Παρατηρητικότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παιδί που παρατηρεί μια πεταλούδα. Το ότι δίνει την προσοχή του σε αυτήν δεν το κάνει κατ' ανάγκη παρατηρητικό. Ήδη φαίνεται να απομονώνεται από το υπόλοιπο περιβάλλον του στην ανάγκη του να παρατηρήσει προσεκτικά την πεταλούδα. Εκτός εάν εμβαθύνει σε ένα σημείο, π.χ. σε μια πτυχή στο φτερό της πεταλούδας, ενώ φαίνεται να παρατηρεί την πεταλούδα συνολικά.

Παρατηρητικότητα είναι η ικανότητα στη συγκέντρωση της ενσυνείδητης προσοχής των αισθήσεων σε διάφορα αντικείμενα ή γεγονότα χωρίς να χάνεται η ενσυνείδητη επαφή με το υπόλοιπο περιβάλλον.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη φυσική ροή της ανθρώπινης δράσης και συμπεριφοράς δεν αποτυπώνονται όλες οι παρατηρήσεις από τις αισθήσεις ενσυνείδητα στην ανθρώπινη μνήμη και πολλές λεπτομέρειες διαφεύγουν. Η ικανότητα, ενώ δρα με φυσικό τρόπο, να συγκρατεί ταξινομημένη την πληροφορία των αισθήσεων σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι ο μέσος άνθρωπος, ώστε να μπορεί να την ανασύρει και να την συνδέσει αργότερα με άλλες πληροφορίες και γνώσεις, χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο ως παρατηρητικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ικανότητα καταγραφής την πληροφορίας των αισθήσεων είναι αξιοσημείωτη. Συνήθως όμως πρόκειται για ανθρώπους που η δεξιότητά τους αυτή είναι εις βάρος άλλων νοητικών λειτουργιών τους, όπως στο Σύνδρομο του Σαβάντ. Εκεί η ικανότητα αποτύπωσης δεν είναι απαραίτητο πως μπορεί να ακολουθηθεί από ικανότητα σύνδεσης της καταγεγραμμένης πληροφορίας με το σύνολο των πληροφοριών και γνώσεων ενός μέσου ανθρώπου.