Γκαντ Μπεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκαντ Μπεκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gad Beck (Γερμανικά)
Γέννηση30  Ιουνίου 1923[1][2][3]
Βερολίνο[4]
Θάνατος24  Ιουνίου 2012[5][1][2]
Βερολίνο[6]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
ΘρησκείαΙουδαϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[7]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
αυτοβιογράφος
αντιστασιακός
Περίοδος ακμής1947
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκαντ Μπεκ (γερμ. Gad Beck) (30 Ιουνίου 1923-24 Ιουνίου 2012) ήταν Γερμανός Εβραίος που αγωνίστηκε στην αντίσταση κατά των Ναζί. Επέζησε του Ολοκαυτώματος και δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του, για την οποία έγινε ευρύτερα γνωστός.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βερολίνο της τότε Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ο πατέρας του ήταν Εβραίος, και η μητέρα του είχε ασπασθεί την εβραϊκή θρησκεία. Μεγάλωσε στο προάστιο Βάισενζε του Βερολίνου και πήγε στο δημοτικό, όπου οι συμμαθητές του τον καταδυνάστευαν. Το 1934 άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα σε εβραϊκή σχολή, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει για να δουλέψει και να βγάλει το μεροκάματο. Το 1941 έγινε μέλος της παγκόσμιας σιωνιστικής οργάνωσης «Hechaluz», με στόχο τη μετοίκηση των Εβραίων στην Παλαιστίνη. Έλαβε ενεργό και οργανωτικό μέρος στην αντίσταση κατά των Ναζί. Στα τελευταία χρόνια του πολέμου διεύθυνε την οργάνωση «Chug Chaluzi», η οποία διέσωσε πολλούς Εβραίους που ζούσαν κρυμμένοι για να μην τους εξοντώσουν οι Ναζί. Στις αρχές του 1945 προδόθηκε με αποτέλεσμα να συλληφθεί από την Γκεστάπο και να κρατηθεί σε στρατόπεδο διερχομένων Εβραίων στο Βερολίνο. Μετά το τέλος του πολέμου έζησε στο Μόναχο, μετανάστευσε το 1947 στο Ισραήλ, και ξανά επέστρεψε στη Γερμανία το 1979. Εργάστηκε στενά με τον Χάιντς Γκαλίνσκι, ο οποίος τότε διατελούσε πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στη Γερμανία.

Το 1955 ο Μπεκ δημοσίευσε τα «αυτοβιογραφικά απομνημονεύματα ενός ομοφυλόφιλου Βερολινέζου Εβραίου» με τίτλο «Und Gad ging zu David» και δημιούργησε σκάνδαλο. Έκτοτε εμφανίστηκε σε πολλές διαλέξεις και αναγνώσεις ανά την Ευρώπη και Αμερική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Und Gad ging zu David. Die Erinnerungen des Gad Beck 1923 bis 1945. Edition Diá, Berlin 1995, ISBN 3860343130

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]