους : Πόλυβος της Σικυώνας με τον θεό Ερμή και Φλίας με τον Διόνυσο, ο Παυσανίας γράφει ότι παντρεύτηκε τον Φλία και γέννησε την Ανδρομάδα.[4][5][6] Διαδέχθηκε τον Λαμέδοντα σαν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που του είχε προσφέρει στον πόλεμο εναντίον των γιου του Αχαιού Άρχανδρου και Αρχιτέλη.[3] Ο Σικυών έγινε ο 19ος βασιλιάς της Σικυώνας, κυβέρνησε 45 χρόνια και τον διαδέχθηκε ο γιος του Πόλυβος.[7]

  • Pausanias, Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918.
  • Pausanias, Graeciae Descriptio. 3 vols. Leipzig, Teubner. 1903.
  • Stephanus of Byzantium, Stephani Byzantii Ethnicorum quae supersunt, edited by August Meineike (1790-1870), published 1849. A few entries from this important ancient handbook of place names have been translated by Brady Kiesling.
  • Strabo, The Geography of Strabo. Edition by H.L. Jones. Cambridge, Mass.: Harvard University Press; London: William Heinemann, Ltd. 1924.
  • Strabo, Geographica edited by A. Meineke. Leipzig: Teubner. 1877.