Türk Ajansı Kıbrıs

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το TAK, Türk Ajansı Kıbrıs (Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων-Κύπρος) είναι το πρακτορείο ειδήσεων στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Οι αρμοδιότητες του είναι να διαδίδει τα νέα της ΤΔΒΚ στο εξωτερικό και να παρέχει τις διεθνείς ειδήσεις στην ΤΔΒΚ.

Ιστορία και Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το TAK ιδρύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1973 από τον δημοσιογράφο Σαίντ Αρίφ Τερζίογλου. Το TAK διοικείται από εφταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και είναι "αφιερωμένο στις αρχές της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας κατά τη διάδοση των ειδήσεων, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά".

Περιοχές εξυπηρέτησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρακτορείο παρέχει ειδήσεις στον τύπο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, την τηλεόραση Μπαϊράκ και άλλα ΜΜΕ της Τουρκίας. Επίσης παρέχει ειδήσεις στο πρακτορείο Αναντολού και την τουρκική ραδιοτηλεόραση.

Σχέσεις με ξένες υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το TAK παρέχει ειδήσεις σε κορυφαία διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως τα Reuters, AP, AFP, IRNA και λαμβάνει νέα από το Reuters. Το TAK είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης των Πρακτορείων Ειδήσεων Τουρκόφωνων Χωρών.

Στάση για το TAK από την Κυπριακή Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κύπρο, οι ειδήσεις που εισάγει η κυπριακή κυβέρνηση από το ΤΑΚ ξεκινούν με την φράση "Παράνομο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΚ".

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]