Βολφ 359

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Wolf 359)
Wolf 359
Ο Wolf 359 εμφανίζεται κοντά στην εκλειπτική στη νότια περιοχή του αστερισμού του Λέοντα (στη μέση του κάτω μέρους)
ΑστερισμόςΛέων
Συντεταγμένες
(εποχή ):
10h 56m 28.99s[1]
Φαινόμενο μέγεθος13,5
Φασματικός τύποςM6.5 Ve[1]
Απόσταση από τη Γη7,8 έτη φωτός
O Wolf 359 είναι ο πορτοκαλί αστέρας, που εμφανίζεται ακριβώς πάνω από το κέντρο αυτής της αστροφωτογραφίας του 2009.

Συντεταγμένες: Sky map 10h 56m 28.99s, +07° 00′ 52″ Ο Wolf 359 (Βολφ 359) είναι ένας  ερυθρός νάνος αστέρας που εμφανίζεται στον αστερισμό Λέοντα, κοντά στην εκλειπτική. Σε απόσταση περίπου 7,8 έτη φωτός από τη Γη, έχει φαινόμενο μέγεθος 13,5 και μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με μεγάλο τηλεσκόπιο. Ο Wolf 359 είναι ένα από τα πλησιέστερα αστέρια στον Ήλιο, μόνο το σύστημα Άλφα του Κενταύρου (συμπεριλαμβανομένου του Εγγύτατου του Κενταύρου), το Άστρο του Μπάρναρντ και οι καφέ νάνοι Luhman 16 και WISE 0855-0714 είναι πιο κοντά. Η εγγύτητά του στη Γη ήταν η αφορμή για τη συχνή αναφορά του σε  έργα επιστημονικής φαντασίας. Το όνομα του αστέρα προέρχεται από τον Γερμανό αστρονόμο Μαξ Βολφ ο οποίος και μέτρησε τη σχετικά υψηλή ιδία κίνηση του.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Wolf 359 είναι ένα από το πιο αφανή και με χαμηλή μάζα γνωστά άστρα. Στη φωτόσφαιρα, έχει θερμοκρασία περίπου 2.800 K, η οποία είναι αρκετά χαμηλή για συντηρήσει χημικές ενώσεις. Οι γραμμές απορρόφησης από ενώσεις όπως το νερό και το οξείδιο του τιτανίου έχουν παρατηρηθεί στο φάσμα του. Η επιφάνεια του έχει  μαγνητικό πεδίο που είναι ισχυρότερο από το μέσο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου. Ως αποτέλεσμα της μαγνητικής δραστηριότητας που προκαλείται από τη ζώνη μεταφοράς, ο Wolf 359 είναι αστέρας εκλάμψεων (Flare star) (είδος μεταβλητού αστέρα), που μπορεί να εμφανίσει απότομες αυξήσεις της φωτεινότητας για αρκετά λεπτά. Αυτές οι εκλάμψεις εκπέμπουν ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας ακτίνων-Χ και ακτίνων γάμμα  οι οποίες έχουν παρατηρηθεί από διαστημικά τηλεσκόπια. Ο Wolf 359 είναι ένα σχετικά νέο αστέρι με ηλικία μικρότερη από ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Δεν έχουν εντοπιστεί συνοδοί αστέρες ή δίσκοι από συντρίμμια  σε τροχιά γύρω του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «V* CN Leo -- Flare Star». SIMBAD. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]