Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλεοπάτρα του Πόντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλεοπάτρα του Πόντου
Ο Τιγράνης Β΄, σύζυγος της Κλεοπάτρας, σε αργυρό τετράδραμο. Στην άλλη όψη η Τύχη της Αντιόχειας καθήμενη επί βράχου κρατά κλάδο, κάτω ο Ορόντης ποταμός· επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΙΓΡΑΝΟΥ.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤιγράνης Β΄ ο Μέγας
ΤέκναΑρταβάσδης Β΄ της Αρμενίας
Tigranes the Younger
ΓονείςΜιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ και Λαοδίκη
ΑδέλφιαΜιθριδάτης της Κολχίδας
Μαχάρης
Αρκαθίας
Φαρνάκης Β΄ του Πόντου
Αθηναΐς Φιλόστοργος Β΄

H Κλεοπάτρα (110 - μετά το 58 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Μιθριδατιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα τού Πόντου και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Αρμενίας.

Ήταν μία από τις κόρες τού Μιθριδάτη ΣΤ΄ τού Πόντου και της συζύγου και αδελφής του Λαοδίκης. Αμφιθαλή αδέλφια της ήταν ο Μιθριδάτης της Κολχίδας, ο Αρκαθίας, ο Φαρνάκης Β΄ του Πόντου και ο Μαχάρης. Ο πατέρας της συνήψε συμμαχία με την Αρμενία και για την παγίωσή της πάντρεψε την Κλεοπάτρα με τον Τιγράνη Β΄ τον Μεγάλο.[1] Η Κλεοπάτρα έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη ζωή τού Τιγράνη Β΄ και όλων στην Αρμενία. Τού έκανε τρεις γιους και δύο κόρες.

Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ ήταν άσπονδος εχθρός των Ρωμαίων. Ο Τιγράνης Β΄ είχε διαφορετική εξωτερική πολιτική προς τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία, ανάλογα με τα συμφέροντά του και τελικά, μετά τη μάχη στα Αρτάξαρτα το 68 π.Χ., υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τη Ρώμη. Όμως η Κλεοπάτρα, υπό την επιρροή τού πατέρα της, υποκίνησε τους γιους της να εξεγερθούν εναντίον του. Έτσι το 66 π.Χ. ο Γ. Πομπήιος συνέλαβε τον Τιγάνη Β΄ και τον πήρε μαζί του στη Ρώμη ως όμηρο. Αλλά ο Τιγράνης Β΄, με τη βοήθεια τού Πούμπλιου Κλωδίου Πούλχερ, δραπέτευσε το 58 π.Χ.. Ο Ρωμαίος ιστορικός Ασκόνιος περιγράφει το συμβάν. Επέστρεψε και ανέλαβε την εξουσία. Τα παιδιά του προσπάθησαν να καταλάβουν τον θρόνο του, αυτός όμως εκτέλεσε τον Ζαριάδρη και τον Τιγράνη. Η Κλεοπάτρα διέφυγε στον πατέρα της και έζησε την υπόλοιπη ζωή της στον Πόντο.

Παντρεύτηκε το 94 π.Χ. τον Τιγράνη Β΄ τον Μεγάλο της Αρμενίας από τη δυναστεία των Αρταξιδών και είχε τέκνα:

  • Mayor, A. The Poison King: the life and legend of Mithradates, Rome’s deadliest enemy, Princeton University Press, 2009
  • Khachʻatryan, Hayk (2001) Queens of the Armenians : 150 biographies based on history and legend, Sekhpossian, Nouné (transl.); Merguerian, Barbara J. (Ed.), Yerevan : "Amaras" ; Boston, MA : Armenian International Women’s Association Press.
  • Plutarch, Crassus 19; 22; 33.