Treccani

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εγκυκλοπαίδεια Treccani
Συγγραφέαςδιάφοροι συγγραφείς
ΤίτλοςEnciclopedia Treccani
ΓλώσσαΙταλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1929
1939
Πρώτη έκδοσηΙνστιτούτο της Ιταλικής Εγκυκλοπαίδειας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Enciclopedia Italiana di Scienze, Lettere ed Arti (που σημαίνει στην ιταλική γλώσσα «Ιταλική Εγκυκλοπαίδεια της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών»), γνωστότερη ως Treccani από το επώνυμο του θεμελιωτή της Τζοβάννι Τρεκκάνι ή απλώς ως Enciclopedia Italiana, είναι μια εγκυκλοπαίδεια γραμμένη στην ιταλική γλώσσα. Θεωρείται η σημαντικότερη ιταλόγλωσση εγκυκλοπαίδεια και ως μία από τις σημαντικότερες[1] εγκυκλοπαίδειες γενικώς, μαζί με την Encyclopædia Britannica και λίγες άλλες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη έκδοση της Treccani εκδόθηκε σταδιακά από το 1929 έως το 1936.[2] Συνολικά εκδόθηκαν 35 τόμοι, συν ένας τόμος-ευρετήριο. Ολόκληρη η εγκυκλοπαίδεια περιείχε 60 χιλιάδες λήμματα με συνολικά 50 εκατομμύρια λέξεις.[3] Ο κάθε τόμος έχει περίπου 1.015 σελίδες. Από το 1938 μέχρι το 2015 εκδόθηκαν 37 συμπληρωματικοί τόμοι. Διευθυντής εκδόσεως της εγκυκλοπαίδειας ήταν ο φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Τζοβάννι Τζεντίλε και αρχισυντάκτης ο γλωσσολόγος Αντονίνο Παλιάρο (Antonino Pagliaro, 1898-1973).

Τα περισσότερα από τα λήμματα υπογράφονται στο κείμενο της εγκυκλοπαίδειας με τα αρχικά του συγγραφέως του καθενός. Το λήμμα-δοκίμιο με τίτλο «Το δόγμα του φασισμού» που εντάχθηκε στην εγκυκλοπαίδεια το έτος 1932 φέρει την υπογραφή του Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά γράφηκε στην πραγματικότητα από τον Τζεντίλε.[4]

Αρκετοί από τους συντάκτες της Treccani, όπως οι Φεντερίκο Σαμπό, Γκαετάνο ντε Σάνκτις, Λουίτζι Εϊνάουντι, Φεντερίγκο Ενρίκες, Ενρίκο Φέρμι, Χένρυ Φουρστ, Ούγκο Λα Μάλφα, Τζόρτζο Λέβι Ντελλά Βίντα, Μπρούνο Μιλιορίνι, Ροντόλφο Μοντόλφο και Νέλλο Ροσσέλλι, ήταν Ιταλοεβραίοι ή δεδηλωμένα αντίθετοι στον φασισμό. Ωστόσο το φασιστικό καθεστώς έδινε τόσο μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση μιας μεγάλης «εθνικής» εγκυκλοπαίδειας, ώστε συγγραφείς που κατά τα άλλα βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα» του επιτράπηκε να συνεισφέρουν σε αυτή.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Collison, Robert. Encyclopaedias: Their History Throughout The Ages. Νέα Υόρκη & Λονδίνο: Hafner Publishing Company. σελ. 207. 
  2. «Enciclopedia italiana di scienze, lettere ed arti», λήμμα στην Encyclopædia Britannica, 2007
  3. Treccani Degli Alfieri, Giovanni: «Enciclopedia italiana» στο Diccionario Literario, εκδ. Hora S.A., 2001)
  4. Kraus, Carl· Obermair, Hannes (2019). Mythen der Diktaturen. Kunst in Faschismus und Nationalsozialismus – Miti delle dittature. Arte nel fascismo e nazionalsocialismo. Landesmuseum für Kultur- und Landesgeschichte Schloss Tirol. σελίδες 56–57. ISBN 978-88-95523-16-3. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]