Σύννεφο ετικετών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Tag cloud)
Σύννεφο ετικετών με όρους σχετικούς προς το Web 2.0

Το σύννεφο ετικετών (tag cloud) ή σύννεφο λέξεωνστατιστικός κατάλογος στον οπτικό σχεδιασμό) είναι οπτική αναπαράσταση μεταδεδομένων των χρηστών ενός δικτυακού τόπου, ή απλά το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου. Οι ετικέτες είναι συνήθως απλές λέξεις και συνήθως κατηγοριοποιούνται αλφαβητικά. Η στατιστική ανάλυση των λέξεων που περιέχει ένας δικτυακός τόπος περιγράφεται με αλλαγές στο χρώμα ή το μέγεθος των γραμμάτων της λέξης or color[1] Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η εύρεση μιας ετικέτας είτε αλφαβητικά είτε μέσω της δημοφιλίας της. Οι ετικέτες είναι συνήθως υπερσύνδεσμοι που οδηγούν σε συλλογές θεμάτων σχετικών με την ετικέτα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη χρήση συννέφων λέξεων σε δικτυακό τόπο υψηλής κυκλοφορίας έγινε στο Flickr και δημιουργήθηκε από τον συνιδρυτή του Flickr Στιούαρτ Μπάτερφιλντ.[2] Τούτη η δημιουργία αναφέρεται ενίοτε ως παραμετροποίηση του Search Referral Zeitgeist του Τζιμ Φλάναγκαν [3] ο χρήστης Στηβ Μινουτίλο (Steve Minutillo) αποδίδει την ιδέα στον Τζιμ Φλάναγκαν ήδη από το 2002.. Τα σύννεφα λέξεων έγιναν επίσης δημοφιλή από το Del.icio.us και το Technorati, ανάμεσα σε άλλους δικτυακούς τόπους. Το Flickr αργότερα απολογήθηκε στην κοινότητα ανάπτυξης του διαδικτύου κατά τον λόγο αποδοχής του Webby Award, βραβείου καλύτερης πρακτικής για το 2006, όπου ο εκπρόσωπος κατά την παραλαβή του βραβείου είπα απλά "ζητάμε συγγνώμη για τα σύννεφα λέξεων"[4].

Η πρώτη δημοσιευμένη εμφάνιση συννέφου λέξεων (ή τουλάχιστον στατιστικού καταλόγου) έγινε στη γερμανική γλώσσα [5]. Πριν από τον online στατιστικό κατάλογο οι διαφορές στο μέγεθος (βάρος) των γραμμάτων χρησιμοποιήθηκαν στους χάρτες για να υποδηλώσουν το σχετικό μέγεθος ή σημασία των πόλεων και των κωμών. Στις 24 Μαρτίου 2009, το CNN ισχυρίστηκε πως δημιούργησε το μεγαλύτερο σύννεφο λέξεων για τη διεύθυνση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Τα σύννεφα λέξεων κέρδισαν μεγάλη δημοτικότητα εξαιτίας του ρόλου τους στη βελτιστοποίηση μηχανής αναζήτησης των ιστοσελίδων. Κατάλληλα παραμετροποιημένα σύννεφα λέξεων βοηθούν τους δικτυακούς τόπους να βελτιώσουν την κατάταξή τους στον ευρετηριασμό των μηχανών αναζήτησης[6].

Οπτική εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σύννεφα λέξεων απεικονίζονται τυπικά με στοιχεία HTML. Οι λέξεις-ετικέτες είναι δυνατόν να εμφανίζονται με αλφαβητική, με τυχαία τάξη, ανάλογα με το μέγεθος (βάρος) κ.ο.κ. Δημοφιλέστερο φέρεται η ορθογώνια διάταξη των λέξεων με αλφαβητική ταξινόμηση σε μια σειριακή διάταξη. Η απόφαση για τη βέλτιστη διάταξη συνήθως καθοδηγείται από τους αναμενόμενους στόχους του χρήστη[7] Ορισμένοι προτιμούν να συστοιχίζουν τις λέξεις χρησιμοποιώντας μεθόφδους σημαντικής[8][9][10] έτσι ώστε οι παρόμοιες λέξεις να εμφανίζονται κοντά η μία στην άλλη. Ευριστικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν το μέγεθος του σύννεφου λέξεων είτε ο σκοπός είναι η συνάθροιση των λέξεων είτε όχι[9].

Δημιουργία συννέφου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως γενική αρχή το μέγεθος της γραμματοσειράς μιας λέξης-ετικέτας καθορίζεται από το συμβάν, ή μάλλον των αριθμό των συμβάντων (χτυπήματα του χρήστη, καταχωρίσεις κ.ο.κ.). Για το σύννεφο λέξεων κατηγοριών ενός ημερολογίου, για παράδειγμα, η συχνότητα χρήσης (δηλαδή η συχνότητα δημιουργίας συμβάντων), αντιστοιχεί στον αριθμό των ημερολογιακών καταχωρίσεων σε μία δεδομένη κατηγορία. για μικρές συχνότητες συμβάντων αρκεί η άμεση καθοδήγηση σε ένα μέγεθος από το ελάχιστο έως το μέγιστο της γραμματοσειράς που χρησιμοποιείται. Για μεγαλύτερες αξίες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέθοδος κλιμάκωσης. Σε μια γραμμική κανονικοποίηση, το βάρος (μέγεθος) ενός περιγραφέα καταχωρείται σε μια κλίμακα μεγέθους της τάξης του 1 δια f, όπου και προσδιορίζουν το φάσμα των διαθέσιμων μεγεθών.

for ; else

  • : display fontsize
  • : max. fontsize
  • : count
  • : min. count
  • : max. count

Εφόσον ο αριθμός των ευρετηριασμένων θεμάτων ανά περιγραφέα κατανέμεται συνήθως σύμφωνα με κάποιο νόμο ισχύος[11], για μεγαλύτερο φάσμα αξιών θα είχε πιθανώς νόημα η χρήση λογαριθμικής αναπαράστασης[12].

Οι παραμετροποιήσεις των συννέφων λέξεων περιλαμβάνουν επίσης ανάλυση κειμένου και φιλτράρισμα ετικετών που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, όπως οι κοινές λέξεις (π.χ. ή και) οι αριθμοί και ο τονισμός.

Σημειώσεις-παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Martin Halvey and Mark T. Keane, An Assessment of Tag Presentation Techniques, poster presentation at WWW 2007, 2007
  2. Paul Bausch, Jim Bumgardner (2006). «Make a Flickr-Style Tag Cloud». Flickr HacksΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. O'Reilly Press. ISBN 0596102453. 
  3. Αντίγραφο της δουλειάς του Φλάναγκαν υπήρχε διαθέσιμο στο archive.org αλλά είναι πλέον φραγμένο. Σε σχόλια μιας ιστοσελίδας σε καταχώρηση
  4. «Welcome to the Webby Awards». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2010. 
  5. Gilles Deleuze, Felix Guattari (1992). Tausend Plateaus. Kapitalismus und Schizophrenie. ISBN 3883960942. 
  6. Article: Free tag cloud generator script for PHP web pages Αρχειοθετήθηκε 2010-02-24 στο Wayback Machine. Retrieved 2009-11-17
  7. Lohmann, S., Ziegler, J., Tetzlaff, L. Comparison of Tag Cloud Layouts: Task-Related Performance and Visual Exploration Αρχειοθετήθηκε 2009-10-07 στο Wayback Machine., T. Gross et al. (Eds.): INTERACT 2009, Part I, LNCS 5726, pp. 392–404, 2009.
  8. Hassan-Montero, Y., Herrero-Solana, V. Improving Tag-Clouds as Visual Information Retrieval Interfaces Αρχειοθετήθηκε 2006-08-13 στο Wayback Machine.
  9. 9,0 9,1 Owen Kaser and Daniel Lemire, Tag-Cloud Drawing: Algorithms for Cloud Visualization, Tagging and Metadata for Social Information Organization (WWW 2007), 2007
  10. Salonen, J. 2007. Self-organising map based tag clouds - Creating spatially meaningful representations of tagging data Αρχειοθετήθηκε 2008-12-24 στο Wayback Machine.. Proceedings of the 1st OPAALS conference, 26-27 November 2007, Rome, Italy.
  11. Jakob Voss: Collaborative thesaurus tagging the Wikipedia way. April 2006 [1]
  12. Kentbyte: Tag Cloud Font Distribution Algorithm. June 2005 [2] Αρχειοθετήθηκε 2013-10-02 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]