Μνήμη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Μνήμη (αποσαφήνιση).

Μνήμη είναι η διαδικασία του ανθρώπου να θυμάται τις εμπειρίες, τις εντυπώσεις, τις γνώσεις που αποκομίζει. Διακρίνεται σε βραχύχρονη και μακρόχρονη.[1]

Διαδικασίες από και προς τη μνήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια πρώτη κωδικοποίηση επιτρέπει σε πληροφορίες από τον έξω κόσμο να φθάσουν στα αισθητήρια όργανά μας. Για παράδειγμα μια σειρά ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε κάποιο εύρος συχνοτήτων μεταφέρει σε μας μέσω του αέρα την πληροφορία πως «μια λάμπα φωτίζει». Δεν είναι όμως η πληροφορία αυτή που διεγείρει, στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού τους αντίστοιχους υποδοχείς, είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία τη μεταφέρουν κωδικοποιημένη. Και η πληροφορία αυτή δεν έχει νόημα εκτός της ανθρώπινης συνείδησης, εκεί δηλαδή όπου γίνεται αντιληπτή η ουσία της.

Στα αισθητήρια όργανα το σήμα περνά από το περιβάλλον σε άλλο μέσο (στο ανθρώπινο σώμα) και κωδικοποιείται διαφορετικά, μετατρεπόμενο κατ' αρχήν σε χημικό ή φυσικό ερέθισμα και στη συνέχεια σε σειρές από ηλεκτρικές ώσεις, οι οποίες οδεύουν προς τον εγκέφαλο και εκεί λαμβάνουν μορφή ως αισθήσεις. Οι ηλεκτρικές αυτές ώσεις συσχετίζονται και κωδικοποιούνται στον εγκέφαλο ώστε να λάβουν κατανοητές μορφές και να τους αποδοθεί σημασία και έννοια. Η διεργασία και το αποτέλεσμα της τελευταίας αυτής μετατροπής αφορά, για πρώτη φορά στην όλη διαδικασία, τη μνήμη.

  1. Η μορφή που λαμβάνει το ερέθισμα ώστε να γίνεται κατανοητό από τη μνήμη (κωδικοποίηση) είναι το πρώτο αναγκαίο ζητούμενο σε μια διαδικασία μνήμης.
  2. Η αποθήκευση είναι ένα δεύτερο στάδιο κατά το οποίο η μορφή αυτή, που παράχθηκε, αποτυπώνεται για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να ανασυρθεί όταν απαιτηθεί. Άλλες πληροφορίες αποθηκεύονται για μεγάλα και άλλες για μικρότερα χρονικά διαστήματα κι έπειτα χάνονται, «σβήνουν».
  3. Τρίτη διεργασία είναι η ανάκτηση μιας πληροφορίας που έχουμε αποθηκεύσει, η επιστροφή της δηλαδή στη συνείδησή μας.

Από την προοπτική της επεξεργασίας πληροφοριών υπάρχουν τρία βασικά στάδια στη διαμόρφωση και την ανάκτηση της μνήμης:

  • Κωδικοποίηση ή εγγραφή: η λήψη, επεξεργασία και ο συνδυασμός των πληροφοριών που λαμβάνονται
  • Αποθήκευση: δημιουργία μιας μόνιμης καταγραφής της κωδικοποιημένης πληροφορίας
  • Ανάκτηση, ανάκληση ή ανάμνηση: ανάκληση της αποθηκευμένης πληροφορίας σε απάντηση σε κάποιο σήμα για χρήση σε μια διαδικασία ή δραστηριότητα

Μερική Απώλεια μνήμης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μερική απώλεια μνήμης (βραχυπρόθεσμη απώλεια) είναι φυσιολογική και ονομάζεται παροδική σφαιρική απώλεια μνήμης.[2] Σύμφωνα με τη Mayo Clinic[3], η παροδική σφαιρική αμνησία είναι σπάνια και φαινομενικά ακίνδυνη. Τα επεισόδια είναι συνήθως μεμονωμένα και παροδικά. Μετά από ένα επεισόδιο, η μνήμη επανέρχεται πλήρως.[4]

Ολική Απώλεια μνήμης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολική απώλεια μνήμης - Αμνησία ονομάζεται η μακρυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, δηλαδή όταν χάνεται η μνήμη και για γεγονότα που το άτομο έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να θυμάται. [5]

Αιτίες απώλειας μνήμης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνήθεις αιτίες απώλειας της μνήμης αποτελούν οι εξής: [6]

  • Αλκοόλ
  • Φάρμακα
  • Διαταραχή του Θυροειδούς
  • Κατάθλιψη
  • Έντονο Άγχος
  • Έλλειψη ύπνου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ » Psychologynet.gr». Psychologynet.gr. 2014-12-01. http://psychologynet.gr/%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%83/. Ανακτήθηκε στις 2017-02-01. 
  2. Σαριγκουλέ, Στέλλα. «Τι είναι η παροδική σφαιρική αμνησία». Onmed.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  3. «Transient global amnesia - Mayo Clinic» (στα αγγλικά). Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/transient-global-amnesia/basics/definition/con-20032746. Ανακτήθηκε στις 2017-02-01. 
  4. Σαριγκουλέ, Στέλλα. «Τι είναι η παροδική σφαιρική αμνησία». Onmed.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  5. «Απώλεια μνήμης ή Αμνησία - rtms therapy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-04-28. https://web.archive.org/web/20160428064237/http://www.rtmstherapy.gr/el/news/item/92-%CE%B1%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%AE-%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1.html. Ανακτήθηκε στις 2017-02-01. 
  6. «Συνήθεις αιτίες της απώλειας της μνήμης». www.neahygeia.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]